Ciorba de salată ca la Maramureş. Ingredientul secret care face diferenţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe vremea când gospodinele găteau doar cu ce culegeau din grădină, sezonul pentru ciorba de salată nu se întindea pe tot parcursul anului, ca acum. În Maramureş, femeile foloseau un ingredient care îi dă un gust specific. Gospodinele cele mai în vârstă şi astăzi o pregătesc după aceeaşi reţetă.

Ciorba de salată era preferată în această perioadă de după iarnă, când legumele şi verdeţurile nu erau chiar la îndemână. În Maramureş, gospodinele foloseau un ingredient care dă mâncării un gust specific. Tanti Anişoara, o femeie de 74 de ani, spune că ciorba de salată adevărată se face cu zer de oaie şi cu slănină. Fără a avea pretenţia că găteşte "ca la carte", ea a explicat cum face ciorba de salată verde.

Avem nevoie de:

 - O căpăţână de salată (sau două, dacă sunt mai mici, din grădină)

 - 2-3 căţei de usturoi

 - una-două feliuţe de slănină tăiate bucăţele (150-200 g)

 - o cană de zer din lapte de oaie

 - 500 ml smântână

 - 2 ouă

 - leuştean

 - o lingură de ulei

 - 2 linguri de făină

Slănina se pune la călit în ulei, iar când e aproape gata, se pune usturoiul mărunţit. "Fac un rântaş cu cele două linguri de făină şi îl diluez cu zerul de oaie", spune tanti Anişoara. 
 

Rântaşul este specific ardelenenesc şi presupune prăjirea făinii în ulei sau în grăsimea obţinută după călirea bucăţilor de slănină. Apoi se diluează cu lapte sau, în cazul ciorbei de salată, cu zer din lapte de oaie. Când fierbe, se adaugă 3-4 litri de apă, iar când fierbe din nou, se pune salata tăiată. şi apoi smântâna. Se adaugă condimente, sare, piper etc, după gust. Se fierbe circa 10 minute, nu mai mult, pentru a nu se înmuia prea tare. "La final, eu adaug două ouă să se împrăştie prin oală. Îi dă gust mult mai bun", mai spune ea.
 

După ce s-a fiert, se pune după gust leuştean şi se acoperă cu un capac. Aroma se va păstra mult mai bine. Pont: ciorba de salată poate fi gătită în apa în care s-a fiert o bucată de costiţă afumată, pentru un gust de excepţie.

Mai puteţi citi:

Lecţie de istorie la Festivalul Dacilor Liberi

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite