Copiii din Maramureş vor pune umărul la salvarea satului tradiţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
casa lemn

Elevii din Maramureş vor fi scoşi pe teren în perioada în care va avea loc proiectul Şcoala Altfel pentru a face un recensământ al caselor tradiţionale din Maramureş. Un acord în acest sens a fost semnat astăzi, 3 martie, între Ordinul Arhitecţilor, Prefectura şi Inspectorat Şcolar.

Acordul încheiat între Instituţia Prefectului, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Maramureş si Ordinul Arhitecţilor  din România-Filiala Teritorială N-V vizează în primul rând valorificarea potenţialului cultural şi al tradiţiilor  din satul  maramureşean de către elevii din învăţământul preuniversitar şi membri ai comunităţilor rurale, în cadrul proiectului „Şcoala Altfel”.

„Semnăm cu toţii un acord de colaborare între noi, Prefectura Maramureş, Inspectoratul Şcolar şi Ordinul Arhitecţilor. Cred că este extrem de util să începem educarea si responsabilizarea maramureşenilor prin implicarea elevilor de şcoala generală si de liceu în acest proiect. 

Tradiţiile, datinile, obiceiurile şi folclorul, dar şi patrimoniul cultural material existent în Maramureş (case, porţi, anexe gospodăreşti din lemn) sunt documente de o mare însemnătate privind cultura zonei, consituind monumente de o inestimabilă valoare, o moştenire de mare preţ în primul rând pentru toţi cei care trăiesc şi vieţuiesc în această zonă dar şi pentru întreaga  ţară” a precizat prefectul Anton Rohian.

La rândul său, şeful Inspectoratului Şcolar Maramureş, prof. Ana Moldovan a subliniat faptul că “responsabilitatea care ne revine este de a transmite mai departe aceste tradiţii generaţiilor viitoare, pentru ca aceştia să cunoască valorile  culturale creeate  de omul simplu din mediul rural cu iscusinţa minţii şi căldura sufletului său. 

"Având în vedere multitudinea de preocupări din zilele noastre, informatizarea accentuată a tuturor laturilor educaţiei, este necesar să ne aplecăm cu dragoste şi responsabilitate spre tradiţiile şi obiceiurile folclorice ale zonei în care vieţuim şi să facem cunoscute copiilor şi elevilor noştri aceste valori inestimabile” a punctat prof. Ana Moldovan, inspector general al ISJ Maramureş. 

Trebuie amintit faptul că în cursul acestei săptămâni va avea loc o nouă întâlnire pe tema caselor tradiţionale care trebuia salvate, de data aceasta în zona Copalnic. Se vor vizita cele două Preluci, Preluca Nouă şi Preluca Veche. 

Citeste si: FOTO Campanie pentru salvarea satului tradiţional din Maramureş. Casele din lemn, din ce în ce mai rare

Să-mi fac o casă din lemn sau din cărămidă?

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite