Miniştrii care refuză să răspundă întrebărilor puse de parlamentari ar putea fi sancţionaţi. Doi deputaţi propun o lege a răspunderii ministeriale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi parlamentari ai României au iniţiat o propunere legislativă menită să crească gradul de responsabilizare a membrilor Guvernului, cât şi a Guvernului în ansamblul său. Viitoarea lege prevede sancţiuni pentru membrii Guvernului care semnează sau contrasemnează acte care violează Constituţia sau legile ţării.

Doi deputaţi din partea PSD au iniţiat o propunere legislativă privind răspunderea ministerială. Cei doi parlamentari susţin că este nevoie de o astfel de lege din cauza multor probleme care există în politica românească, fiind o lege „plină de sens democratic”.

““Îndulcirea” unor pedepse penale care privesc această răspundere esenţială pentru statul de drept s-a dorit a fi utilă miniştrilor în ceea ce au de făcut, la eliminarea spaimei în raport cu deciziile pe care le iau. A fost o eroare aproape fără precedent. 

Oamenii politici de vârf s-au simţit ocrotiţi într-un sens defectuos şi uneori tragic pentru societatea româneasdcă în ansamblul ei. Miniştrii, premierul, toţi cei care se află sub incidenţa legii răspunderii ministerial n-au libertatea democratic de a acţiona ca pe propriile moşii. 

Este obligatorie o lege a răspunderii ministeriale extrem de clar formulată în aşa fel încât decidenţii politici să se simtă obligaţi vocaţional şi efectiv să îşi slujească ţara şi cetăţenii”, a declarat deputatul de Maramureş, Florin Tătaru în cadrul unei conferinţe de presă.

În expunerea de motive cei doi parlamentari arată că este necesară introducerea unor sancţiuni suplimentare în cazul în care normele care reglementează relaţiile interinstituţionale nu sunt respectate. Refuzul de a se prezenta în faţa Comisiiilor parlamentare permanente, speciale sau de anchetă sau refuzul de a răspunde interpelărilor şi întrebărilor adresate de parlamentari membrilor Guvernului ar putea fi sancţionat, dacă această lege va primi undă verde. 

Noua lege ar urma să includă şi aplicarea pedepsei complementare de interzicere a ocupării unor funcţii publice şi cazurilor în care un membru al Guvernului semnează sau contrasemnează acte care violează Constituţia sau legile ţării.În plus legea prevede posibilitatea ca o persoană fizică să poată depune o plângere penală împotriva unui membru al Guvernului care, prin comiterea unei infracţiuni, le-a cauzat un prejudiciu. 

Citeste si: Ponta către miniştri: Plecaţi şi lucraţi non-stop la proiectul de buget, să fie gata până vineri 

Se încălzeşte Guvernul Ponta 4. Ce miniştri pleacă, ce miniştri vin

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite