Cum ajungi conferenţiar universitar în România cu un dosar în afara legii. Şeful SIF Moldova, cocoţat academic de o comisie formată din colegi şi prieteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costel Ceocea (60 de ani), preşedintele Societăţii de Investiţii Financiare Moldova, este începând de luni, 1 februarie, conferenţiar la Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacău, după un examen pe care l-a promovat cu 9.25. Comisia de examinare a acceptat un dosar care nu întruneşte criteriile minimale stabilite de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.

Concret, comisia de examinare a închis ochii la faptul că dosarul lui Costel Ceocea este atât de subţire, încât nu întruneşte criteriile minimale, stabilite prin „Ordin al Ministrului Educaţiei Naţionale şi al ministrului delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi tehnologică“.

Potrivit propriului dosar, şeful SIF nu are nicio cercetare personală, luată în considerare de forurile academice de rezonanţă internaţională. Mai mult, el bifează cu zero şi la următoarele capitole: recenzor pentru reviste, experienţă de management, analiză şi evaluare în cercetare şi/sau învăţământ.

Totodată, el nu a editat materiale, monografii sau manuale didactice de specialitate şi nici nu a coordonat vreodată programe de studii, organizare şi coordonare de programe de formare continuă şi proiecte educaţionale. Asta, deşi la Universitatea particulară „Alma Mater“ din Sibiu se declară cadru didactic de câţiva ani. 

Mai grav este că el confundă şi îşi punctează discursurile la anumite conferinţe drept contribuţii ştiinţifice în extenso (n.r. - articol scris de minim patru pagini). O dovadă este că el nu menţionează ISBN-ul aşa cum cere legea, dovadă că articolul scris de Ceocea nu există. De fapt, la o analiză mai atentă, şeful SIF-ului are doar cinci din 14 articole care respectă criteriile minimale. În consecinţă, la capitolul de activitate de cercetare nu întruneşte două condiţii: nu realizează minim 8 articole în extenso şi nu acumulează decât 27 de puncte din minimul de 35. 

Ministerul Educaţiei va întreprinde propria anchetă, dar nu spune când

În urma solicitării adresate Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, de către jurnaliştii "Adevărul", în urmă cu o săptămână, în care se cerea un punct de vedere faţă de situaţia de la Bacău, expusă şi în investigaţia „Cum să cumperi titluri academice. Şeful SIF Moldova şi-a „sponsorizat” postul de conferenţiar al Universităţii din Bacău din banii acţionarilor pompaţi în rector“ a fost remis următorul răspuns:„Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice va întreprinde propriile verificări la Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacău“.

Comisia de evaluare a dosarului lui Ceocea, compusă din prieteni şi colegi

Pe de altă parte, comisia de concurs care a conferit gradul universitar de conferenţiar pentru care s-a bătut şeful SIF Moldova a avut o componenţă cel puţin interesantă. Preşedintele comisiei a fost nimeni altul decât prof. univ. dr. Valentin Nedeff, rectorul Universităţii, dar şi beneficiarul mai multor sponsorizări din partea SIF, bani care, aşa cum am arătat mai sus, au ajuns la fiul şi la doctoranzii lui.

Un alt membru al comisiei de evaluare a fost Marilen-Gabriel Pirtea, profesor la Universitatea de Vest din Timişoara, coautor la unul din capitolele din cartea publicată în 2014, trecută în dosarul lui Costel Ceocea. Din aceeaşi comisie au mai făcut parte Ion Popa şi Cosmin-Octavian Dobrin, ambii profesori-doctor la Academia de Studii Economice din Bucureşti. Profesorul Ovidiu-Leonard Turcu, de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, prieten vechi cu şeful SIF Moldova, dar şi coautor al unor articole de specialitate semnate alături de Ceocea, a fost  şi el în aceeaşi comisie de examinare.

Membru supleant în comisie a fost conf. univ. dr. Roxana Mironescu, fost viceprimar al Bacăului, cadru didactic la Universitatea „V. Alecsandri”, dar şi coautor al unui capitol dintr-o carte şi al unor articole de presă de specialitate semnate împreună cu Costel Ceocea. Şi tot pe lista membrilor comisiei care au evaluat prestaţia şefului SIF Moldova pentru postul de conferenţiar universitar mai este şi prof. dr. Dumitru Bontaş, de la Universitatea „George Bacovia” din Bacău. Fiul acestia, Ovidiu Bontaş, şi-a obţinut titlul de doctor sub coordonarea rectorului Valentin Nedeff.

Ca orice aspirant la funcţia de conferenţiar, Costel Ceocea a trebuit să dea, conform legii, o declaraţie pe proprie răspundere prin care să precizeze că nu a avut niciodată vreo legătură pecuniară cu vreun membru al comisie de examinare. Aceeaşi declaraţie a fost semnată şi de Valentin Nedeff, preşedintele comisiei de evaluare a candidatului Ceocea. Preşedintele SIF Moldova a dat această declaraţie, depusă la dosar, deşi parte din sponsorizările date universităţii băcăuane de instituţia al cărei şef este au ajuns direct în buzunarul lui Florin Nedeff, fiul rectorului, pentru o bursă în Spania.

Rectorul Universităţii „Vasile Alecsandri“ răspunde calomnios la ancheta „Adevărul“ privind sponsorizări contra titluri academice

După dezvăluirile din ziarul „Adevărul“, despre sponsorizările date de Costel Ceocea, preşedintele Societăţii de Investiţii Financiare Moldova (SIF) înainte de a-şi depune dosarul de conferenţiar, către Universitatea Bacău, rectorul Valentin Nedeff, care a fost şi preşedintele de comisie la concurs, a reacţionat printr-un mail calomniator, în care implică atât numele ziarului „Adevărul“, cât şi pe cel al adversarilor închipuiţi din instituţie.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite