Telegondola din Borşa, o investiţie de milioane de euro lăsată în aer. Multe semne de întrebare pentru un proiect demarat acum mai bine de 10 ani
0Proiectul construirii unei telegondole la Borşa, proiect început acum mai bine de 10 ani, este departe de a se fi încheiat. O investiţie de milioane de euro, care avea menirea de a readuce micul oraş de la Poalele Pietrosului Rodnei din nou în lumea sporturilor de iarnă, care zace acum uitată.
Ideea amenajării unei pârtii olimpice la Borşa a venit acum mai bine de 10 ani. De atunci proiectul a suferit modificări peste modificări, pentru ca în anul 2014 lucrarea să nu fie finalizată.
Pe rolul instanţelor de judecată se află mai multe procese, procese care nu fac altceva decât să întârzie şi mai mult finalizarea proiectului. Cert este că în momentul de faţă nimeni nu poate da un termen precis de finalizare a investiţiei.
Începuturi greceşti cu milioane de euro
În anul 2000 s-a semnat primul contract pentru realizarea în zonă a unui telescaun, un proiect care s-a blocat după 3 luni de zile. Primarul oraşului Borşa, Sorin Timiş a declarat, pentru adevarul, că o firmă grecească urma să facă această investiţie, “dar grecii nu au nicio legătură cu zăpada”.
„S-a făcut acel contract, s-a oprit proiectul după 2 ani de zile, iar în 2008 s-a semnat un nou contract, de data aceasta cu finanţare de la Guvernul României. Iniţial pe 7 milioane de euro, suplimentat ulterior până la 13 milioane de euro. Şi anume realizarea unei telegondole debraiabile, cu staţie intermediară, cu 8 locuri care să plece din complexul turistic până în buza dealului.
Instalaţia avea o lungime de 3,5 km, iar pârtie aproape 4 km, diferenţă de nivel de 900 m. Ar fi printre cele mai căutate pârtii de schi dacă va fi finalizată”, a declarat primarul oraşului.
Proiectul a demarat foarte bine, s-a lucrat mult şi totul părea că va merge ca pe roate, iar turismul în zonă va înflori. Numai că, susţine Sorin Timiş, „s-a recepţionat mai mult decât s-a construit”.
“În prezent sunt plătite lucrări de 93% şi realizate lucrări de până în 70%. Pentru finalizarea investiţiei, cel puţin a instalaţiei, am avea nevoie de 1.200.000 euro, suma care trebuie plătită la cei de la Dopermayer pentru instalaţie, 600 mii euro penalităţi pe care le cer cei de la Dopermayer pentru că nu s-a plătit la timp instalaţia, deşi primăria a plătit către constructor suma şi 500 mii de euro pentru alte lucrări de amenajare pentru a pune instalaţia în funcţiune.
Apoi trebuie realizată jumătate din pârtia de schi şi o parcare etajată, pentru care s-a încheiat un contract de 1.200.000 euro plus TVA pentru a se deservi 80 de maşini, iar în alte locuri cu 1.200.000 de dolari s-a făcut parcare de 700 maşini”, a adăugat primarul oraşului Borşa.
Un nou termen, o nouă speranţă
Autorităţile locale au avansat un nou termen de finalizare a acestor lucrări. Este vorba despre jumătatea anului viitor, asta dacă se va reuşi rezilierea contractului avut cu cei de la Dunărea SA Bucureşti, firma care trebuia să facă lucrările la telegondolă.
“Am discutat cu cei de la Dopermayer şi am primit garanţii că în momentul în care putem încheia un contract direct cu ei, sunt dispuşi să finalizeze investiţia de la Borşa. Chiar dacă vom plăti banii în rate.
Acea sumă de 1.200.00 euro plus penalităţile aferente. Dar acest lucru se poate face numai prin rezilierea contractului cu fostul constructor. Care este în insolvenţă, nu are forţă financiară pentru a continua lucrările, dar nici nu vrea să renunţe la contract şi insistă să semnăm în continuare alte contracte pentru diferite investiţii.
Lucru care nu se poate face, dacă nu ai garanţia că poate şi lucra. Ne-au trimis în instanţă, firma Dunărea trebuia să finalizeze lucrarea. Noi am refuzat să mai recepţionăm lucrări, ne-au trimis în instanţă, s-a pierdut şi acest lucru şi în urma controalelor făcute de Curtea de Conturi, de corpul de Control al Primului Ministru, de ANAF se constată câteva abateri grave, care se vor lăsa cu plângeri penale şi cineva va răspunde.
Noi vom continua procedura de reziliere a contractului pe cale judecătorească, când vom avea rezilierea contractului în 6 săptămâni instalaţia ar trebui să fie funcţională. Din 1 mai 2015 începând, 6 săptămâni, în condiţiile în care putem semna contractul cu ei. Până atunci avem timp limitat să reziliem contractul cu Dunărea. Dacă nu, vor mai trece ceva ani”, a concluzionat Sorin Timis.
Corpul de Control al Primului Ministru a descind la Borşa la începutul acestui an, de unde au ridicat mai multe documente legate de această investiţie de milioane de euro.