Cum se vede justiţia prin ochii unui om care a stat închis un an şi patru luni, nevinovat
0Justiţia, prin ochii unei persoane care a stat închis pentru o faptă pe care nu a comis-o, are o altă dimensiune, una diferită faţă de conceptul ”justiţia e oarbă”. Iar când în mass media apar noutăţi despre cazul de la Vaslui, unde şapte tineri acuzaţi că au violat o fată până la leşin sunt cercetaţi în libertate, imaginea pe care o are omul în minte se delimitează şi mai mult de zicala de mai sus.
”Aşa ceva nici animalele nu fac”, spune, despre cazul fetei din Vaslui, Iosif Kleibel, un băimărean ce a stat un an şi patru luni în arest preventiv, acuzat că şi-ar fi ucis soţia. Deşi cazul lui şi cel al fetei din Vaslui sunt diferite, judecate în instanţe şi oraşe diferite, ele au ceva în comun, şi anume nedreptatea fără margini care li s-a făcut de justiţia română. În timp ce el a stat după gratii nevinovat pe tot parcursul procesului, cei şapte tineri care au revoltat o ţară întreagă prin aroganţa pe care au afişat-o după ce au violat-o pe fată până la leşin, sunt cercetaţi în libertate, umilind-o, astfel, încă o dată pe adolescentă.
Kleibel: ”Judecătorilor, le doresc să fie în locul victimelor lor”
Kleibel spune acum că este uimit de cât de simplu se poate distruge viaţa unui om cu o decizie luată în grabă de un judecător. Rămas aproape fără reacţie în faţa unor astfel de acte relatate în presă, Kleibel, omul care nu mai are ce pierde, crede că la mijloc e vorba de corupţie: ”Mai sunt cazuri din astea în care se dau bani pentru a fi cercetat în libertate. Dar mai depinde de viziunea judecătorului şi de încrâncenarea procurorului. Justiţia e la pământ. Asta nu se numeşte justiţie. Asta e ca pe vremea feudală, când nobilul îşi făcea dreptate cu sabia şi tot el avea dreptate. Asta e situaţia”, spune el. ”Judecătorilor, la marea majoritate le doresc să ajungă în cazul celor judecaţi de ei. Fiindcă nimănui nu i-ar conveni să facă închisoare un an şi patru luni, pentru că un judecător nu a vrut să mă cerceteze în libertate. Iar alţii, care au făcut omor, cum era cazul de la Timişoara (când eram eu închis), care a lovit pe trotuar două persoane, a fost cercetat în libertate doi ani de zile. De aia spun că ar trebui să fie ei în cazul victimelor lor”, spune el.
Procesul care i-a distrus întreaga viaţă. Avocată: ”Nimeni nu a plătit pentru nicio greşală”
După ce a reuşit să-şi dovedească nevinovăţia, Iosif Kleibel a dat înjudecată statul în 2011 şi a obţinut daune morale în valoare de 280.000 de euro. Ar fi fost o sumă justificată, având în vedere că până a ieşit din arest preventiv întreaga lui viaţă s-a năruit. A pierdut locuinţa din cauza datoriilor acumulate, dar a pierdut şi posibilitatea de a se pensiona pentru că legislaţia s-a schimbat în timp ce el era arestat, iar dosarul său de pensionare care era în lucru la momentul arestării nu a mai putut fi înregistrat. Doar că procurorii au făcut recurs, astfel că suma pe care a câştigat-o omul, în final, a rămas cu doar 80.000 de euro. Nici această sumă nu a rămas întreagă, pentru că după proces, el s-a îndreptat în instanţă împotriva medicilor care, în încercarea de a o resuscita pe soţia lui, au lăsat pe corpul femeii urmele manevrelor, urme care i-au adus lui acuzaţiile de omor. Instanţa, însă, nu i-a dat câştig de cauză, ba mai mult, a trebuit să plătească el şi cheltuielile de judecată a medicilor. ”Cauza asta a fost o dezamăgire pentru noi. Nimeni nu a plătit pentru nicio greşeală, din păcate”, spune Cristina Amzărescu-Niţă, avocata care l-a apărat în timpul procesului. În legătură cu asemănarea cu cazul din Vaslui, avocata mai spune că ”uneori instanţele se pronunţă foarte uşor fără a avea indicii sau probe temeinice. În cazul Kleibel, când am cerut expertiza încă de la faza de urmărire penală, ni s-a refuzat foarte uşor. Dar în cazul tinerilor, unde există probe temeinice, cum zice legiuitorul, ei sunt cercetaţi în libertate. Atunci de ce ne mai mirăm că lumea este tot mai dezamăgită de justiţie. Oamenii văd că soluţiile sunt gata luate, fără să se mai aştepte dovezi şi pierd cu dreptatea în mână. Atunci cum să nu fie dezamăgiţi”, conchide avocata Cristina Amzărescu-Niţă.
Mai puteti citi:
Turist străin, agresat şi cercetat, în acelaşi timp, pentru mai multe infracţiuni