Cartofii albi – leacuri naturale pentru diabet, protejează stomacul şi calmează simptomele ulcerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cartofii se numără printre legumele cele mai căutate, deoarece se găsesc pe tot parcursul anului. Mai mult de atât, cu ei se pot prepara o mulţime de reţete delicioase fie că sunt copţi, fierţi sau prăjiţi. Nutriţioniştii ne recomandă să folosim mai ales cartofii noi deoarece conţin fitonutrienţi cu efecte benefice asupra organismului nostru (inclusiv coaja).

Flavonoidele din compoziţia cojii protejează sistemul cardiovascular şi inima. Vitaminele B protejează pereţii arterelor şi scad tensiunea arterială. Flavonoidele reprezintă o clasă de metaboliţi secundari ai plantelor, cunoscuţi pentru proprietăţile lor antioxidante.

„Un beneficiu însemnat al cartofilor noi este acela că previne diabetul. Aceştia conţin glucide complexe care se absorb lent, având rolul să protejeze pancreasul de fluctuaţiile bruste ale glicemiei sau insulinei. Consumă cartofii doar cu alte legume, şi niciodată cu carne, pentru a beneficia din plin de acest beneficiu al lor. Când îi gătim fără ulei, cartofii noi protejează stomacul şi calmează simptomele de gastrită şi ulcer. Este foarte important, încă o dată, să nu conbinam cartofii cu carnea, deorece efectul este advers”, spune nutriţionistul arădean Elena Bodea.

Aceasta mai spune că fierţi, gătiţi la aburi, în cuptor sau pe grătar, fără ulei sau unt, cartofii noi sunt slabi caloric. „Cartofii noi sunt foarte săţioşi, şi nu va trebui să consumi o cantitate mare pentru a te sătura”, mai afirmă nutriţionistul arădean.

Conform unor studii un român mănâncă în medie, pe an, 100 de kilogram de cartofi. Suntem pe locul 4 în Uniunea Europeana.

Vă mai recomandăm: Cei mai buni cartofi prăjiţi din univers

Cartofi noi cu sos de usturoi

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite