5287 de persoane au votat pe listele suplimentare în municipiul Bacău şi 1078 în Oneşti. AEP verifică dacă a existat vot multiplu
0Numărul persoanelor care au votat la alegerile prezidenţiale din 2 noiembrie, în localităţile judeţului Bacău în alte secţii de votare decât cele la care erau arondate este sub 10% faţă de totalul votorulor exprimate. Un număr mai mare de voturi pe listele suplimentare se înregistrează în comunele din preajma municipiilor, unde s-au construit cartiere rezidenţiale, dar populaţia activă este înregistrată încă la oraş.
Autoritatea Electorală Permanentă efectuează în această perioadă verificări, prin sondaj, faţă de posibilitatea ca unii alegători să-şi fi exrcitat dreptul de vot de mai multe ori. Cel mai mare număr de voturi exprimate pe listele suplimentare este în municipiul Bacău, 5287 de voturi, urmat de Oneşti, 1078, Comăneşti, 684, Tîrgu Ocna, 645 în timp ce în Slănic Moldova, oraş staţiune turistică, doar 326.
În comunele apropiate municipiului Bacău, numărul alegătorilor care au votat în alte secţii decât cele prin care sunt arondaţi cu domiciliul este mai mare decât în restul comunelor din judeţ. În comuna Letea Veche au votat pe liste suplimentare 726 de persoane, adică aproape 25% din numărul voturilor total exprimate iar comuna Mărgineni, 637. „Fenomenul“ s-ar putea explica prin numărul mare al caselor rezidenţiale construite, deşi proprietarii au încă domiciliul pe municipiul Bacău.
Până la această oră nu au fost confirmate cazuri de vot multiplu. Constantin Chiriac, preşdintele Autorităţii Electorale Permanente a refuzat să facă orice comentariu referitor la voturile de pe listele suplimentare, deoarece până la această oră instituţiile care verifică corectitudinea scrutinului nu au depistat cazuri de vot multiplu. „Nu am ce să comentez, pot fi mai multe explicaţii. Noi facem acum verificări, o scanare a listelor, după CNP şi alte criterii pentru a depista aceste cazuri“, a spus Constantin Chiriac.
La Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Bacău au fost depuse mai multe sesizări care fac referire atât la folosirea urnei mobile, în mod nejustificat, fără ca persoanele să aibă probleme medicale care să le împiedice deplasarea cât şi în privinţa încălcării secretului votului. Majoritatea plângerilor au fost respinse iar faptele reclamate nu avut puterea de a afecta în vreun fel acurateţea primului tur de scrutin în judeţul Bacău.