UPDATE Cătălin Cherecheş, primarul din Baia Mare, reţinut de procurorii DNA: „Sunt victima unui dosar politic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a fost audiat mai multe ore de procurorii DNA Cluj, Cătălin Cherecheş, primarul din Baia Mare, a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind acuzat de luare de mită în formă continuată. Dosarul lui Cherecheş are în spate afaceri necurate privind managementul clubului de fotbal FCM Baia Mare.

UPDATE 21.50

Primarul Cătălin Cherecheş a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind anchetat acum într-un dosar ce are legătură cu clubul local de fotbal. Anchetatorii au arătat că în cursul anului 2014, Cherecheş Cătălin, în calitate de primar al municipiului Baia Mare, i-a propus unei persoane (denunţător în cauză) să ocupe o funcţie de conducere în cadrul Clubului sportiv Fotbal Club Municipal Baia Mare, promţându-i sprijin financiar atât pentru achitarea datoriilor clubului de fotbal, cât şi pentru continuarea în bune condiţii a activităţii clubului, cu condiţia ca o parte din banii primiţi de club să-i fie remişi edilului. 

Astfel, arată procurorii de caz, în baza înţelegerii dintre cei doi, în perioada martie-august 2015, inculpatul Cherecheş Cătălin a pretins şi a primit de la persoana respectivă suma de 70.000 lei, în mai multe rânduri, direct sau prin intermediar. De asemenea, în perioada imediat următoare, Cherecheş Cătălin, pentru a propune Consiliului local al municipiului Baia Marea susţinerea financiară a clubului de fotbal cu suma de 1.000.000 lei/1.200.000 lei, a pretins denunţătorului să cesioneze pe numele unei anumite persoane o societate comercială. La data de 14 aprilie 2016, pentru o altă tranşă de bani, în acelaşi cuantum, edilul i-a cerut denunţătorului suma de 400.000 lei, bani ce reprezentau mai mult de jumătate din sponsorizarea pe care o firmă o făcuse anterior clubului. 

"În legătură cu remiterea sumei de bani pretinse, la data de 22 aprilie 2016, inculpatul Cherecheş Cătălin i-a transmis denunţătorului să nu scoată din bancă decât sume cuprinse între 10.000 şi 30.000 lei, lucru cu care acesta din urmă s-a conformat. În acelaşi context, la data de 26 aprilie 2016, procurorii anticorupţie au procedat la constatarea infracţiunii flagrante, asupra inculpatului Cherecheş Cătălin fiind găsită suma de 30.000 lei”, arată anchetatorii într-un comnicat remis presei.

Mâine, 27 aprilie 2016, Cătin Cherecheş urmează să fie prezentat Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

”Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se mai arată în acelaşi document.

Punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a fost dispusă de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj.

UPDATE 19.30

După întoarceri scurte la Primăria Baia Mare, timp în care Cătălin Cherecheş şi-a postat pe contul personal de Facebook un mesaj însoţit de o înregistrare video, în care susţine că stă de bunăvoie în biroul său de la primărie, primarul din Baia Mare s-a întors la sediul DNA Baia Mare, unde este audiat în continuare de procurorii anticorupţie din Cluj. La intrarea în sediul DNA, Cherecheş le-a spus jurnaliştilor că este victima „unui dosar politic“.

UPDATE 18.20

În jurul orei 18.00, pe contul de Facebook al primarului Cătălin Cherecheş a apărut o nouă postare, dublată de o înregistrare video. Mesajul transmis este: ”Îmi cer scuze pentru calitatea imaginilor video, dar este pentru prima dată în viaţa mea când am fost nevoit să mă filmez pe mine, pentru a demonstra că sunt cât se poate de liber, în pofida minciunilor promovate de anumite entităţi media care mă dau reţinut ba pentru 24 de ore, ba pentru 29 de zile... În acest moment sunt în biroul meu de la primărie şi stau de bunăvoie la dispoziţia celor care îşi fac doar datoria. Orice nelămurire există, o lămurim. Îi rog pe toţi cei care mă cunosc şi ştiu cine sunt, să nu creadă toate minciunile lansate de unii din dorinţa de a mă vedea în genunchi. Mie îmi place să stau cu fruntea sus şi la fel voi sta şi în continuare! Pentru băimăreni şi pentru Baia Mare!”. 

UPDATE 17.04 DNA: mită 30.000 de lei

Referitor la audierile lui Cătlin Cherecheş, DNA a transmis un comunicat din care rezultă: "Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează săvârşirea unor infracţiuni corupţie, comise în perioada 2015 – 2016, în legătură cu finanţarea Clubului sportiv F.C. Municipal Baia Mare. În cursul zilei de 26 aprilie 2016, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare la sediul unei instituţii publice din municipiul  Baia Mare.

În aceeaşi cauză, procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante în timp ce o persoană cu funcţie de decizie din cadrul instituţiei respective a primit suma de 30.000 lei în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare".

UPDATE 16.20

Georgiana Popovici, secretara Primăriei Baia Mare, a fost audiată de procurorii DNA, ieşind din sediul Parchetului în jurul orei 16.00. Ctălin Cherecheş este încă adiat de procurorii anticorupţie din Cluj, la sediul DNA Baia Mare. 

UPDATE 14.50

Pe contul personal de Facebook al lui Cătălin Cherecheş a fost publicat, în urmă cu câteva minute, un mesaj din pareta primarului din Baia Mare, mesaj pe care îl redăm integral mai jos:

”Prieteni, vă mulţumesc pentru susţinere. Celor care şi-ar dori să mă vadă în genunchi şi ar face orice pentru asta, am să le spun doar atât: nu mor caii când vor câinii! Am făcut bine ca să primesc rău… Ca de atâtea ori, am sărit în ajutorul celor care au nevoie. Am plătit din banii mei prime jucătorilor de la FCM Baia Mare şi am achitat cheltuieli de deplasare. Nu este nici un secret, inclusiv jucătorilor li s-a spus de unde sunt banii şi aceştia au înţeles că este modul în care eu personal am ales să îi ajut ca să poată continua să joace pentru Baia Mare şi pentru comunitatea noastră, în pofida problemelor financiare existente la club. Astăzi dimineaţă, Cristian Şpan a venit să îmi înapoieze o mică parte din banii pe care i-am dat cu titlu de împrumut ca să nu moară echipa, să poată funcţiona.

M-am trezit cu DNA la uşă... Îi asigur pe băimăreni şi pe toţi cei care mă cunosc sau au auzit măcar cine este Cătălin Cherecheş, că sunt un om corect. Poate am o singură vină totuşi: sunt prost de bun uneori şi ajut şi pe cine nu ar trebui. Ajut de când mă ştiu pe oricine pot, pe cine are nevoie. Aşa am fost, aşa sunt şi aşa voi rămâne! Am sprijinit şi voi susţine în continuare din resurse proprii cât de mult pot sportul şi cultura, cu atât mai mult cu cât la mijloc este imaginea oraşului nostru. Cu riscul de a păţi ca astăzi când în loc de un “mulţumesc", unii au ales să îmi bage cuţitul în spate, mişeleşte. Dar pentru băimărenii serioşi şi demni, pentru municipiul Baia Mare, nu mă dau bătut şi cu fruntea sus am să merg înainte! Le mulţumesc tuturor celor care îmi sunt alături. Celor care şi-ar dori să mă vadă în genunchi şi ar face orice pentru asta, am să le spun doar atât: nu mor caii când vor câinii! Ştiu că în această campanie electorală este un singur proiect pe care anumiţi politicieni şi afacerişti îl au: să îl ucidă pe Cherecheş. Dar eu merg înainte în candidatura mea spre un nou mandat de primar, continuând misiunea pe care mi-am asumat-o pentru a face Baia Mare să renască!”.

UPDATE 14.15

Procurorii anticorupţie din Cluj i-ar fi pregătit un flagrant primarului Cătălin Cherecheş, folosindu-se de Cristian Şpan, asa cum susţine actualmm.ro. Acesta din urmă a condus trustul de presă emaramureş.ro, pentru care anchetatorii au făcut cercetări, existând suspiciuni că ar fi fost cumpărat de primar din bani publici, prin interpuşi. Potrivit jurnaliştilor actualmm.ro, ”Cristian Şpan, preşedintele FCM Baia Mare, ar fi venit astăzi să returneze un împrumut luat de la primar pentru a putea plăti o parte din primele restante faţă de jucători”. Suma este de 30.000 de lei. Această informaţie nu a fost confirmată oficial până acum. 

UPDATE 14.00

Primarul Cătălin Cherecheş este audiat de procurorii DNA Cluj la sediul DNA Baia Mare. Procurorii au ridicat de asemenea mai multe înscrisuri. 

Cătălin Cherecheş, actualul primar al municipiului Baia Mare, mai este cercetat într-un dosar al DNA în care este învinuit de abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală, toate în formă continuată.

În cercetarea procurorilor se arată că în perioada 2014 – septembrie 2015 au fost întocmite documente contabile fictive prin care clubul de handbal feminin al municipiului a fost prejudiciat cu aproximativ 650.000 de lei. Potrivit acuzaţiilor, jucătoarele primeau prin contract o sumă mult mai mare decât în realitate, diferenţa de bani intrând în alte buzunare.

Cătălin Cherecheş este primar din 2011, când a avut primul mandat parţial, după ce fostul primar, Cristian Anghel, a fost închis pentru abuz în serviciu. În 2012 el a câştigat alegerile cu cel mai mare scor obţinut de vreun municipiu reşedinţă de judeţ, respectiv 86,3 %. El a candidat atunci din partea USL, iar acum candidează din partea Coaliţiei pentru Baia Mare, din care fac parte diferite organizaţii, ONG-uri, dar şi două partide politice, PNŢCD şi FDGR. Între timp a mai fost membru PNL şi UNPR, unde a fost şi vicepreşedinte la nivel naţional.

Pus sub acuzare în dosarul privind finanţarea echipei de handbal HCM Baia Mare

Primarul Cătălin Cherecheş a fost pus sub acuzare, în toamna anului trecut, de către procurorii DNA în dosarul finanţărilor clubului HCM. Alături de el sunt urmariţi penal Pop Aurica, Năsăiescu Florin Sandu şi Făt Ioachim Nicoale. Ei sunt învinuiţi de mai multe fapte precum abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu, ori fals în înscrisuri şi complicitate la această infracţiune. rocurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj – Biroul Teritorial Baia Mare au dispus efectuarea în continuare urmăririi penale faţă de primarul Băii Mari, Cătălin Cherecheş.

Cherecheş este învinuit de abuz în serviciu, în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu în formă continuată, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală, în formă continuată. De asemenea, Pop Aurica este învinuită de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

În ordonanţele procurorilor se arată că există date şi indicii ce conturează următoarea stare de fapt: ”în perioada 2014 – septembrie 2015, inculpatul Bala Liviu – Ioan, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit în mod defectuos mai multe acte sau a ajutat la întocmirea acestora (efectuarea de cheltuieli fictive, întocmirea de documente contabile fictive, efectuarea de cheltuieli ce nu au fost cuprinse în bugetul de venituri şi cheltuieli şi în bilanţul contabil aprobat de Adunarea Generală a H.C. Municipal Baia Mare etc.), prin acestea cauzând acestui club sportiv un prejudiciu în sumă de aproximativ 650.000 lei.

Concret, în luna aprilie 2015, jucătoarelor de handbal din cadrul clubului H.C. Municipal Baia Mare, li s-a înmânat, de către reprezentanţii clubului, câte un dosar fiecare conţinând mai multe documente, între care un contract civil de prestări servicii încheiat între H.C. Municipal Baia Mare, în calitate de beneficiar, reprezentată de inculpatul Liviu Bala, în calitate de director executiv, şi fiecare dintre jucătoarele din lotul echipei de handbal, prin PFA, în calitate de prestator de servicii, perioada contractului fiind 28.11.2014-30.06.2018.

Conform contractului civil de prestări servicii, pentru obligaţiile asumate de către jucătoare, beneficiarul H.C. Municipal Baia Mare trebuia să achite, în tranşe periodice, în urma facturării de către prestator, mai multe sume de bani. Tot în cadrul aceluiaşi dosar primit de fiecare dintre jucătoare, există printre altele şi un document, prin care acestea îl împuternicesc pe inculpatul Năsăiescu Florin –Sandu, care a condus contabilitatea primară a Clubului sportiv H.C.Municipal Baia Mare, pentru ca în numele fiecăreia şi pentru fiecare dintre jucătoare, să semneze cu semnătura sa electronică orice înscris ce emană de la PFA-urile înregistrate pe numele sportivelor.

De asemenea, cu aceeaşi ocazie li s-au înmânat jucătoarelor câte 13 facturi şi chitanţe aferente perioadei 30.11.2014-30.12.2014, emise de către fiecare în parte, prin PFA-ul deţinut, având ca obiect prestări servicii conform contractului, însumând în total 65.000 lei. Aceste facturi nu reflectă realitatea, întrucât jucătoarele au primit pentru serviciile prestate mai puţin de 10.000 lei fiecare, restul sumei de bani facturată fiind încasată de către reprezentanţii clubului.

În aceeaşi perioadă, inculpatul Bala Liviu – Ioan a ajutat la înregistrarea în actele contabile ale H.C.M. Baia Mare a unor cheltuieli corespondente anilor 2014 şi 2015, care nu au la bază operaţiuni reale şi la evidenţierea altor operaţiuni fictive, respectiv înregistrarea de venituri nereale pe PFA-urile aparţinând sportivilor, denaturându-se astfel rezultatele financiar – contabile atât ale H.C. Municipal Baia Mare cât şi ale persoanelor fizice respective, concomitent cu producerea unui prejudiciu în dauna statului. În aceeaşi manieră a procedat şi inculpatul Făt Ioachim - Nicolae, în calitate de director al echipei Handbal Club Minaur (echipa masculină) din cadrul H.C.Municipal Baia Mare.



În sprijinul aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpaţii Bala Liviu – Ioan şi Făt Ioachim - Nicolae l-au susţinut pe inculpatul Năsăiescu Florin –Sandu, în demersurile efectuate de acesta din urmă în legătură cu întocmirea unor documente în fals, cu scopul de a justifica prejudiciile create atât Clubului sportiv H.C.Municipal Baia Mare cât şi bugetului consolidat al statului. Inculpatul Năsăiescu Florin –Sandu, a beneficiat şi de ajutorul suspectei Pop Aurica, care în perioada 2014 – 2015 a condus efectiv contabilitatea clubului şi care avea cunoştinţă că o parte din documentele contabile prezentate de inculpat nu reflectau operaţiuni reale sau erau întocmite în fals.

În aceeaşi perioadă, suspectul Cherecheş Cătălin, în calitate de primar al municipiului Baia Mare, uzând de prerogativele ce-i sunt conferite de funcţia îndeplinită, a promovat şi susţinut proiecte în Consiliul local al municipiului Baia Mare, în vederea finanţării Clubului sportiv H.C. Municipal Baia Mare, deşi avea cunoştinţă de activitatea infracţională desfăşurată de inculpaţii Bala Liviu – Ioan, Năsăiescu Florin – Sandu şi Făt Ioachim – Nicolae, care şi-au însuşit sume de bani din veniturile clubului sportiv în maniera descrisă mai sus. Mai mult, suspectul Cherecheş Cătălin era cel care conducea întreaga activitate a Clubului sportiv H.C. Municipal Baia Mare, respectiv se ocupa, direct sau prin intermediul celorlalte persoane menţionate mai sus, de selectarea jucătorilor şi jucătoarelor de handbal, de încheierea contractelor cu acestea, stabilirea valorii contractelor cu fiecare jucător în parte, de selectarea antrenorilor, echipamentelor, de modul de gestionare a sumelor de bani virate clubului de către Consiliul local al municipiului Baia Mare şi Consiliul Judeţean Maramureş, de sumele de banii provenite din sponsorizări, de acoperirea fraudelor produse clubului sportiv, prin facturi şi chitanţe fictive provenind de la PFA-urile jucătorilor, în urma presiunilor pe care le exercita asupra acestora.

De asemenea, suspectul Cherecheş Cătălin a dispus, în mod abuziv, unor entităţi cu capital majoritar de stat şi cu capital privat, acordarea unor sponsorizări în favoarea Clubului sportiv H.C. Municipal Baia Mare, iar sumele de bani erau folosite pentru acoperirea de cheltuieli fictive înregistrate la acest club. În realitate, o parte din sumele de bani ajungeau la inculpaţii Bala Liviu – Ioan, Năsăiescu Florin – Sandu şi Făt Ioachim – Nicolae şi la alte persoane.Implicarea totală a suspectului Cherecheş Cătălin în activitatea Clubului sportiv H.C. Municipal Baia Mare nu a fost de natură a servi interesului comunităţii din municipiul Baia Mare, ci doar pe acela al unui grup privat de interese, organizat în cadrul clubului sportiv şi interesul personal.

Inculpaţilor şi suspecţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 şi 307 Cod de procedură penală. Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale şi efectuarea urmăririi penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, activităţi care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.

chereches

Averea lui Cătălin Cherecheş

Potrivit declaraţiei de avere publicată pe site-ul primăriei, Cătăin Cherecheş deţine trei terenuri intravilan, în suprafaţă de 367, 2.000 şi respectiv 74 metri pătraţi. Potrivit documentului, pe primele două le deţine împreună cu mama sa, Viorica Cherecheş. De asemenea trei clădiri situate în Baia Mare, în suprafaţă de 373,5; 281,1 şi 16,57 mp. Primele două sunt proprietate comună cu mama sa, ca şi terenurile, dobândite în 2002, iar cel de-al treilea, ca şi terenul, este dobândit în 2016, prin ”distribuire active din lichidare societate” şi este vorba despre parcare subterană. Tot în aceeaşi formă scrie documentul că a dobândit în 2008 un autoturism marca Porche Cayene.

De asemenea, în declaraţia de avere mai arată că deţine trei ceasuri. Unul în valoare de 3.000 de euro, altul de 1.500 şi un al treilea care valorează 25.000 de euro. Acelaşi document arată că actualul primar şi candidat la primăria Baia Mare are ”acţiuni sau părţi sociale în societăţi comerciale” în valoare de 10.000 de lei, iar la rubrica ”împrumuturi acordate în nume personal” apare suma de 150.000 de euro, şi numele Mânăilă Irina. La ”veniturile ralizate în ultimul an fiscal”, primarul a notat suma de 46.997 lei, dar şi suma de 3.29 dn activităţi didactice. Activitatea sa didactică se pare că a fost însă foate discretă.

”Darul” pentru care a fost cercetat

Un ”dar manual în numerar încasat în anul 2010”, în valoare de 1,5 milioane de euro mai apare pe declaraţia sa de avere, este şi suma pentru care  Cherecheş s-a aflat în atenţia Agenţiei Naţionale de Integritate, sesizat de asociaţia de ong-uri România Curată. ANI a verificat modul în care Viorica Cherecheş, mama lui i-a donat această sumă în 2010. Viorica Chereches este directorul Spitalului de boli infecţioase, dematovenerologie  şi psihiatrie din Baia Mare. Banii ar fi provenit din vânzarea unui imobil.

El mai este urmărit de DNA pentru abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală, toate în formă continuată, în dosarul în care au fost făcute perchezitii la clubul sportiv HCM Baia Mare. Cătălin Cherecheş este primar în Baia Mare din mai 2011, când au avut loc alegeri parţiale. La alegerile locale din iunie 2012, el a fost reales în funcţie cu 86,3 la sută din voturi. El a fost mmbru, pe rând, în PSD, PNL, UNPR, iar acum este candidatul Coaliţiei pentru Baia Mare, din care fac parte mai multe ONG-uri, asociaţii, dar şi două partide politice, respectiv PNŢCD şi FDGR.
 

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite