FOTO Palatul Brukenthal de la Sâmbăta a ajuns o ruină. O parte din faţadă s-a prăbuşit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Impunătorul palat a ajuns acum doar o ruină.
Impunătorul palat a ajuns acum doar o ruină.

Clădirea în stil baroc a fost construită în a doua parte a secolului al XVIII-lea de contele Jozef von Brukenthal. Acum din superbul castel, un veritabil obiectiv turistic nu a mai rămas decât o ruină.

Palatul Brukenthal este o construcţie impunătoare cu peste 30 de camere, fiecare fiind dotată cu o sobă deosebită de teracotă, iar podeaua este din lemn de stejar. Acesta şi-a dorit o reşedinţă solidă şi a înzestrat castelul cu ziduri de peste un metru grosime.  A fost afectat grav de un incendiu, iar în anii 40 a fost renovat de oameni care nu-i ştiau valoarea. Astfel, frescele de pe pereţi au fost acoperite cu var.  Astăzi mai sunt doar sobele de teracotă, iar clădirea stă să cadă. Castelul a  intrat în patrimoniul Romsilva în anul 2002. A ajuns însă o ruină deoarece compania nu are bani ca să îl renoveze.

O parte din faţadă s-a prăbuşit şi în loc de restaurare a fost acoperită cu folie. Acum Ministerul Culturii şi Consiliul Judeţean ar vrea să îl preia, dar nu se ştie încă de unde vor veni şi fondurile pentru reabilitare.

„Castelul a fost abandonat de mai mulţi ani şi din cauza apei care s-a infiltrat, ţinând cont că acoperişul s-a degradat, corpul central s-a prăbuşit. Am prezentat un raport Ministerului Culturii cu soluţii în vederea protejării acestui monument istoric. Este nevoie de consolidări de structură, intervenţii la şarpantă, învelitoare şi reparaţii masive la interior. Repretentanţii Direcţiei de Cultură spun că nu doar lucrările propriu-zise costă foarte mult, ci şi proiectarea, avizele şi întreaga documentaţie aferentă. Reabilitarea acestui monument este un proiect structural şi interdisciplinar. El presupune, pe de o parte, identificarea biodegradărilor, dar şi analize istorice, cercetări arhitecturale şi funcţionare. Este nevoie de un studiu de fezabilitate, pentru a se găsi şi o funcţiune ulterioară a clădirii“, a declarat directorul Direcţiei de Cultură, Gheorghe Mitran.

Palatul Brâncovenesc este în paragină

Castelul Brâncovenesc se află situat la 10 km de Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta şi a fost construit de domnitorul Constantin Brâncoveanu în secolul XVIII. Este ultimul castel construit de domnitor. După dărîmarea mănăstirii, castelul a fost locuit de urmaşi ai familiei.

Moşia renaşte din grija banului Grigore Brâncoveanu, care în 1801 a construit în aproprierea vechii reşedinţe brâncoveneşti un castel în stil baroc târziu, caracteristic în Transilvania. În noua clădire au fost inserate elemente decorative din vechea reşedinţă. În1832, proprietatea revine Bisericii Greco-Catolice din Braşov. Palatul a mai fost renovat în 1882.

În 1922, proprietatea a fost expropriată. Palatul a fost renovat în întregime, devenind centru de recreere pentru artişti şi scriitori, fiind inaugurat la 24 iunie 1925. La 30 iunie 2006 a fost concesionat pentru 49 de ani unei companii din satul Ucea de Jos, care îl doreşte transformat într-un hotel de patru stele. Este renovat doar pe dinafară şi nimic nu mai aduce cu un vechi castel, monument istoric.

Grav este şi faptul că încă mai sunt indicatoare turistice spre cele două castele. Mulţi vizitatori s-au abătut de la drum pentru a le vedea, dar au rămas doar cu dezamăgirea. Unii dintre ei au scris pe bloguri despre dezastrul de la cele două castele.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite