Teatrul Hirschl, clădirea de patrimoniu care ar putea fi redată circuitului cultural

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teatrul Hirschl   FOTO arhivă
Teatrul Hirschl   FOTO arhivă

În municipiul Arad există cel mai vechi teatru din ţară, care se degradează pe zi ce trece. Teatrul Vechi este una din clădirile patrimoniu din Arad, care a făcut istorie de-a lungul a sute de ani.

Teatrul Vechi a fost construit în anul 1817 în stil baroc la iniţiativa comerciantului de origine vieneză Iacob Hirschl. Acesta a fost un negustor textilist  care a venit de la Viena, la Arad în anul 1787 şi a ajuns în scurt timp unul dintre cei mai prosperi oameni ai oraşului.â

El a intenţionat să construiască un teatru şi s-a adresat oficialităţilor, dar a fost refuzat pe motiv că numai de la Viena ar fi putut primi această aprobare. În 1812, Hirschl a ajuns în faţa împăratului, şi-a susţinut cauza, a primit aprobarea necesară, iar Teatrul a fost construit şi deschis în anul 1817.

„Această clădire trebuie socotită drept primul edificiu de teatru permanent de pe teritoriul ţării noastre” a declarat Bujor Buda, preşedinte al Asociaţiei ProUrbe Arad. În Teatrul Hirschl a ajuns şi poetul Mihai Eminescu.

În cadrul unui turneu în Transilvania, în perioada 1-27 august 1868, trupa Pascaly a susţinut 7 spectacole în Arad, conform programului stabilit cu oficialităţile şi încă două, la cererea publicului.

Pe afiş a apărut numele lui Mihai Eminescu, dar nu se ştie exact ce rol a avut poetul în turneu. Pentru că nu este menţionat în cronicile dramatice, se presupune că marele poet a avut roluri episodice sau a îndeplinit funcţia de sufleur. Teatrul arădean a fost extrem de apreciat. De pildă, Iosif Vulcan a venit special la Arad pentru a vedea prima oară un teatru românesc.

În perioada comunistă, Teatrul Hirschl a nu a avut o soartă prea bună. În anii 1980, cineva din conducerea superioară a Partidului Comunist Român a pus ochii pe clădirea aflată într-o zonă centrală a oraşului şi au fost făcute planuri de construcţie pentru un bloc mic, cu camere mai spaţioase, numai bun pentru fruntaşii partidului.

Dar, Teatrul este o clădire de patrimoniu şi nici măcar comuniştii nu au decis demolarea lui. Însă a fost adoptată o altă metodă: nu au mai fost alocate fonduri pentru reabilitare, nu au mai făcut lucrări de consolidare şi clădirea a fost lăsată să cadă singură. Teatrul Hirschl nu le-a îndeplinit dorinţele comuniştilor şi nu a căzut. A venit Revoluţia din 1989 şi arădenii au sperat că situaţia va fi alta.

Conducerea municipiului a avut alte priorităţi, iar Teatrul Hirschl a rămas în paragină. Consiliul Judeţean Arad a reuşit să obţină în urmă cu mai bine de zece ani o finanţare din Austria, de peste 200.000 de mărci germane pentru restaurarea clădirii. Însă, când să înceapă restaurarea, Primăria Arad şi-a revendicat în instanţă clădirea. Procesul s-a terminat, dar finanţarea a fost pierdută. A apărut o altă finanţare, dar au apărut şi moştenitori, iar procesele au reînceput.


Mişcarea Arădeană şi întreaga societate civilă militează pentru conştientizarea publicului cu privire la semnificaţia culturală, socială şi economică a patrimoniului şi la responsabilitatea autorităţilor privind protecţia legală a acestuia. Actualii proprietari ai clădirii, care au intrat în posesia imobilului în anii 2000, spun că nu îşi permit să reabiliteze această clădire, motiv pentru care sunt de acord să o vândă Municipalităţii.

„Vom încerca să alocăm mai multe fonduri pentru cultură având în vedere că vrem să fim Capitală Culturală Europenă”, spun reprezentanţii Primăriei Arad.

Vă mai recomandăm: FOTO Destinul castelelor din Arad: Unul a fost reabilitat de către proprietar, iar celelalte lăsate în paragină sau transformate în spitale

Reabilitarea teatrului de vară din Craiova, rămas în paragină, costă aproximativ 3 milioane de lei

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite