Cea mai perversă boală, cu simptome ascunse şi câţiva ani. Când o descoperim, e deja prea târziu - ce spun medicii despre boala pe care o au mulţi români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diabetul are ca particularitate faptul că nu se manifestă în prima fază a apariţiei bolii. Putem fi bolnavi de diabet fără să ştim, fără să avem simptome, chiar ani de zile. În momentul în care apar simptomele, boala se află deja într-o fază avansată. Tocmai prin faptul că se instalează tacit este justificat numărul atât de mare de pacienţi care suferă de această afecţiune, cel puţin în judeţul Maramureş.

Diabetul este una dintre afecţiunile cele mai perverse. Este boala care afectează metabolismul, tulburând procesele prin care organismul nostru preia mâncarea digerată şi o transformă în  glucoza, adică forma sub care zahărul se găseşte în organismul nostru. Din păcate, este boala care ne poate afecta fără să avem cel mai mic indiciu şi putem să suferim de diabet ani e zile, fără să ştim. Simptomele acestei afecţiuni apar doar atunci când boala este în fază avansată. Singura modalitate de a depista boala este prin analize medicale.

”Este foarte indicat şi este important să ne gândim la prevenţie, la depistarea precoce a bolii prin analize periodice, efectuate prin medicul de familie. Există şi programe gratuite de screening. E bine ca fiecare persoană adultă să facă analize la cel mult patru ani, pentru că şi posibilitatea de a preveni complicaţiile diabetului este mult mai uşoară dacă depistăm boala la timp”, explică dr. Eva Vincze, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Ea mai arată că, atunci când apar, simptomele denotă deja unele complicaţii ale diabetului şi vorbeşte despre senzaţie de sete intensă, urinare frecventă, senzaţie de oboseală, consum de lichide exagerat ori scădere în greutate.

”În momentul complicaţiilor apar, de fapt, neplăcerile cauzate de diabet. Practic, dacă nu facem analizele şi nu aflăm din timp, până la apariţia acestor complicaţii putem să nici nu ştim de boală. Putem să ne trezim cu o complicaţie a diabetului fără să fi ştiut că am avut diabet. Este o boală care poate evolua tacit, mulţi ani de zile”, mai spune dr. Eva Vincze (foto jos).

Stilul de viaţă nesănătos, drumul către diabet

Apariţia diabetului este favorizată de a umiţi factori.unii dintre aceştia pot fi influenţaţi, alţii însă nu. ”Factorii influenţabili sunt modul de alimentaţie, stilul de viaţă. Sunt cei mai importanţi şi pot declanşa nu doar diabetul, ci orice boală, în general. De asemenea, fumatul sau activitatea fizică sunt factori care pot contribui la declanşarea diabetului, dar pe care-i putem influenţa”, mai explică medicul. Pe de altă parte însă, dr. Vincze vorbeşte despre alţi factori a căror apariţie nu mai depinde de noi, şi aici vorbeşte despre factorii genetici sau de vârstă. ”Factorii genetici sunt gene care predispun la apariţia acestei boli, dar nu întotdeauna un factor genetic însemană că se va şi manifesta boala, sau că boala apare negreşit. Un factor genetic moştenit trebuie să fie declanşat de anumiţi factori de mediu”, mai explică medicul.   

eva vincze

O depresie poate declanşa diabetul

 

Dincolo de toţi factorii cunoscuţi, diabetul poate fi declanşat şi de factori psihici. ”Factorii psihici pot declanşa o multitudine de boli, printre care şi diabetul. Există evidenţe clinice şi studii care au demonstrat că o depresie sau un şoc emoţional poate fi un factor declanşator al aceastei boli. Diabetul se declanşează frecvent după un accident, după un şoc emoţional, o sperietură”, mai spune ea.

Două tipuri de diabet, două categorii de pacienţi

Diabetul poate fi de tip I, care presupune dependenţă absolută de insulină, nu se poate supravieţui fără tratament cu insulină, şi există diabetul de tip II, care are mai multe subtipuri şi unde se include şi diabetul secundar. ”În acest caz nu există dependenţă absolută de insulină, ci există o anumită secreţie de insulină în corp. Deci pancreasul mai funcţionază şi mai produce insulină, dar există un grad variat de insuficienţă de secreţie de insulină sau rezistenţă faţă de acţiunea insulinei în corp”, mai explică medicul. Aceasta mai arată că diabetul de tip II este cel mai frecvent întâlnit. La această categorie se mai poate vorbi despre diabetul de tip pancreatic, o subcategorie a acestei afecţiuni.

Care sunt valorile glicemice care trebuie să ne alarmeze

”Glicemia plasmatică măsurată pe nemâncate, ar trebui să fie sub 100, la fiecare persoană sănătoasă, indiferent de vârstă sau alte afecţiuni. Între 100 şi 126 este nevoie de repetarea analizei sau de efectuarea altor investigaţii, suplimentare. La două glicemii peste 126 mg/dl, putem stabili diagnosticul de diabet”, mai explică dr. Eva Vincze.

După stabilirea diagnosticului de diabet, însă, valorile glicemiei care ne pot alarma sunt mai mari. ”Glicemiile, în cazul unei persoane cu diabet, se încadrează între 100 şi 180 mg/dl. În cazul în care valoarea medie a glicemiilor depăşeşte 180 înseamnă că este nevoie de o atitudine de corecţie în tratament, pentru că riscăm apariţia complicaţiilor”, spune ea.

Complicaţiile diabetului, de la afectarea altor organe, la coma diabetică

Complicaţiile apar în cazul în care diabetul nu este bine controlat, iar dezechilbrul glicemic persistă timp de mai mulţi ani. Riscul de apariţie a complicaţiilor este cu atât mai mare, cu cât diabetul este mai dezechilibrat, adică glicemiile sunt mult peste valoarea dorită. ”Complicaţiile pot fi la nivelul oricărui organ. Pot fi atacaţi ochii, rinichii, inima, picioarele, circulaţia, în general, de la nivelul oricărui organ, poate fi compromisă. În momentul complicaţiilor apar, de fapt, neplăcerile cauzate de diabet”, mai spune medicul. Aceasta a arătat că, la fel ca şi creşterea glicemiei, şi scăderea peste măsură poate să producă efecte negative. 

”Vorbim de o perturbare majoră a tuturor  metabolismelor, nu doar a metabolismului glucidic. O deshidratare accentuată, tulburări electrolitice, care pot duce la apariţia comei”, mai spune medicul. ” Coma diabetică poate fi cu hiperglicemie, dar poate fi şi cu glicemie mică, în cazul pacienţilor care iau tratament, dacă tratamentul este prea puternic sau neglijat într-un fel. Poate apărea după un efort fizic prelungit şi un aport mai mic de hidraţi de carbon sau de mâncare, poate să apară o valoare foarte scăzută a glicemiei şi atunci e vorba de coma hipoglicemică”, arată dr. Vincze. ”În coma cu glicemia mică e nevoie de o atitudine foarte urgentă de administrare de zahăr, miere, de sucuri dulci. În cea hiperglicemică este nevoie de spitalizare şi tratament perfuzabil de specialitate”.

Cum evităm apariţia diabetului

Medicul primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice spune că pentru a evita îmbolnăvirea trebuie să punem accent pe stilul de viaţă. ”E mult mai important să prevenim apariţia bolii, decât să o tratăm. Atitudinea asta a noastră e a trata boala prin tablete este total greşită. Schimbarea radicală a stilului de viaţă e cel mai important lucru. Trebuie să fim mult mai atenţi la alimentaţie, să încercăm să consumăm alimente cât mai naturale, pe cât posibil bio, deşi stiu că asta sună imposibil, pentru că nu sunt la dispoziţie şi sunt scumpe. Dar cine are gospodărie, se află într-o situaţie norocoasă, iar cine nu, trebuie să fie atent să consume multe fructe şi legume”, spune ea.  

De asemenea, mai arată medicul, e foarte importantă evitarea consumului exagerat de carne şi lactate, cu grăsime de origine animală. ”Avem obiceiul de a consuma de trei ori pe zi carne, cu mezeluri, cu cărnuri prelucrate, care-s total nesănătoase şi foarte aditivate. Trebuie să avem trei mese pe zi, nu doar o dată pe zi, aşa cum obişnuim să mâncăm pe fugă. Este total nesănătos. Avem nevoie de un pic de mişcare. Atenţie, să nu ducem o viaţă absolut sedentară, să încercăm să ne mişcăm pe cât posibil”. Despre alimente, mai spune ea, cele mai bune sunt cele în stare cât mai naturală.

Diabetul juvenil afectează peste 50 de copii

Potrivit cifrelor Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş  în luna aprilie a anului 2015 erau înregistraţi 21.129 de bolnavi de diabet. Dintre aceştia, doar 3% suferă de diabetul de tip I, respectiv 753 de pacienţi. Restul, 20.168 dintre ei suferă de diabetul de tip II. La alte forme, unde se încadrează bolnavii cu diabet de tip pancreatic, procentul este de 0,56 la sută.

Din păcate, cifrele arată că există şi 54 de copii ce suferă de acest tip de boală. În acest caz, spune medicul, vorbim despre o boală autoimună. ”Se declanşează o boală autoimună şi se produc anticorpi care atacă celulele secretoare de insulină ale pancreasului şi le distrug. Tocmai aşa se creează dependenţa absolută de insulină”, mai spune dr. Eva Vincze. 

Mai puteti citi:

PSD l-a scăpat a doua oară pe Dan Şova de cătuşe

Bătaie de joc. O lege care afectează sute de mii de români a fost respinsă tocmai de deputaţii care au iniţiat-o: „A fost o decizie politică, poate o neatenţie”

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite