Editură băcăuană, premiată pentru lucrările unor autori basarabeni, la Salonul Internaţional de Carte de la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Editura Vicovia din Bacău a fost premiată pentru lucrările lui Andrei Vartic şi Eugen Statnic la Salonul Internaţional de Carte de la Chişinău, care a avut loc în perioada 31 august-3 septembrie. La această ediţie, dedicată marelui poet basarabean Dumitru Matcovschi(1939-2013), au participat edituri din Turcia, Germania, Polonia, Olanda, Republica Moldova şi România.

Editura băcăuană Vicovia a participat cu 6 lucrări, din care două scrise de Andrei Vartic, găsite în arhiva familiei: „Paravanul dintre actor şi rol” şi „Purificarea istoriei din oglinda scenei”. „Prima a fost premiată cu distinctia YBBY la Salonul de carte pentru Copii şi Tineret din primăvara acestui an şi spre surprinderea editorului, la ediţia prezentă ambele cărţi au primit distincţii.  Surpriza edţiei din acest an a fost un alt autor care a publicat la editura Vicovia, premiat de altfel, Eugen Statnic, pentru lucrarea „Părinţii războaielor 1914-1918 şi 1939-1942”“, a precizat editorul Viorel Cucu.

Eugen Statnic este basarbean la origine, născut la Pripiceni-Răzeşti din judeţul Orhei. Acum trăieşte la Munchen în Germania iar zilele trecute a dorit să-şi revadă ţinuturile natale, dupa 72 de ani, când a plecat în refugiu în faţa pericolului armatelor sovietice care înaintau spre inima Europei. Academicianul Nicolae Dabija, personalitate marcantă a scriitorilor de peste Prut, care a scos mai multe cărţi la Editura Vicovia, a refuzat să-şi includă noua carte în concursul pentru premii.

„Regret faptul că academicianul Nicolae Dabija, autorul cărţii „Biserica pe roţi“, a refuzat să intre în concursul de premii motivând că editorii trebuie să primească premii pentru efortul financiar şi de redacţie“, a mai declarat Viorel Cucu.

Editura Vicovia a primit la Gala Premiilor, care a avut loc în ultima zi a evenimentului, şi o distincţie pentru activitatea din ultimii ani: „Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova pentru valorificarea şi promovarea creaţiei literare din Republica Moldova”.

Salonul Internaţional de Carte din Chişinău a fost organizat de Ministerul Culturii, Biblioteca Naţională, Ministerul Educaţiei ,Ministerul Tineretului şi Sportului din Republica Moldova, Primăria municipiului Chişinău şi Biblioteca „Gh. Asachi” din Iaşi, S.C. B. Ex-libris „Paul Mihail”. Ediţia din acest an a atras zeci de edituri din şase ţări şi sute de noi titluri. Deschiderea salonului de carte a avut loc, ca şi în alţi ani, în zi de sărbătoare, de Ziua Limbii Române. Printre editurile din România prezente la eveniment, care au venit cu o ofertă bogată de carte, se numără Polirom, Vinea, Adevărul, ş.a.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite