Ce se întâmplă în corpul uman lovit de caniculă. Medic: „De fapt, creierul nu mai primeşte suficient oxigen“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expunerea prelungită la soare sau la temperaturi excesiv de mari poate crea probleme de sănătate grave. Medicii explică ce se întâmpă în corpul uman.

Zilele extrem de calde pot avea efecte foarte neplăcute asupra sănătăţii şi, după cum spun medicii, la primele simptome care apar, e momentul să luăm măsuri. Continuarea expunerii la căldură poate fi periculoasă.

Prima senzaţie pe care o avem când începe să ne afecteze căldura este senzaţia de rău, ameţeala. Medicii spun că asta se datorează scăderii tensiunii, cauzate de căldură. ”Din cauza căldurii, apare vasodilataţia; scade tensiunea, începe ameţeala şi apare starea de rău”, explică medicul de familie Silvia Brezosky. Medicul vorbeşte şi despre deshidratar.

”La deshidratare, simptomele sunt pielea uscată, gura uscată şi din nou apar ameţelile şi senzaţia de rău, senzaţia aceea că îţi vine să leşini”, mai spune medicul de familie. ”De fapt, creierul nu mai primeşte suficient oxigen. Astea sunt primele simptome şi este momentul să luăm măsuri”, mai spune medicul Silvia Brezosky.  

Potrivit ei, când apar primele semne, e momentul să ne mutăm la umbră şi să ne hidratăm, pentru a evita agravarea stării, care poate duce la lipotimie (leşin).

Dacă expunerea la soare continuă, există riscul apariţiei insolaţiei, care vine cu dureri de cap, stări de greaţă, convulsii. În cazurile grave, expunerea prelungită la temperaturi excesive poate duce chiar la accdiente vasculare, în special când există factori favorizanţi precum vârstă înaintată, muncă grea în condiţii de temperaturi foarte ridicate, afecţiuni cronice pre-existente sau alcoolism.

Copiii şi bătrânii, cei mai afectaţi

Cele mai afectate categorii de persoane sunt copiii şi vârstnicii, din cauza faptului că la aceste vârste, mecanismul de reglare a temperaturii corpului funcţionează mai puţin eficent.

Specialiştii recomandă ca în perioadele în care se anunţă căldură foarte mare, în special această categorie de persoane să evite să iasă afară la orele amiezii. De asemenea, dacă ies, este indicat să poarte îmbrăcăminte lejeră, preferabil din bumbac şi pălărie de soare. Hidratarea este foarte importantă, de aceea o sticlă de apă ar putea fi de mare ajutor.

În perioadele în care meterologii avertizează că urmează zile caniculare, autorităţile iau măsuri prin instalarea în zonele aglomerate a unor corturi unde putem găsi apă potabilă şi, uneori, un asistent medical care poate acorda primul ajutor sau măsura tensiunea.

Mai puteţi citi:

Bacalaureat 2016 Baia Mare. Candidat, după ultima probă: „A fost chiar ok, nu mă aşteptam să fie aşa simplu“

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite