Două proiecte vor da Aradului o altă faţă. Este vorba despre regenerarea urbană şi punerea în valoare a clădirilor de interes public

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Gheorghe Falcă a prezentat proiectele FOTO Claudia Untaru
Primarul Gheorghe Falcă a prezentat proiectele FOTO Claudia Untaru

Municipalitatea pregăşte două mari proiecte (studii de fezabilitate) care vor schimba mai multe zone. Este vorba despre regenerarea urbană, adică punerea în valoare a opt zone mari din municipiului Arad.

Trei zone din cartierul Micălaca, două din Vlaicu, două centrale şi o zonă care leagă Alfa cu Confecţii. Dar şi despre punerea în valoare a clădirilor din Arad. Aici este vorba despre 18 zone.

„Regenerarea urbană înseamnă o regândire a spaţiilor verzi din zonă, o regândire a ceea ce înseamnă traseele de drumuri, trotuare, parcările, apoi punerea în legătură directă a pistelor de bicicletă cu actualele trasee, având ca document studiul de trafic al municipiului Arad şi evident studiile pe care le avem pentru rampele ecologice. Acest proiect va fi avizat în bugetul pe anul 2013. Noi sperăm să se finalizeze în acest an, astfel încât, în anul 2014 să începem execuţia măcar într-una din cele opt locaţii. Al doilea mare proiect este punerea în valoare a clădirilor de interes public din Arad. Avem 18 zone. Ne-am consultat cu firme din Barcelona pentru a gândi o astfel de dezvoltare. Aşa cum aţi văzut am avut studii europene pentru zona protejată. Avem Planul Ubanistic al Zonei protejate care va intra şi în dezbatere şi aprobare şi evident suntem în faza în care licităm acest studiu pentru a pune în valoare atât din punct de vedere architectural al zonelor, cât şi din punct de vedere al iluminatului architectural, al spaţiilor publice pentru posibile evenimente cultural -artistice şi evident şi din punct de vedere al atractivităţii acestor elemente”, spune primarul Gheorghe Falcă.

Acesta mai precizează că se doreşte în primul rând să se facă o legătură cu trei simboluri.

„Este vorba despre apă, foc, lumină pentru Palatul Cultural şi ceea ce înseamnă în jurul lui, Palatul Administrativ, Teatrul de Stat, Consiliul Judeţean cu ceea ce înseamnă Parcul Pădurice, Gara Arad, Malul Mureşului, care este deja într-o abordare, Parcul Reconcilierii Româno-Maghiare cu legătura Turnul de Apă, Piaţa Arenei, care este o piaţă foarte generoasă, Piaţa Avram Iancu, Piaţa Catedralei, Strada Preparandiei cu Bisercia Sârbească şi Parcul Sârbesc, strada Cozia cu Sinagoga, amenejarea scuarurilor de pe strada Episcopiei, apoi amenajarea scuarurilor de pe strada Mihai Eminescu, Parcul Eminescu, zona stadionului UTA. Astfel aceste 18 locaţii trebuie să fie puse în valoare în următorii opt ani, prima etapă şi în următorii 18 ani a doua etapă. În prima etapă ne pregătim pentru Capitală Culturală Europeană pentru a pune în valoare oraşul pentru această competiţie şi aceste studii care vor fi depuse în proiectul nostru vor arăta cum ne pregătim pentru Capitală Culturală Europeană”, a mai spus primarul. 
Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite