Spitalul Judeţean de Urgenţă îşi schimbă faţa, pacienţii speră că şi năravul ”şpăgii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
spitalul judetean alexandria

Spitalul Judeţean din Alexandria este pe cale să devină cel mai modern spital din sudul ţării, graţie unei finanţări europene de 83 de milioane de lei. Lucrările de modernizare la cea mai importanta unităte spitaliceasca din Teleorman sunt în toi. La finalul lor, spitalul va avea altă faţă. Ceea ce speră pacienţii să dispară este sistemul de ”şpăgi”, perpetuat din generaţie în generaţie, atât de medici, cât şi de pacienţi.

83 de milioane de lei, bani europeni, se investesc în această perioadă în cea mai mare unitate spitalicească din judeţ. Proiectul ” Reabilitarea Spitalului Judeţean Alexandria, judeţul Teleorman” a început anul trecut şi este în plină desfăşurare în prezent. Reabilitarea presupune refacerea saloanelor care vor avea maxim patru paturi, amenajarea de grupuri sanitare pentru fiecare salon, dotarea cu mobilier nou, crearea de spaţii speciale pentru vizitatori, montarea unui sistem de climatizare, dotarea cu aparatură de ultimă generaţie. Două dintre corpurile spitalului, cele prinse în proiect, vor arăta la finalul lucrărilor ca o unitate spitalicească de talie europeană, spun beneficiarii proiectului. Cât priveşte corpul C, cel care nu a fost prins în proiectul aflat în derulare, reprezentanţii Consiliului Judeţean Teleorman au depus deja documentaţii pentru accesarea de fonduri europene care să permită reabilitarea pe modelul primelor două. Cu alte cuvinte, spitalul îşi schimbă faţa în totalitate. Pacienţii se tem însă că indiferent de condiţii, la cea mai mare unitate din judeţ vor găsi aceiaşi medici de serviciile cărora nu se pot atinge fără plata unor onorarii.

Obiceiuri vechi, şpăgi actualizate

Pentru o banală operaţie de apendicită, unii medici chirurgi de la Spitalul Judeţean din Alexandria îşi taxează pacienţii cu până la 400 de lei. Partea anestezistului merge pana la 200 de lei. Şi pentru o banală operaţie de polipi sau pentru o extracţie de amigdale se percepe şpagă : 200-300 de lei. ” Nu vii aici la spital fără să fii pregătit. Nu vii să te internezi fără să ai un ban  în buzunar pentru că nu se uită nimeni la tine. Dacă e caz de operaţie toată lumea ştie că e vorba de bani. Ştie şi pacientul, ştie şi medicul. Şi întrebi ca la piaţă: cât mă costă. Sunt doctori care spun fără ruşine cât te costă”, ne-a spus o fostă pacientă a Spitalului Judeţean din Alexandria ” taxată” pentru o operaţie de apendicită.

Inflaţia pare să se fi aplicat şi în rândul medicilor, după cum spun pacienţii păţiţi.

Pacienţii de la spital spun că ”şpaga” pentru operaţii s-a dublat în ultimii cinci ani.

Cezariana, 600-700 de lei

Maternitatea este secţia unde mai nimeni nu se internează fără bani în buzunar. O naştere normală a ajuns să coste aproape cât o cezariană la cerere. Indiferent de cale pe care o aleg pentru a naşte , majoritatea mămicilor vin pregătite cu plicul. Procedura este simplă: înaintea intervenţiei are loc întâlnirea cu medicul şi predarea plicului. ” Aşa se procedează. Fiecare cam ştie cât trebuie să dea că îşi cunoaşte medicul. Eu i-am dat medicului meu 500 de lei pentru o cezariană. Am auzit că se dă şi mai mult, chiar si 700 de lei, dar şi mai puţin, depinde de medic, depinde de câţi bani are pacientul. Oricum, e lege că nu te duci să naşti fără bani” , mărturiseşte o fostă pacientă a secţiei de Maternitate.

Ce se întâmplă, totuşi, cu cei care nu au bani? Pragul Spitalului Judeţean este călcat de cetăţeni din tot judeţul. Aici vin să nască femei de la ţară, vin să se trateze pensionari care abia-şi duc bătrâneţile din pensii de mizerie. Sănătatea şi tratamentul lor rămâne la mila medicilor pe mâinile cărora apucă. ” Sunt medici care îi văd oameni amărâţi şi nu cer. Dar sunt şi medici care fac pe-ai dracu şi nu îi externează până nu vin cu ceva. Cunosc femei care au venit să nască şi au stat zile în şir fără să li se facă externarea pentru că nu dăduseră nimic” , mărturiseşte o infirmieră din sistem.

Acuzaţii de malpraxis

În 2011, la Spitalul Judeţean din Alexandria un copil de 11 ani a murit după ce i s-a pus piciorul în ghips. Florin Adrian Diaconu a fost dus de parinti la Spitalul de Urgenta din Alexandria, dupa ce a cazut din caruciorul in care era blocat de la nastere si si-a fracturat piciorul.

Piciorul i-a fost pus in ghips abia a doua zi, cand medicul ortoped pediatru a venit la munca. In ziua urmatoare, copilul a fost externat, iar dupa o luna, s-a intors la spital pentru a-i fi scos ghipsul.

Atunci , medicii au văzut ca osul nu se sudase corect si ca baietelul s-a ales cu o rana grava, şi abia atunci au decis sa-l trimita de urgenta la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Capitala. A fost însă prea tarziu , pentru că infectia se instalase deja in tot corpul.

Copilul  a murit câteva zile mai târziu la spital. Părinţii copilului, oameni săraci  de la tara, au rămas în urmă cu impresia că dacă ar fi avut bani, copilul lor ar fi beneficiat de mai multă atenţie.

Parintii copilului care a murit  au dat vina pe medicul ortoped Gheorghe Panculeascu şi l-au acuzat de malpraxis. Cazul a ajuns în  atenţia Colegiului Medicilor. Medicul a ieşi între timp la pensie, fără a fi sancţionat.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite