A sunat să ceară informaţii despre un transport de lemne, dar a fost luat la rost de poliţist: „Ce treabă ai tu, bă?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat din localitatea Băiuţ, Maramureş, a fost sancţionat de poliţistul din localitate după ce a sunat la 112 pentru a cere informaţii referitoare la legalitatea unui transport cu lemne. Poliţistul din localitate i-a spus că dacă treansportul este legal, va fi sancţionat. Şi aşa a fost.

Ciprian Coc, cel care a sunat pentru verificarea transportului, spune că vede zilnic maşini care transportă lemne şi, astfel că joia trecută, după ce a văzut un alt camion cu lemne, a pus mâna pe telefon şi a sunat. ”Nu ştiam a cui e maşina, eram tentat de mai multă vreme să sun, mai ales când vedeam noaptea coborând câte un camion cu lemne. A trecut acel camion pe lângă mine, mi-am spus hai să sun să vedem cum funcţionează radarul pădurilor şi dacă transportul ăsta este legal. Am sunat la 112, mi-a răspuns o doamnă, mi-a spus că îmi face transferul - am înţeles că la cineva la judeţ - mi-a răspuns un domn care m-a luat la rost că ce treabă aş avea io cu transportul respectiv, adică în ce măsură eu sunt împuternicit să verific acel transport, eu am încercat să-i explic domnului că orice cetăţean are dreptul acesta, voiam să-i spun despre acest sistem de control implementat anul trecut, dar a închis telefonul”, povesteşte omul. Apoi, spune el, a fost sunat de poliţistul din sat. ”M-a avertizat că voi fi sancţionat, în cazul în care transportul este legal şi a închis telefonul. Eu m-am zăpăcit un pic, am rămas un pic blocat, dar am sunat înapoi şi am spus că e dreptul meu să sun pentru a verifica un transport de lemn şi nu că nu e corect să fiu sancţionat dacă transportul e legal sau nu, pentru că eu cer verificarea transportului şi nu am acuzat că transportul ar fi ilegal, cum a stipulat dânsul ulterior în procesul verbal. M-a amendat că am sunat la 112 în mod nejustificat şi în acelaşi proces verbal a specificat că s-a efectuat control asupra maşinii respective şi că aceasta deţinea acte legale. Dar asta am citit eu a doua zi când mi-a venit proces verbal acasă prin poştă”, mai spune Ciprian Coc.

Nemulţumit, omul s-a dus, luni,  la Judecătoria Târgu Lăpuş unde a contestat procesul verbal, iar câteva ore mai târziu era chemat să dea o declaraţie la sediul poliţiei. ”Am dat o declaraţie şi am cerut sancţionarea poliţistului. Mi s-a spus că în cazul în care poliţistul va fi sancţionat, asta mă va ajuta pe mine la anularea procesului verbal”.

IPJ Maramureş face cercetări

Ulterior, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş a transmis un comunicat de presă în care instituţia îşi exprima poziţia faţă de această situaţie.  ”Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş a dispus efectuarea de verificări cu privire la modul în care a acţionat poliţistul care a preluat semnalarea, precum şi efectuarea unor controale în teren pentru a se stabili dacă a fost respectat regimul silvic în ceea ce priveşte modul de punere în valoare şi exploatare a masei lemnoase în partida de unde provenea lemnul transportat. Din primele verificări efectuate a rezultat că transportul avea avizul necesar pe care era înscris codul unic generat de aplicaţia SUMAL pentru cantitatea de masă lemnoasă respectivă. Totodată, faţă de poliţistul care a preluat semnalarea, a efectuat verificarea documentelor de transport prezentate şi în final a luat măsura sancţionării contravenţionale a apelantului s-a dispus cercetarea prealabilă pentru a se stabili existenţa sau inexistenţa unei abateri disciplinare şi luarea măsurilor legale faţă de acesta în conformitate cu prevederile Legii 360/2002 privind Statutul poliţistului. Încurajăm cetăţenii să semnaleze în continuare prin SUAU 112 orice aspecte de urgenţă şi cele referitoare la posibile încălcări ale legislaţiei din domeniul silvic”, se arată în comunicat.

Până când se va face lumină în acest caz, Ciprian Coc spune că nu ia personal acest incident, însă dacă ar fi ştiut că apelând la 112 va ajunge la poliţistul din localitate, s-ar fi lăsat păgubaş.

Radarul pădurilor  este un sistem informatic prin care poate fi monitorizat traseul lemnului de când este tăiat din pădure până ajunge un produs finit sau iese din ţară. A fost implementat prin Hotărârea de Guvern nr. 470/2014, prin care s-a stabilit că, începând cu data de 8 octombrie 2014, toate transporturile de lemn să se facă obligatoriu folosind acest sistem informatic. Excepţie face lemnului „pentru foc”, în volum de până la trei metri cubi, transportat cu atelaje. Astfel, la fiecare transport de lemn, lucrătorul silvic sau firma care a cumpărat lemnul respectiv trebuie să înscrie în sistemul informatic SUMAL, pe care îl accesează de pe smartphone. Odată plecat din pădure, în cazul unui control, transportatorul trebuie să prezinte avizul cu cod unic. Legalitatea transportului se poate verifica şi fără oprirea maşinii, căutând datele avizului în sistemul informatic după numărul de înmatriculare.

Mai putti citi:

Ponta a câştigat! Rămâne să vedem ce a câştigat

Fete „stricate“, ca nişte gume deja mestecate. Despre abstinenţă

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite