Să-mi fac o casă din lemn sau din cărămidă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casă lemn
Casă lemn

Când vrem să ne construim o locuinţă trebuie să ştim ce fel de casă ni se potriveşte. Lemnul înseamnă un preţ mai mic, dar structura de cărămidă are o durată de viaţă mai mare

Bradul, cel mai bun

Viorel Cirjaliu,
director general Maria House

Principalul avantaj al caselor din lemn îl constituie preţul, care este cuprins între 89 şi 109 euro pe metru pătrat pentru structura „la roşu" şi între 350 şi 450 de euro metrul pătrat, inclusiv TVA pentru varianta „la cheie". Un alt avantaj este rapiditatea în execuţie, pornind de la zece zile cu structura ridicată „la roşu",  până la 60 de zile „la cheie".

Casele din lemn sunt perfect integrabile în zone  rezidenţiale, finisajele exterioare fiind identice cu cele ale caselor cu structura din cărămidă. La interior se pot folosi  cele mai  moderne  materiale de finisare, obiecte sanitare şi de iluminat. Iar la construcţie nu eşti dependent de anumite condiţii meteorolegice.

Principalul dezavantaj al caselor  din lemn îl constiutuie vulnerabilitatea la incendiu. Prevenim acest lucru prin tratamentul de ignifugare care se realizează cu cele mai eficiente soluţii de acest tip existente pe piaţă. Un alt factor care descurajează beneficiarii în a alege sistemul constructiv din lemn este durata de viaţă net inferioară faţă de construcţiile clasice, în jur de 150 de ani pe structură lemnoasă faţă de 200-300 de ani cele din cărămidă. Lemnul recomandabil este cel de brad.

Materialul lemnos din care noi executăm locuinţele este livrat conform specificaţiilor din proiectul de execuţie şi calculelor de rezistenţă, cu tratament insectofungicid executat prin imersie şi umiditate de maximum 20%. Dacă la începutul activităţii foloseam secţiuni ale lemnului clasice pentru ţara noastră, în prezent trebuie să ne conformăm secţiunilor impuse de normele europene. Calitatea lemnului este principalul criteriu pentru ca o casă pe asemenea structură să fie bine construită.

Cărămida, mai durabilă în timp

Mircea Bulboacă,

preşedinte CON-A

Fiecare tip de structură de casă prezintă avantajele şi dezavantajele ei, iar alegerea uneia dintre variante ţine şi de opţiunea fiecărui beneficiar. Este important şi dacă imobilul va fi locuit permanent sau temporar.

Avantajele caselor cu structură portantă din zidărie de cărămidă sunt următoarele: durabilitate mare în timp, asigură confort termic şi fonic, costuri relativ scăzute cu remediarea şi reabilitarea în timp sau rezistenţa la foc. Acestea sunt structuri igienice, cu o masivitate termică care asigură o temperatură interioară constantă în ciuda variaţiei exterioare.

Dezavantajele caselor cu pereţi din zidărie din cărămidă sunt cele precum timpul de execuţie, care este mai mare, costurile relativ mai mari, greutatea proprie mare, sistemul de fundare mai costisitor decât la o strucură din lemn şi faptul că nu pot fi demontate. Pot fi şi alte avantaje şi dezavantaje care să fie  generate de condiţiile particulare ale amplasamentului.

Avantajele caselor cu strucură din lemn sunt timpul de execuţie mai redus, posibilitatea de a fi demontate, coeficient de dilatare şi contracţie scăzut, comportare seismică bună în cazul unui sistem constructiv judicios ales.

Ca dezavantaje pentru casele din lemn, pot fi enumerate sortimentul de material lemnos limitat sau influenţa negativă a umidităţii asupra rezistenţei în timp. De asemenea, pot apărea defecte în timp din cauza insectelor şi a ciupercilor.

Să nu uităm de rezistenţa scăzută la foc, propagarea zgomotelor, dar şi faptul că lemnul necesită operaţii de întreţinere în timp şi mai ales cel care este expus agresivităţii mediului.

Lemnul, mai ieftin cu 30%

Irina Ionescu,

architect City Project

Chiar şi fără să ţinem cont de situaţia economică dezastruoasă din ultimele luni, casele din lemn reprezintă deja o opţiune prietenoasă . Chiar şi înainte de situaţia în care ne aflăm astăzi, preţurile astronomice ale caselor tradiţionale au îndreptat consumatorii către această variantă.

Asistăm astfel în ultimii ani la o creştere cu aproximativ 20% a vânzarilor de locuinţe din lemn. Bineînţeles, există atât avantaje cât şi dezavantaje în utilizarea acestui material de construcţie. Pe lista plusurilor am putea enumera, pe lângă o adaptabilitate uşoară la formă şi structură, şi rapiditatea de execuţie datorată uşurintei de prelucrare.

Să nu uităm însă şi de preţul cu aproape 30 % mai scăzut. Un aspect de asemenea foarte important îl reprezintă şi posibilitatea de a recicla şi reutiliza materialele, precum şi poluarea redusă pe care o presupune prelucrarea lor, respectând astfel conceptul „eco".

Ca dezavantaj trebuie menţionată durata de viaţă mai redusă, faţă de rezistenţa în timp a unei case din cărămidă. De asemenea, printre minusuri se regăsesc şi necesitatea de a recosmetiza casa la un interval de câţiva ani, pentru a putea întreţine construcţia, dar şi o rezistenţă la foc mai scăzută şi implicit apariţia unor cheltuieli suplimentare pentru ignifugare, precum şi tratamente împotriva insectelor.

Având în vedere că locuinţele din lemn nu sunt atât de flexibile în ceea ce priveşte recompartimentarea precum casele tradiţionale cu o structură de beton în jurul căreia îţi poţi modifica interiorul, acestea devin şi mult mai greu de re-vândut.  În România casa din lemn nu este atât de „promovată" pe cât ar trebui. Avem în acest sens exemplul ţărilor nordice, unde casele din lemn concurează cu succesvarianta construcţiei din zidărie şi beton.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite