Proteste în stradă şi sute de mesaje pe Facebook, după ce autorităţile din Arad au decis să transforme Parcul Eminescu din oraş în parcare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Este parcul în care pensionarii îşi petrec timpul liber  FOTO Anamaria Tatu
Este parcul în care pensionarii îşi petrec timpul liber  FOTO Anamaria Tatu

Protestele împotriva amenajării în Parcul Emineascu din municipiul Arad a unui pasaj subteran şi a unei parcări vor continua la sfârşitul acestei săptămâni.

Sâmbătă, 17 ianuarie, la ora 11.00, va fi organizat un nou protest, în Parcul Emineascu din Arad, lângă Crucea Martirilor. „Întrucât Primăria nu şi-a retras proiectul de transformare a Parcului Eminescu în parcare, anunţăm continuarea protestelor”, au declarat reprezentanţii societăţii civile. Primul protest cu privire la parc a avut loc sâmbăta trecută, când sute de arădeni au ieşit în stradă.

Primăria Municipiului Arad a lansat, în decembrie 2014, procedura de licitaţie publică pentru întocmirea unui Studiu de Fezabilitate cu privire la regenerarea urbană a zonei cuprinse între Palatul de Justiţie şi Faleza Mureşului (Parcul Eminescu).

Edilii: ”Soluţia este inovativă”

Reprezentanţii Primăriei spun că ideea nu are ca obiect schimbarea funcţiunii de parc a zonei. „Soluţia propusă este inovativă pentru România, dar este folosită cu succes în alte oraşe ale Europei şi ale lumii. Aceasta ar consta în ridicarea Parcului Eminescu pe o structură la cota Bulevard V. Milea – dig Mureş. Parcul s-ar reamenaja la noua cotă, inclusiv cu măsuri de protejare a arborilor seculari valoroşi, iar la nivelul inferior s-ar crea suplimentar un spaţiu care poate fi folosit pentru amenajarea de locuri de parcare sub parc”, spun reprezentanţii Primăriei Arad. Licitaţia organizată de Primăria Municipiului Arad este în curs de atribuire. Pentru obţinerea acestui contract, un singur ofertant a depus documentaţia solicitată. În 8 ianuarie s-a deschis oferta, iar acum s-a intrat în procedura de analiză, potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii Primăriei Arad. Este vorba despre o firmă specializată cu sediul în Bucureşti.

Obiectul contractului investiţiei „îl constituie întocmirea unui studiului de fezabilitate care să cuprindă: realizarea unui pasaj destinat autovehiculelor, cu masa maximă autorizată de 3,5 tone, care să facă legătura între strada Dragalina şi strada Praporgescu, ce va prelua traficul rutier (în sensul actual de circulaţie) dinspre centrul municipiului spre cartierul Micălaca; inversarea sensurilor unice de circulaţie pe străzile Praporgescu şi Vasile Milea; studierea traseelor pietonale; punerea în valoare a cadrului arhitectural-urbanistic format din cele trei clădiri ale Primăriei, Tribunalului şi Palatului Culturii; asigurarea spaţiilor de parcare la nivelul solului pe amplasamentul actual al Parcului Eminescu şi amenajarea la nivelul 1 al acesteia a unei zone destinată promenadei şi respectiv petrecerii timpului liber, prin amenajarea de zone verzi, alei pietonale şi spaţii specifice unor astfel de activităţi. Cota nivelului 1 se solicită a fi pe cât posibil la nivelul cotei digului; coborârea în subteran a tuturor reţelelor de utilităţi existente inclusiv a celor de telecomunicaţii si a celor de alimentare cu energie electrică; reconfigurarea circulaţiei auto şi pietonale pentru întreaga zonă”, mai spun ofcialii primăriei.

Mobilizare pe Facebook 

Arădenii nu protestează doar în stradă pentru protejarea Parcului Eminescu, ci şi în mediul virtual, pe Facebook. „Sper ca primarul mandibulă să nu mai trăiască mult, să se chinuie cum ne-a chinuit el tot ce este spaţiu verde!!!!”, a scris o arădeancă pe reţeaua socială. De asemenea, şi alţi arădeni şi-au exprimat părerea pe site-ul de socializare. Printre care şi oameni cunoscuţi, cum ar fi alpinistul Zsolt Torok, regizorul Titus Muntean sau Cristian Adoc, nepotul celui care a montat ţâşnitoarea din parc. „Aş vrea să pot să iau o bardă şi să le ciopârţesc lor copilăriile”, a postat Titus Muntean.


 

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite