Lansare inedită de carte la Odobeşti, a comandorului Vasile Florea. Monografia comunei, de la Ştefan cel Mare, până în prezent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Duminică, 17 mai, de la ora 12, la Odobeşti a avut loc lansarea Monografiei „Comuna Odobeşti-Izvor de istorie, tradiţii şi valori culturale“, a cunoscutului publicist, comandor, lector universitar Vasile Florea. Cartea, apărută la Editura Vicovia, a fost prefaţată de profesorul dr. Ioan Mitrea.

 La eveniment au participat profesori universitari, cunoscuţi oameni de cultură, cadre militare în retragere dar şi active. Au fost prezenţi Geo Popa, directorul Centrului Cultural „George Apostu“, istoricul Ioan Mitrea, colonelul Valeriu Buţan, şeful Structurii Teritoriale pentru Probleme Speciale din Bacău, colonelul Dan Căldăraru, generalul Vasile Apostol, conferenţiar universitar, deputatul Viorica Marcu, ş.a. 

Profesorul Ioan Mitrea a vorbit despre importanţa istoriilor locale, în conservarea memoriei şi valorilor tradiţionale. „Monografia comunei Odobeştri, cu satele componente, din judeţul Bacău, a fost realizată în urma unor strădanii, îndelungate şi meritorii, de către Vasile Florea, comandor de aviaţie, doctor în economie şi profesor în învăţământul militar de aviaţie, fiu al satului Ciutureşti, din comuna prezentată acum monografic“, a precizat Ioan Mitrea. De-altfel, istoricul băcăuan face trimitere, din prefaţă, la imaginea ţăranului zugrăvită de istoricul Nicolae Iorga, care considera ţăranul „omul serios al acestui neam”, iar poetul Mihai Eminescu, care săpunea: „În cătune şi colibe, acolo la talpa ţării trebuiesc căutaţi fermenţii eternului românesc”.

Volumul monografic realizat de comandorul Vasile Florea, de aproape 600 de pagini, scos la Editura Vicovia din Bacău şi Tipografia Elena, conţine, după cum au remarcat vorbitorii la lansare, o bogăţie impresionantă a izvoarelor de documentare. Fiecare sat, cătun, deal, din Odobeşti îşi au locul în paginile cărţii. Satele comunei băcăuane sunt menţionate în documentele marilor voievozi precum Alexandru cel Bun, Ştefan cel Mare sau Petru Rareş. În suretul dat de domnitorul Moldovei Petru Rareş, la 29 Martie 1546, în care sunt întărite proprietăţile urmaşilor lui Ion Odobă, care la rândul său primise un asemenea document de la Ştefan cel Mare. Este de remarcat faptul, foarte rar întâlnit, când un document medieval vechi din secolul al-XVI-lea, cu pecetea lui Petru Rareş, s-a păstrat din generaţie în generaţie, sute de ani, până în epoca noastră, când ultimul deţinător Gheorghe Nicolae Cristea din Odobeşti, l-a cedat, pentru a fi păstrat în colecţiile Complexului Muzel „Iulian Antonescu” din Bacău“, afirmă dr. Ioan Mitrea. 

Vasile Florea zugrăveşte în carte şi meşteşugurile gospodăreşti şi cele casnice, portul, respectiv costumul popular, femeiesc şi bărbătesc, alte aspecte etnografice, precum şi obiceiurile da la naşterea copiilor, obiceiurile de nuntă, înmormântare, dar şi sărbătorile de peste an, cu obiceiurile specifice, legate de sărbătorile Crăciunului, Anului Nou, Paşte şi alte sărbători religioase sau laice. Şcoala şi biserica sunt în centrul acestei lucrări, bine primită de oamenii de cultură băcăuani. Sunt menţionate şi personalităţile care au avut tangenţă cu comuna, cum ar fi: Ionel Teodoreanu, Radu Rosetti, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Alexandru Odobescu dar şi personalităţile şi gospodarii „satului“ care s-au remarcat la nivel naţional.

„Monografia comunei Odobeşti este bogat ilustrată, cu imagini mai vechi sau de azi, cu imagini de instituţii, ctitorii bisericeşti, case din satele componente ale comunei Odobeşti, numeroase chipuri de oameni ai locului surprinşi în numeroase ipostaze de la aspectele muncii cotidiene, la sărbători ale comunităţii sau evenimente din viaţa unor familii. Autorul lucrării, Vasile Florea, fiu al acestor plaiuri din blânda şi melancolica Moldovă, urmaş al răzeşilor din Ciutureşti poate fi împăcat. El şi-a îndeplinit datoria, faţă de străbunii săi, faţă de oamenii de azi, lăsând urmaşilor mărturii importante din viaţa multiseculară a sătenilor din comuna Odobeşti. Vasile Florea nu şi-a uitat rădăcinile, nu şi-a uitat strămoşii, nemurile, prietenii copilăriei şi prietenii de azi, care l-au ajutat în demersul său lăudabil. Este un cetăţean de onoare al comunei Odobeşti, un om care „sfinţeşte locul”, afirmă, în prefaţă, profesorul  Ioan Mitrea, preşedinte de Onoare al Societăţii de Ştiinţe Istorice- Filiala Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite