Un sat cu 3.500 de locuitori din Maramureş, repus pe harta producătorilor de petrol din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentanţii Prospecţiuni SA fac cercetări la cererea celor de la  Brent Oil FOTO:glasul.ro
Reprezentanţii Prospecţiuni SA fac cercetări la cererea celor de la  Brent Oil FOTO:glasul.ro

Pe urmele petrolului din satul Săcel, judeţul Maramureş. Zăcămintele de ţiţei din localitatea maramureşeană mai înainte amintită au fost descoperite iniţial în jurul anilor 1890, descoperirea fiind făcută de către un localnic.

În 1899, vienezii Dietner şi Sorg Carol au început extracţia de petrol, primele premise pentru cercetări petrolifere fiind eliberate de către Guvernul Austro-Ungar. Zăcămintele de petrol din zona Săcel au mai fost exploatate şi în secolul 20, dar cu întreruperi. Cert este că acum s-au reluat căutările pentru “aurul negru”. Reprezentanţii Prospecţiuni SA fac cercetări la cererea celor de la  Brent Oil.

Echipa noastră a început activitatea în luna octombrie, prima etapă fiind cea de notificare a autorităţilor şi contactare a proprietarilor terenurilor incluse în perimetrul proiectului. Estimăm ca proiectul să dureze aproximativ 2 luni, însă acest termen poate fi influenţat de diverşi factori, precum condiţiile meteo. În acest moment, echipa Prospecţiuni din Maramureş este formată din 150 de persoane. În funcţie de evoluţia proiectului, este posibil să creştem până la 200 de persoane.

Desfăşurăm un proiect de achiziţie de date geofizice, ca parte a programului clientului nostru (Brent Oil) de explorare a resurselor de hidrocarburi convenţionale. Nu derulăm servicii de explorare pentru identificarea gazelor de şist în judeţul Maramureş”, au arătat cei de la firma Prospecţiuni.

Aceştia susţin că explorarea presupune mai multe etape, dintre care achiziţia de date geofizice este doar primul pas. “Activitatea noastră poate fi explicată cel mai bine ca fiind o “ecografie a pământului”, o imagine a structurii interioare a solului. Datele obţinute în urma acestei „ecografii” sunt predate apoi clientului, pentru a continua următoarele etape ale explorării. La finalul oricărei lucrări, echipele noastre semnează un acord de încheiere a proiectului cu primăriile vizate/reprezentanţii poliţiei, strâng toate materialele folosite şi le mulţumesc localnicilor pentru ajutorul acordat”, precizează reprezentanţii firmei Prospecţiuni SA.

De menţionat  faptul că Brent Oil CO a obţinut acordul de concesiune de dezvoltare-exploatare petrolieră în perimetrul de la Săcel, pe vreamea când Premier al României era Călin Popescu Tăriceanu, adică în anul 2008.

“Din ce am discutat cu ei s-ar găsi petrol la noi în zonă, dar la mare adâncime. Nu ei dau verdictul, ci numai prospectează terenul pentru cei de la Lukoil sau Brent Oil sau nu ştiu care. La noi aceste sonde s-au închis acum trei sau patru ani. S-au plătit chirii la cetăţeni pentru drumuri, bani pentru amplasarea sondelor, s-au făcut drumuri, s-a făcut un pod peste apă, a fost reţea electrică făcută şi au fost foarte mulţi cetăţeni angajaţi de la noi la sondele de petrol. 

Extracţia de petrol în Săcel a început la sfârşitul secolului al IX-lea, pe la 1800 şi ceva şi la început de secol 20. Ştiu că s-au exploatat aceste sonde în două tranşe, a fost o colaborare la un moment sovieto-română pentru a relua exploatarea. Aici avem ţitei şi gaze de sondă. Acum patru ani au venit şi au exploatat ceva gaz care ardea în aer şi au spus că vreo 50 de localităţi pentru 60 de ani ar putea avea gaz din aceste zăcăminte”, a declarat, pentru adevarul primarul localităţii Săcel, Gavrilă Dologa.  

Citeste si: EXCLUSIV Nicholas Taubman, fost ambasador SUA în România: „Aveţi resurse de petrol şi gaze mai mari decât ceea aţi extras în ultima sută de ani”

FOTO VIDEO NIS Petrol a început în forţă prospeţiunile pentru petrol şi gaze în judeţul Timiş. Activiştii care au provocat pagube vor fi cercetaţi pena

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite