Jurnalistul Tristan Mihuţa va lansa cartea „Adevărul, gol-goluţ”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscutul jurnalist arădean, Tristan Mihuţa, îşi va lansa în această săptămână, cartea „Adevărul, gol-goluţ”. În cele peste 360 de pagini ale cărţii sunt evocate momente şi întâmplări trăite de autor de-a lungul celor peste trei decenii de prezenţă în lumea presei. Sunt aduse în faţa cititorului figuri şi caractere din viaţa publică, politică şi culturală a Aradului, începând din anul 1979 şi până astăzi.

Evenimentul va avea loc joi 18 decembrie, ora 18, la Restaurantul Bucegi, din zona Gării.

„Cartea de faţă aduce în faţa cititorului o lume pe cale să fie dată uitării. În parte e şi uitată, deja. Reînvie sau, pentru cei mai tineri prezintă o galerie cu personaje. Unele simpatice, altele antipatice; unele cu rol fast în presă şi în viaţa Aradului, altele, dimpotrivă, cu o amprentă nefastă. Nu vă propun o istorie a presei arădene. Au fost alte încercări, e drept seci, mai mult statistice, pe alocuri scrise onest, cu răutate, discreţionar. Cu toate acestea, carte ape care o propun cititorului reînvie, dă viaţă unor vremuri trecute, îndepărtate sau recente, dar care vor deveni odată îndepărtate”, afirmă autorul.

Tristan Mihuţa este unul dintre cei mai importanţi jurnalişti arădeni ai ultimelor decenii. 

„Nu credeam că voi scrie, vreodată, o carte! Măcar una. Numai gândul de a scrie o carte mă înspăimânta, mă inhiba. Mă uitam în jur. O sumedenie de oameni, cu har şi fără har în a comunica, au îndrăznit, după 1990, să ne propună să împărtăşim împreună cu ei gânduri, stări de spirit. Scoteau cărţi fără să aibă probleme de angoasă. Într-un fel, îi invidiam. Din nimic puteau publica o carte! Şi ei, destui dintre ei, aidoma cărţilor pe care îşi treceau numele cu curaj, fără rezerve, veneau de nicăieri. Or, eu scriam de peste 30 de ani de zile, ajunsesem la mii de articole, poate zeci de mii. De ce n-am avut şi eu curajul altora. Dintotdeauna, am avut un cult pentru cuvânt. Poate şi pentru că s-ar putea ca în mintea mea cuvintele să sune un pic altfel. Nu o dată, mi s-a întâmplat ca un cuvânt să îşi dezvăluie, brusc, şi alte nuanţe, alte semnificaţii decât acelea pe care le asimilasem şi cu care mă acomodasem. Apoi, poate, gândul de a scrie o carte mă speria şi pentru că relaţia limbaj-gândire-simţire se conjugă altfel într-o carte, cu totul altfel decât într-un reportaj, bunăoară. În fine, întotdeauna am avut orgoliul de a nu lua postura caraghiosului în faţa cititorului. Pe cititor îl respecţi doar dacă te respecţi pe tine însuţi”, ne spune autorul încă de la primele pagini ale cărţii.

Despre Tristan Mihuţa, jurnalistul Andrei Ando scria în urmă cu câţiva ani:

„Dezvoltarea presei arădene după 1990 i se datorează în mare măsură: a făcut din Adevărul de Arad cel mai citit ziar local din România (cu suplimentul Alfa Magazin, revoluţionar şi el la vremea sa). S-a implicat apoi într-un post de radio şi la o televiziune locală, pe care le-a profesionalizat. În anul 1997 a pus bazele ziarului Observator Arădean, care a rezistat pe piaţă 14 ani, ca principala alternativă la vocea unică de atunci. Tistan  Mihuţa a crescut câteva generaţii de jurnalişti buni, dintre care mulţi menţin onorabil standardul presei locale. Într-o perioadă în care Aradul nu avea facultate de jurnalism, Mihuţa însuşi era facultatea, ziarele lui erau şcoală de presă. Este figură emblematică pentru jurnalismul arădean, poate unul dintre ultimii veritabili oameni de presă locali, ancorat în fenomen trup şi suflet”. 

Vă mai recomandăm: Lansare de carte. Cum au arătat satele bihorene sub mitraliera Securităţii

Lansare de carte eveniment: „Se întorc morţii acasă”, un posibil nou best-seller românesc

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite