Maramureşeanul care a declarat război produselor chinezeşti
0Pasionat de tot ce înseamnă tradiţii şi folclor, sigheteanul Bogdan Scubli a declarat război produselor cu însemne tradiţionale româneşti, făcute în China. Ideea de afacere i-a venit după ce, aflat la Cimitirul Vesel, a constatat că suvenirele aflate pe piaţă cu tematica specifică locului erau produse în China.
Bogdan Scubli şi soţia lui, Ioana, au pornit o adevărată luptă împotriva kitschului care ocupă un loc din ce în ce mai mare pe piaţă. Ei au început să producă obiecte imprimate cu motive tradiţionale, inspirate din folclor. Pentru că a vrut să îmbine tradiţiile cu modernismul, imprimeurile folosite de ei sunt stilizate, astfel încât să fie accesibilie şi celor care „gustă” mai puţin genul. Obiectele sunt uzuale precum căni, perne decorative, tricouri, şosete sau suvenire. „M-am născut în inima Maramureşului, un loc de suflet pentru mine. Înconjurat fiind de obiceiuri, imprimeuri, cusături şi tradiţii, pe firul anilor, am început să dezvolt o adevărată pasiune pentru acestea, astfel că, azi, am reuşit să transpun ceea ce am văzut şi trăit, în obiectele ce îmi completează brandul”, se prezintă el. Astfel, motivele tradiţionale, folclorice, se găsesc acum pe diferite obiecte, în încercarea lui de a aduce un nou concept în domeniu. „Încercăm să facem nişte produse 100 % „made in Romania”, ca să poată fi cumpărate, atât de turiştii străini, cât şi de cei români, să nu mai cumpere produse făcute în China sau India. Am încercat un fel de reinterpretare a tradiţiei. Facem nişte produse care să poată fi purtate şi utilizate zi de zi, acasă sau pentru decorarea ambientului, dar cu motive tradiţionale care să fie adaptate modernului, pentru a readuce tradiţia la viaţă”, mai explică el.
Motive tradiţionale, stilizate
Bogdan Scubli spune că încearcă să promoveze valorile tradiţionale, adaptate într-o formă modernă şi că cel mai important lucru, în opinia sa, este ca obiectele să fie făcute în ţară. Ideea i-a venit după ce a constatat că multe dintre suvenirele cu simboluri maramureşene aflate pe piaţă sunt contrafăcute, fiind puse în vânzare produse din China sau India, cu însemne tradiţionale româneşti. „Am găsit inclusiv ceramică de Horezu sau Corund, făcute în China sau India”, arată el. „Acum un an şi jumătate am fost la Cimitirul Vesel cu naşii noştri, care trăiesc în Germania şi nu am avut ce să cumpărăm - un cadou, un suvenir - pentru că toate sunt făcute în China. Atunci am zis că nu se poate aşa”, spune Ioana, soţia lui. Asfel că, împreună, s-au apucat de treabă. Ei încearcă, în acest fel, să promoveze cât mai bine posibil valorile tradiţionale, dar adaptate, astfel încât să poată fi mai uşor acceptate şi de către cei tineri. „Acum încercăm, deşi e greu, conceptul de «produs în România». Tot ce am realizat este produs în România, inclusiv materialul din care sunt făcute genţile, este ţesut tot în România”, mai spune el. De asemenea, s-a gândit şi la preţ, încercând să facă în aşa fel încât aceste obiecte cu însemne tradiţionale să fie accesibile tuturor. „Dacă vreţi să purtaţi o ie autentică, trebuie să plătiţi undeva peste 500, 600 de lei. Nu toată lumea îşi permite acest preţ, iar cele care sunt mai ieftine sunt produse în China, India sau Turcia. De aceea am venit cu un alt produs, am făcut tricourile, care sunt imprimate cu motive tradiţionale”, mai spune el. Chiar dacă un tricou nu va înlocui o ie autentică, simbolul rămâne acelaşi. „Ideea a fost să facem un produs pe care să şi-l permită toată lumea, dar să fie «made in Romania» şi să aibă legătură cu tradiţia. Motivele tradiţionale sunt un pic adaptate la modernism. Am creat un concept modern, ca să poată fi purtat şi de tineri, dar am încercat să păstrăm linia tradiţională”, mai explică Bogdan Scubli.
Produsele lor sunt căni, perniţe ornamentale, tricouri sau genţi, toate imprimate cu simboluri tradiţionale, stilizate.
Modelele sunt desenate, concepute de Bogdan, iar inspiraţia nu este doar din folclorul maramureşean, ci din toate zonele ţării. Chiar dacă meseria lor este cu totul alta, respectiv Bogdan este tehnician silvic, ei fac totul din pasiune. „A pornit din hobby la amândoi, dar ne-am decis să ne dedicăm doar acestui proiect, amândoi, pentru că dacă vrem să facem ceva de calitate, trebuie să fim implicaţi total”, mai spune Ioana.
Donaţii la un ONG
O parte din produse vor merge spre un ONG care ajută copii aflaţi în suferinţă, cu probleme medicale grave şi care provin din familii nevoiaşe ori nu îşi permit tratamente prea scumpe. Aici vor putea fi vândute la licitaţie, pentru a strânge bani cu care să-i ajute pe cei aflaţi în suferinţă. „Vrem să ajutăm, dar în acelaşi timp, ne dorim ca o parte să se întoarcă în comunitate”, a mai explicat Bogdan Scubli.
Nu a făcut un calcul ca să ştie cât a investit, dar spune că au fost cheltuieli destul de mari ce au constat în transpunerea motivelor tradiţionale în format vectorial, pentru conceptul de produs, pentru producţia efectivă a obiectelor, realizarea site-ului şi tot ce înseamnă acest concept.
Mai puteţi citi:
Magistraţii maramureşeni protestează faţă de modificarea netransparentă a legilor Justiţiei