Alimente-medicament primăvara. Ce legume cresc imunitatea şi ne feresc de cancer - sfaturile nutriţioniştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această perioadă a sfârşitului de iarnă şi a începutului de primăvară, oamenii se plâng de o stare de slăbiciune a organismului şi de oboseală.

Aşa-numita astenie de primăvară poate fi combătută, spun nutriţioniştii, cu anumite legume care apar sau au apărut în pieţe.

Nutriţionistul arădean, Alexandra Olteanu, ne recomandă urzicile, ştevia, spanacul şi măcrişul. 

“Toate acestea sunt o explozie de vitamine, minerale şi energie. Aş sublinia că sunt foarte slabe în calorii, recomandate pentru cei ce vor să scape de kilogramele în plus acumulate de peste iarnă. În plus, tot ce este verde are mult magneziu şi vitamine din grupul B care combat astenia de primăvară. De asemenea, sunt bogate în vitamine şi minerale, cresc imunitatea şi protejează împotriva cancerului”, spune Alexandra Olteanu.

Cea mai folosită dintre aceste legume este spanacul. Acesta poate fi consumat atât crud, cât şi fiert. Este bogat în vitamina C, vitamina K, acid folic, magneziu, fier dar conţine şi flavonoide care scad riscul apariţiei cancerului. 

De asemenea, roşiile sunt unele din cele mai consumate legume de primăvară. Conţin potasiu, fier, fosfor, calciu, magneziu, seleniu, vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina C, vitamina E dar şi calciu sau licopen. Cei care consumă multe roşii vor dezvotla mai puţine boli cardiovasculare.

Ceapa verde este un alt produs util organismului nostru. Aceasta poate fi consumată în salate, supe şi în diferite preparate. Ceapa verde are puţine calorii, este bogată în potasiu, fosfor şi calciu şi este bună la scăderea colesterolului.

O sursă de vitamina C o reprezintă ridichiile, dar acestea sunt şi surse de acid folic şi potasiu.

Mazărea este bogată în vitaminele A, C şi K, dar conţine şi mangan, fier şi acid folic. În plus, această legumă conţine fibre necesare pentru o bună digestie.

Măcrişul rămâne una din plantele legumicole valoroase atât prin calităţile sale culinare cât şi pentru cele medicinale. 

Cu spanac şi măcriş se poate prepara o supă:

Avem nevoie de o jumătate de kilogram de frunze spanac, o jumătate de kilogram de frunze de măcriş, o ceapă mare, o jumătate de litru de lapte, un pahar mic de smântână, o lingură de făină, ulei, sare, piper.

Ceapa se taie solzişori şi se căleşte în puţin ulei. Când se îngălbeneşte se adaugă o lingură de făină, se amestecă bine şi se stinge cu un litru de apă. Se sărează după gust şi se adaugă laptele. Când dă în clocot, se adaugă măcrişul şi spanacul tăiate mărunt. Se lasă să fiarbă şi se ia de pe foc dupa câteva minute. Se drege cu smântână şi se poate servi caldă sau rece. (sursă reţetă www.gradinamea.ro).

Aceste legume sunt uşor de procurat din pieţe, dar şi preţurile la care pot fi cumpărate nu sunt deloc ridicate.
 

Vă mai recomandăm: TOP 6 alimente. Ce să mănânci seara pentru un somn liniştit

Care sunt cele mai bune alimente pentru creier. Ce să mâncăm ca să avem o minte brici - sfaturile medicilor

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite