Babeş-Papanicolau, testul care îţi poate salva viaţa. Ce presupune investigaţia menită să depisteze cancerul de col uterin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Testul Papanicolau, o analiză simplă şi nedureroasă, puţin costisitoare, poate salva viaţa unei femei. Medicii spun că această testare poate determina prezenţa virusului responsabil de dezvoltarea cancerului de col uterin.

Testul Babeş-Papanicolau este considerat metoda cea mai eficientă de a preveni cancerul de col uterin. Potrivit specialiştilor, este o analiză în urma căreia se pot determina eventualele modificări celulare, cele care preced formării cancerului de col uterin.

Este o analiză care se face din vagin şi de pe colul uterin, se prelevează nişte celule de pe suprafaţa colului care se examinează printr-o coloraţie şi examinare microscopică specifică. Se determină modificări celulare care pot să fie precursoare ale unui cancer de col uterin, sau chiar cancerul, care se diagnostichează cu ochiul liber”, explică medicul ginecolog Diana Bonea.

Practic, se poate determina prezenţa virusului Papiloma (HPV), responsabil de apariţia cancerului.

Aceasta recomandă oricărei femei care a început viaţa sexuală de cel puţin un an să solicite această analiză, după care, an de an, aceasta să fie repetată. Femeile între 40 şi 55 de ani sunt cele din categoria cu cel mai mare risc, astfel că ele ar trebui să acorde cea mai mare importanţă acestui test, dar asta nu înseamnă că cele mai tinere nu pot să fie afectate.

”Perioada activă sexual cu cel mai mar risc este între 40 şi 55 de ani, aici este un vârf al perioadei cu riscul cel mai mare, dar acum sunt şi femei de 30 şi ceva de ani cu cancer”, mai spune medicul ginecolog.

Partenerii sexuali multipli, factor de risc pentru infecţia cu HPV

Printre factorii care pot favoriza infectarea cu virusul Papiloma sunt partenerii sexuali multipli, debutul vieţii sexuale precoce, igiena deficitară, dar şi imunitatea scăzută, mai arată ginecologul Diana Bonea.

”Sunt anumite tulpini ale virusului cu grad înalt de risc, iar acest virus se poate transmite şi se poate menţine în organismul feminin, mai ales la vârsta tânără, de acea debutul precoce al vieţii sexuale este un factor de risc, ca şi partenerii sexuali multipli”, mai explică medicul Bonea.
image

Perioada ideală pentru prezentarea la medic este imediat după menstruaţie şi înainte de ovulaţie, dar recoltarea se poate face în orice perioadă a lunii. ”Totuşi, nu este recomandat la menstră şi chiar la ovulaţie. La menstruaţie din cauza sângerării, iar la ovulaţie din cauza mucusului cervical care acoperă colul şi nu se pot preleva celule cum trebuie. Este o examinare foarte simplă, nedureroasă, neinvazivă”, continuă ea explicaţiile.

Ce nu se recomandă înaintea testului

Pentru depistarea cancerului, atunci când în prima analiză au apărut modificări ale celulelor, sunt câţiva paşi de urmat. ”Dacă la test se constată anumite modificări, aceasta se numeşte displazie, modificări displazice, adică celule anormale. Atunci este recomandat să se facă o colposcopie (modalitatea prin care medicul foloseşte o cameră specială pentru a putea analiza cu atenţie vulva, vaginul şi colul uterin). Se folosesc anumite substanţe care se aplică pe col şi dacă şi la colposcopie se văd elemente suspecte, atunci se trece la pasul următor, biopsia, adică se prelevează puţin ţesut de pe col sau de pe canalul endocervical pentru a fi analizat la microscop. Se poate face şi o determinare a virusului, se numeşte genotipare HPV, care e o examinare un pic mai scumpă, dar se vede dacă este o infecţie cu virusul respectiv”, explică medicul ginecolog.  

Femeile care se pregătesc să facă această analiză mai trebuie să ştie că nu sunt recomandate spălăturile vaginale înainte, nici folosirea tampoanelor ori a cremelor vaginale, supozitoare ori medicamente. Toate acestea pot influenţa rezultatul analizei. De asemenea, este recomandată evitarea contactului sexual înainte de prezentarea la medic.

Dacă rezultatul primului test Babeş-Papanicolau nu este normal, nu înseamnă că este deja prezent cancerul. Acesta, mai arată specialiştii, este un indiciu că există o problemă ce trebuie tratată. Medicul poate recomanda repetarea testului, ori paşii următori pentru depistarea cu exactitate a problemei.

Potrivit unor statistici, virusul HPV este prezent în 99,7% din cazurile de cancer de col uterin, boală care încă în România are cea mai mare rată a mortalităţii comparativ cu alte ţări europene şi este cel mai frecvent tip de cancer la femei.

Preţul unui test Babeş-Papanicolau este de 50 de lei, în timp ce testul pentru determinarea virusului nu depăşeşte 500 de lei.

Mai puteţi citi:

Poliomelita, cumplita boală eradicată în teorie, a fost redescoperită în Ucraina. Avertizarea medicilor români: „Copilul nevaccinat este cel mai vulnerabil“

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite