Cum faci cea mai parfumată şi aromată dulceaţă de trandafiri. Lichiorul, o altă delicatesă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petalele se freacă cu zeama de lămâie   Foto: Angela Sabău
Petalele se freacă cu zeama de lămâie   Foto: Angela Sabău

Delicata şi parfumata dulceaţă de trandafiri, considerată o delicatesă, este una din cele mai anevoios de preparat. Asta din cauza multiplelor etape, dar şi a atenţiei deosebite care trebuie acordată fiecărei petale în parte.

Elena Hamza, pasionată de tot ce înseamnă viaţă sănătoasă, a început să cultive trandafiri, soiul potrivit pentru dulceaţă. Deocamdată, cultura ei numără 300 de tufe din florile parfumate, însă producţia de 30-40 de flori la fiecare tufă, care se recoltează maximum la două zile, îi permite deja să înceapă să se gândească la diferite produse plăcut parfumate pe care le va prepara. Însă prepararea dulceţii de trandafiri este o treabă foarte migăloasă. „La fiecare floare pe care o recoltăm trebuie să tăiem de la petale partea albă, pentru că se consideră că este necoaptă şi va da un gust amar dulceţii”, explică ea.

Reţeta de dulceaţă nu este grea, însă sunt mai multe etape de prelucrare. Şi cel mai important, mai arată ea, petalele trebuie prelucrate imediat după recoltare, pentru că alfel se ofilesc şi cad singure, ceea ce va îngreuna curăţarea lor.

Avem nevoie de:

300 grame de petale de trandafiri curăţate

1 kg zahăr

750 ml apă

2 lămâi

Trebuie acordată o atenţie deosebită spălării şi curăţării petalelor de impurităţi şi polen. Odată petalele curăţate, acestea se freacă bine cu zeama de la o lămâie (opţional se poate pune una-două linguri de zahăr) şi se freacă bine, până când petalele lasă zeamă şi încep să se strângă ghem. „Zeama de lâmâie este şi un conservant foarte bun, dar le şi ajută să se păstreze tari, să nu se înmoaie”, mai explică Elena Hamza. Separat se face un sirop de zahăr. „Noi folosim acum zahăr brun, dar şi zahărul alb este bun. Se amestecă 1 kilogram de zahăr cu 750 ml de apă şi cu zeama de la o lămâie şi se fierbe până devine un sirop mai gros. Prin procesul de invertire practic se elimină substanţele folosite la albirea zahărului. Zeama de lămâie face să se elimine acele substanţe”, mai spune ea. Siropul obţinut se amestecă cu petalele şi se mai lasă pe foc cam 15 minute, după care se lasă la răcit şi apoi se pune în borcanele spălate şi sterilizate.

Lichiorul de trandafiri, altă delicatesă

Dulceaţa însă nu este singurul produs care poate fi obţinut din petalele de trandafir, deşi este cel mai cunoscut. Elena Hamza, care tocmai pune bazele unei firme ce se va ocupa de producţia diverselor produse din petale de trandafiri, spune că şi lichiorul sau oţetul de trandafiri sunt foarte apreciate pentru aroma şi parfumul deosebit. De asemenea, ea dezvăluie reţeta pentru lichiorul de trandafiri. „Se aşează câte un strat de petale şi unul e zahăr, într-un vas, care se lasă undeva la umbră, la macerat, circa 8-10 zile. Apoi se storc petalele, iar siropul obţinut se amestecă cu alcool diluat cu apă distilată. Însă petalele de trandafir uscate pot fi folosite pentru obţinerea unei publeri, care amestectă cu miere, devine un desert asemănător cu şerbetul. Pot fi folosite şi petale proaspete, însă atunci va trebui păstrat la frigider, pentru a nu fermenta”, mai spune Elena.

Pulberea de trandafiri mai poate fi utilă şi la prepararea unor produse cosmetice.

Mai puteţi citi:

Cum se fură "legal" pădurile: încărcătură mai mare decât în acte

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite