Cum s-au „autodemolat“ şi „scos“ din Patrimoniu fostele ateliere ale Şcolii de Meserii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atelierele fostei Şcoli de Meserii  din Bacău au fost scoase din lista Patrimoniului Naţional şi prădate FOTO Mircea Merticariu
Atelierele fostei Şcoli de Meserii  din Bacău au fost scoase din lista Patrimoniului Naţional şi prădate FOTO Mircea Merticariu

Clădirile din faţa Autogării Bacău, construite la începutul secolului 20, administrate în ultimii ani de Colegiul Tehnic „Anghel Saligny“, au fost puse la pământ. În 1980 erau incluse în Patrimoniu, dar interesele imobiliare au făcut ca ele să fie scoase din listă, în 2010. Ulterior, ele au fost dărâmate, bucată cu bucată, dar nimeni nu ştie cine a făcut asta.

Fostele ateliere ale Şcolii de Arte şi Meserii, construite înainte de Primul Război Mondial, au fost puse la pământ. În urmă cu şapte ani asupra acestui teren a existat un interes imobiliar pentru a fi construit un hipermarket. Singura problemă era că o parte din imobile se aflau înscrise în lista de Patrimoniu. „Aceste clădiri au fost dăruite de C.I. Istrate. Aici au funcţionat atelierele fostei Şcoli de Meserii, aici, după 1918, au fost plantaţi „Stejarii Unirii“, la fel cum sa făcut în fiecare oraş important al ţării. Din 1980 au fost incluse în lista Patrimoniului Naţional. Iar acum au fost demolate. Este o crimă ce se întâmplă, au măcelărit tot patrimoniul din Bacău“, afirmă istoricul Eugen Şendrea, fost şef al Direcţiei de Patrimoniului din Bacău (înainte de 1989 dar şi câţiva ani după).


Viceprimarul Vasile Tescaru: „Clădirile s-au autodemolat. S-au furat cărămizile şi fierul“


Primăria Bacău a autorizat în curtea fostei Şcoli de Arte şi Meserii, aflată în faţa Autogării Bacău (la strada E85), o organizare de şantier pentru firma Symetrica, producătoare de pavele. „Clădirile s-au autodemolat. Erau vechi. Au mai dispărut din cărămizi şi fier, dar am sesizat Poliţia Primăriei dar şi Poliţia Naţională. Cred că de vreo şase luni. Ştiu că este o problemă veche. Dar proprietarul nu este Primăria Bacău, ci Liceul 5 (Anghel Saligny)“, a precizat viceprimarul Vasile Tescaru, care în ultimile luni a avut atribuţiile primarului Stavarache, care a fost în arest câteva luni. „Clădirile sunt administrate de Colegiul Saligny. Directorul nu a verificat nimic, nici Poliţia Primăriei“, a declarat şi viceprimarul Radu Ababei.


Adrian Fuioagă: „Demersurile pentru scoaterea din Patrimoniu şi demolare au fost începute de Primărie“


Petru Cimpoeşu, directorul Direcţiei de Cultură Bacău, confirmă că imobilele nu se mai regăsesc în lista de patrimoniu din 2010. „Dacă ar mai fi fost de patrimoniu, demolarea lor era infracţiune. În lista actualizată din 2010 nu sunt trecute“, afirmă Cimpoeşu. Adrian Fuioagă, fost director al Colegiului Tehnic „Anghel Saligny“ şi fost şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău, afirmă că toată responsabilitatea cade pe umerii Primăriei. „Demersurile au fost începute, cu ani în urmă, de Primărie. Liceul şi Inspectoratul Şcolar şi-au dat acceptul pentru a fi predate aceste imobile, iar nouă să ni se construiască un corp de ateliere P+1 pe strada Alecsandri, în curtea de la Saligny. Există şi proiectul la arhivă. Oricum, nu mai erau folosite acele ateliere,  se tăiase şi apa. Nu mai erau condiţii. Nimeni, în afară de liceu, nu investea niciun leu acolo. Ştiu că ne-am dat acordul şi pentru organizare de şantier“, a spus Adrian Fuioagă.
Demolarea  discretă a clădirilor a atras şi hoţi, fapt confirmat de Poliţie. „În ultima perioadă, patrulele de siguranţă publică au făcut constatări, în flagrant, faţă de mai multe fapte de furt de deşeuri feroase în zona respectivă“, afirmă Narcisa Butnaru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite