Complexul Astronomic din Baia Mare face istorie, deschizând primul planetariu pentru nevăzători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect ambiţios şi cu un pas înaintea altor instituţii a fost implementat de către Complexul Astronomic din Baia Mare. Aici s-a deschis primul planetariu pentru nevăzători, proiectul fiind primit cu foarte mult entuziasm de către persoanele nevăzătoare sau cu deficienţe de vedere.

Pornit în 2016, proiectul „Cerul în mâinile tale” a fost, iniţial, o expoziţie itinerantă, pornită de la Baia Mare, în cadrul căreia, persoanele nevăzătoare sau cu deficienţe de vedere puteau „vedea” cerul, pipăindu-l. „<Cerul în Mâinile Tale II – Planetariu pentru nevăzători>, este o continuare mult mai ambiţioasă a proiectului derulat în 2016, care a produs prima expoziţie multisenzorială dedicată nevăzătorilor şi persoanelor cu deficienţe de vedere, având însă un spectru larg de interacţiune şi fiind un experiment gustat deopotrivă de publicul larg”, a arătat Ovidiu Ignat, managerul Complexului Astronomic Baia Mare. „Un planetariu pentru nevăzători este o provocare unicat în lume, căreia Complexul Astronomic Baia Mare i-a răspuns într-o formă care cu siguranţă va fi apreciată la adevărata valoare, atât de publicul nevăzător cât şi de publicul larg”, a mai arătat el. 

Practic, proiectul „Cerul în mâinile tale – I” consta în posibilitatea de a utiliza simţul tactil pe nişte machete realizate în formă de sferă, pe care erau marcate constelaţiile cu puncte în relief. Aşa au fost primele exponate cu constelaţii, destinate nevăzătorilor. Astăzi, în cadrul prezentării părţii a doua a acestui proiect, organizatorii au arătat că „primul proiect a suferit îmbunătăţiri”. În realitate, li s-a atras atenţia că „noi nu vedem cerul ca pe o sferă din exterior, ci din interior”, astfel că au realizat un planetariu în care nevăzătorii pot „vedea” cerul cu degetele, ca pe o sferă, din interior.

Planetariul pentru nevăzători, testat

În cadrul prezentării, participanţii au avut parte de o mică demonstraţie. Un scaun cu înălţimea reglabilă a fost aşezat sub o cupolă. În paralel, cu ajutorul unei aplicaţii pe telefonul mobil, persoana aşezată pe scaun va auzi în căşti indicaţiile pentru a se putea orienta, punctele cardinale fiind marcate pe marginea cupolei cu piuneze. Persoana nevăzătoare va descoperi unde se află punctele cardinale, conform indicaţiilor pe care le va auzi în cască. De asemenea, acolo va afla care sunt constelaţiile pe care le va atinge, în interiorul cupolei. În cele două cupole, nevăzătorii pot „vedea” cerul aşa cum arată iarna, sau vara. Profesorul Ioan Bob a vorbit despre aplicaţie. „Aceste cupole reprezintă cerul, aşa cum îl vedem noi. Cei care au dizabilităţi pot să-l pipăie, cupolele conţin în interior nişte mărgeluţe, care reprezintă stelele şi între ele sunt trase nişte fire de aţă, pentru ca ei ca să îşi contureze în minte constelaţiile”, a explicat el.

image

Mircea Liţe, managerul de proiect, a arătat că planetariul pentru nevăzători va rămâne permanent la Complexul Astronomic din Baia Mare. De asemenea, el a arătat că alte asemenea planetarii vor ajunge în ţară, în mai multe oraşe. „În hol mai sunt şase colete care conţin câte un planetariu pentru nevăzători, ce vor ajunge la Bârlad, Galaţi, Constanţa, Craiova, Bucureşti şi Cluj - la Muzeul de Etnografie a Transilvaniei. Celelalte, la planetarii sau observatoare din ţară, unde vor fi, de asemenea, permanentizate”, a explicat el.

Primul proeict, „Cerul în mâinile tale” a fost itinerant şi a poposit la toate localităţile enumerate de managerul de proiect. „Acum vor avea şi ei un planetariu permanent. Muzeul de etnografie din Cluj are o secţie întreagă dedicată persoanelor nevăzătoare, ori cu deficienţe de vedere”, a mai precizat Mircea Liţe.

Proiect primit cu entuziasm de nevăzători

Elena Lăcătuş, preşedinta Asociaţiei Nevăzătorilor din Baia Mare, a arătat că este un lucru minunat să poată să „vadă” cerul, pe care până acum doar şi-l puteau imagina. ”Noi nu am visat că putem să atingem cerul. Cei care văd, se bucură de tot ce creează natura. Noi le creăm în mintea noastră, uneori deformat, alteori imaginar, dar atingând această sferă, eu cred că putem să realizăm frumuseţea şi diversitatea universului. Ne-am îmbogăţit din punct de vedere ştiinţific, nu numai noi, ci şi cei care văd”, a menţionat ea.

Proiectul a fost realizat cu ajutorul tinerilor voluntari de la asociaţia Team for Youth.

Anuarul de Astronomie Populară, lansat cu această ocazie

Tot cu aceată ocazie a fost lansat volumul Anuarul de Astronomie Populară al Complexului Astronomic Baia Mare, ca rezultate ale unor proiecte co-finanţate de Administraţia Fondului Cultural Naţional, derulate în anul 2017. „Constelaţiile vechi, tradiţionale, sunt vedetele acestei lucrări, dar această lucrare, de fapt, pune într-un dialog cultural, ştiinţific, public, viziunea populară românească despre cer, arheoastronomia sau etnocosmologia, vechea viziune, cu cea modernă, ştiinţifică, cu astronomia modernă”, a spus Ciprian Crişan, din cadrul Complexului Astronomic Baia Mare. Anuarul cuprinde şi câteva instrumente practice, utile celor ce iubesc astronomia, cum ar fi ghidul practic al cerului pe anotimpuri, calendarul evenimentelor astronomice ale anului 2018 şi o planisferă (hartă stelară) ataşată unui volum ce cuprinde 124 de pagini menite să faciliteze apropierea publicului atât de astronomia populară, cât şi de cea modernă.  Anuarul, tipărit într-un tiraj de 800 de exemplare, într-un format aerisit şi cu un aspect deosebit, va fi prezentat şi într-o ediţie online, pe site-ul Complexului Astronomic Baia Mare, fiind astfel larg accesibil, cu atât mai mult cu cât unele articole au versiuni şi în limba engleză.

Proiectul în valoare de aproape 50.000 de lei a fot cofinanţat prin Administraţia Fondului Cultural Naţional. 

Mai puteţi citi:

Cornuri expirate şi cu mucegai, pentru elevii maramureşeni VIDEO

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite