Dosarul lui Viorel Rusu, acuzat de spălare de bani şi fals în declaraţii, tergiversat la camera preliminară. Afaceristul riscă ani grei de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi s-a împlinit un an de la reţinerea afaceristului Viorel Rusu (51 de ani), denunţător în mai multe dosare ale DNA Bacău, iar el a fost trimis în judecată de aproape 11 luni, magistraţii băcăuani nu i-au fixat nici acum termen de judecată. Dosarul a fost amânat la camera preliminară, sub diferite pretexte, iar Tribunalul Bacău a dispus pe 15 decembrie judecarea afaceristului. A contestat, şi Curtea de Apel i-a fixat termen pe 21 februarie.

În urmă cu un an, pe 4 februarie 2016, afaceristul Viorel Rusu, denunţător în mai multe dosare ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Bacău, a fost încătuşat pentru 24 de ore într-un dosar instrumentat de procurorii Parchetului Curţii de Apel Bacău. 

În ciuda acuzaţiilor extrem de grave, Rusu a fost pus în libertate, iar după o lună i s-a retras şi măsura controlului judiciar. Pe 20 martie 2016, cercetările din dosarul său au finalizate iar acesta a ajuns pe rolul Tribunalului Bacău, la camera preliminară.


Inculpatul Viorel Rusu este acuzat de procurori de fapte de spălare de bani, de şapte infracţiuni de fals în declaraţii şi de participaţie improprie la abuz în serviciu. „La data de 04.02.2009, a prezentat în faţa registratorilor din cadrul OCPI Bacău acte incomplete ce au avut ca efect înscrierea dreptului de proprietate deplină asupra unei construcţii (bloc de locuinţe), determinând producerea unui prejudiciu bugetului de stat în valoare de 468.960,6 lei (valoare ce urmează a fi actualizată printr-o expertiză contabilă). Prin ordonanţa procurorului din 04.02.2016 s-a dispus reţinerea inculpatului Rusu Viorel pentru o perioadă de 24 ore, fiind înaintată cauza Judecătoriei Bacău cu propunere de arestare preventivă“, se arată în comunicatul emis de Parchetul Curţii de Apel Bacău, din data de 4 februarie 2016.


Mai precis, constructorul Viorel Rusu, prin subordonaţii din firmele care le controlează, şi-ar fi intabulat şi apartamentele MAI-IPJ Bacău din Blocul 32 de pe Bulevardul Unirii, Sc C, pe care le-a vândut, prezentând o situaţie nereală la notar. 

Numele lui apare şi în alte plângeri la DNA Bacău, care sunt de o lungă perioadă de timp în cercetare sau au fost clasate. În dosarul  în care este inculpat Viorel Rusu, secretarul municipiului Bacău, Nicolae Ovidiu Popovici,  are calitatea de martor. Tot pentru un apartament de la Scara C a Blocului 32 de pe Bulevardul Unirii  este cercetat penal şi secretarul Ovidiu Popovici, de Direcţia Naţională Anticorupţie, într-un dosar în care există suspiciuni de luare de mită şi abuz în serviciu, la emiterea unei autorizaţii de construcţie faţă de o persoană care şi-a cumpărat un apartament de la Viorel Rusu, în care a locuit o persoană de sex feminin angajată în Primăria Bacău.

Deşi anterior a clasat plângerea, Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Bacău, a solicitat pe 4 august redeschiderea cercetărilor penale faţă de secretarul Ovidiu Nicolae Popovici, iar Tribunalul Bacău a constatat pe 8 septembrie temeinicia şi legalitatea solicitării.


Dosarul afaceristului Viorel Rusu a stat 9 luni la camera preliminară, la Tribunalul Bacău. Curtea de Apel a fixat primul termen pe 21 februarie


Tribunalul Bacău, după 9 luni de amânări şi contestaţii ale avocaţilor afaceristului, a dispus pe 15 decembrie 2016 judecarea lui Viorel Rusu pentru infracţiuni grave precum spălarea de bani, fapte de fals în declaraţii şi participaţie improprie la abuz în serviciu. În dosar este constituită ca parte civilă şi Primăria Bacău, care trebuie să recupereze apartamentele vândute ilegal, pentru a fi predate pe baza unui protocol MAI, către Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bacău.


Completul C6, penal, al Tribunalului Bacău a dispus pe 15 decembrie: „În temeiul art. 345 C.pr.pen. respinge excepţia: necompetenţei materiale a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău; autoritate de lucru judecat cu privire la considerentele şi dispozitivul Ordonanţei nr. 123/P/2015 din 01.03.2016 emisă de DNA – Serviciul Teritorial Bacău; nelegalitatea administrării probelor şi efectuării actelor de urmărire penală de către procuror; încadrarea juridică dată prin rechizitoriu, invocate de inculpata SC CONEXTRUST SA BACĂU prin apărătorul ales, ca nefondate. II. În temeiul art. 345 C.pr.pen. respinge excepţia: necompetenţei materiale a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău; autoritate de lucru judecat cu privire la considerentele şi dispozitivul Ordonanţei nr. 123/P/2015 din 01.03.2016 emisă de DNA – Serviciul Teritorial Bacău; nulitatea actelor de urmărire penală de către procuror; neregularitatea rechizitoriului; nulitatea absolută a raportului de expertiză contabilă; încadrarea juridică dată prin rechizitoriu, invocate de inculpatul RUSU VIOREL prin apărătorul ales, ca nefondate.


În baza art. 346 alin.2 C.pr.pen. constată legalitatea sesizării Tribunalului Bacău, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală, cu rechizitoriul nr. 10/P/2016 din 16.03.2016 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău privind pe inculpaţii:
1. RUSU VIOREL, fără antecedente penale, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: - „participaţie improprie la abuz în serviciu”, prev. de art. 52 alin.3 C.p. rap. la art. 297 al. 1 C.p., - „spălare de bani” prev. de art. 29 alin.1 lit.a din Legea nr. 656/2002 cu aplicarea art. 35 C.pen.; - şapte infracţiuni de „fals în declaraţii”, prev. de art. 326 C.pen., toate cu aplicarea art. 38 C.pen.
2. SC CONEXTRUST SA având sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: - „participaţie improprie la abuz în serviciu”, prev. de art. 52 alin.3 C.p. rap. la art. 297 al. 1 C.p., - „spălare de bani” prev. de art. 29 alin.1 lit.a din Legea nr. 656/2002 cu aplicarea art. 35 C.pen.; - şapte infracţiuni de „fals în declaraţii”, prev. de art. 326 C.pen., toate cu aplicarea art. 38 C.pen. Dispune începerea judecăţii. Constă că inculpaţii au a fost asistaţi de apărători aleşi. În temeiul art. 275 C.pr.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina statului“, se arată în soluţia Tribunalului Bacău. 


Faţă de soluţia Tribunalului Bacău, Rusu Viorel şi societatea Conextrust au formulat contestaţie, la Curtea de Apel Bacău. Dosarul a fost înregistrat pe 16 ianuarie la camera preliminară iar primul termen a fost fixat pe 21 februarie.


Dacă va fi trimis în judecată şi găsit vinovat de acuzaţiile care i se aduc, afaceristul băcăuan riscă ani grei de închisoare. Numai infracţiunea de spălare de bani este pedepsită cu 3-10 ani de închisoare, potrivit Noului Cod Penal, în timp ce infracţiunile de fals în declaraţii sunt sancţionate cu trei luni, până la doi ani de închisoare sau amendă.


Viorel Rusu, campion la NUP-urile procurorilor DNA Bacău. Afaceri controversate şi şpăgi denunţate după ani de zile


Afaceristul Viorel Rusu a mai fost cercetat de procurori pentru afacerile controversate din ultimii 12 ani, dar de fiecare dată a primit NUP. Potrivit unui răspuns recent al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, transmis ziarului Adevărul, milionarul băcăuan nu are nici măcar calitatea de suspect în vreun dosar Anticorupţie.
În cazul lui, de fiecare dată, procurorii au clasat dosarele considerând fie că faptele au fost făcute fără vinovăţia penală, fie că infracţiunile pur şi simplu nu există.


Din 2013 până în 2015, Viorel Rusu a denunţat mai mulţi lideri politici din Bacău  dar şi câţiva oameni de afaceri pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Afaceristul este martor denunţător în dosarele Romeo Stvarache, Constantin Apostol, Mihai Banu, Gabriel Berca, Mihai Ferendino, Daniel Bociar, Mihail Harasemiuc, ş.a.
În ciuda perioadei zbuciumate, afacerile milionarului băcăuan au mers bine, în special cele cu statul. În ultimii ani a câştigat toate licitaţiile importante de la Consiliul Judeţean Bacău, instituţie condusă de Dragoş Benea (preşedintele PSD Bacău) până în 2016, acum senator. Firmele Conextrust-Rustrans-Amici au prins lucrări de mai multe milioane de euro la Aeroportul Internaţional „George Enescu“ din Bacău, la Maternitate, la Ambulatoriul Spitalului Judeţean Bacău, la Observatorul Astronomic ş.a.

Cum s-au grăbit  aleşii locali să recupereze prejudiciul din dosarul în care este inculpat milionarul Viorel Rusu. Hotărârea, contestată de IPJ Bacău

Controversatul milionar Viorel Rusu, unul dintre cei mai influenţi afacerişti din Moldova, este inculpat şi trimis în judecată la Tribunalul Bacău, iar dosarul este încă la camera preliminară. El este acuzat, după ce a vândut patru apartamente ale MAI, de fals în declaraţii şi spălare de bani. Consiliul Local Bacău s-a grăbit să recupereze prejudiciul creat de acesta, dar decizia, considerată ilegală, a fost atacată în contencios de IPJ Bacău.

Cum a cumpărat statul român cel mai scump sediu din Bacău, la un preţ de peste 2.100 de euro pe metru pătrat

ANCPI a cumpărat direct de la firma Conextrust, fără organizarea vreunei licitaţii, sediul din Bacău, o clădire veche din anii 80, la un preţ final de 28,7 milioane de lei, adică peste 2100 de euro pe metrul util de clădire. Primele acte au fost făcute pe 4 decembrie 2008 iar actul de vânzare-cumpărare a fost încheiat în urma unei hotărâri a Justiţiei.

Model nou de cămătărie inventat de un om de afaceri din Bacău: Cu un „împrumut” de 2,3 milioane de lei a pus mâna pe o societate cu patrimoniu de 6 milioane de euro

Baronul local Viorel Rusu, patronul Rustrans-Conextrust-Amici, cel mai mare consorţiu de firme de construcţii din Bacău şi unul dintre cele mai importante din Moldova, se află în mijlocul unui scandal şi al mai multor procese aflate pe rolul instanţelor.

Motivul principal este acela că Rusu a reuşit să “înghită” firma Comalrid care deţinea un patrimoniu de 6 milioane de euro. “Reţeta” este una simplă: omul de afaceri băcăuan a împrumutat societatea „Comalrid” cu suma de 2,3  milioane de lei, cu clauza că dacă banii nu vor fi restituiţi în 30 de zile se vor converti în acţiuni. 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite