Scumpiri pe bandă rulantă. Noul an vine cu preţuri mai mari

Scumpiri pe bandă rulantă. Noul an vine cu preţuri mai mari

Firmele vor plăti TVA la încasarea banilor foto: Claudiu Dumitrache

Prima zi din 2013 înseamnă noi scumpiri: creşterea accizelor şi deprecierea leului vor aduce preţuri mai mari pentru ţigări şi carburanţi, iar factura la curent se va majora. Din fericire, în Alexandria, taxele locale nu vor creşte.

Ştiri pe aceeaşi temă

Scumpiri pe bandă rulantă, mai mult de muncă pentru economişti şi întreprinzători la calculul impozitelor sau îngheţarea ori majorarea veniturilor la anumite categorii de salariaţi – acestea ar fi, pe scurt, schimbările aduse de legislaţia ce va intra în vigoare din 1 ianuarie 2013.

Cresc accizele, cresc toate preţurile

Data de 1 ianuarie vine cu un val de scumpiri din cauza majorării accizelor din două motive: creşte suma de plată ca taxă şi, în acelaşi timp, cursul oficial de calcul urcă de la 4,30 la 4,52 de lei/euro.

Vom avea de plătit mai mulţi euro – şi, simultan, mai scumpi – pentru accizele la produse precum benzină, motorină, ţigări, cafea, băuturi alcoolice ca bere, vin sau spirtoase pe care le vom cumpăra în anul viitor. De asemenea, GPL-ul cu care se alimentează cele mai multe taxiuri şi kerosenul din avioane vor fi mai scumpe din cauza accizelor, ceea ce înseamnă că este de aşteptat ca tarifele pentru aceste categorii de transporturi să crească proporţional. Per ansamblu, majorările de costuri induse numai de accize sunt estimate la 5 la sută, dar există şi creşteri posibile de peste 35 la sută ale unor preţuri.

Carburanţii se vor scumpi cel mai mult

În urma creşterii accizelor, carburanţii se vor scumpi cel mai mult. Benzina se va apropia de pragul de 7 lei/litru, iar motorina îl va depăşi. Ţigările se vor scumpi cu 50 de bani, iar cafeaua – cu mai mult de 2 lei.

Curentul se scumpeşte cu 10 la sută

Consumatorii de energie electrică în regim reglementat - populaţia şi instituţiile publice - vor plăti de la 1 ianuarie 2013 cu 6 la sută mai mult, după ce ANRE a majorat cu 6 la sută costurile pe care le recunoaşte producătorilor de profil, incluse în tarife. Pe lângă această scumpire, pe factură se va trece, însă, şi ajutorul pentru energia regenerabilă.

Taxele locale nu cresc

Alexăndrenii nu trebuie să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru achitarea taxelor locale. Consilierii au hotărât ca acestea să rămână neschimbate. De asemenea, au rămas neschimbate şi facilităţile pentru persoanele fizice care achită taxele şi impozitele locale în integralitate pentru anul 2013 până la sfâşitul lunii martie, acestea beneficiind de o reducere de 10 la sută. Noutatea este că de această facilitate vor beneficia începând cu 2013 şi persoanele juridice.

Firmele vor plăti TVA la încasarea banilor

Dacă aveţi o firmă de dimensiuni mai mici, care realizează cifre de afaceri sub 500.000 de euro anual, veţi putea plăti taxa pe valoarea adăugată (TVA) în momentul încasării banilor trecuţi pe facturi (nu la emiterea facturii, ca în prezent), şi asta se va întâmpla de la 1 ianuarie 2013.

Pentru a beneficia de această facilitate va trebui să mergeţi la Fisc cu dovada că în ultimele 12 luni aţi avut o cifră de afaceri de până la 2,25 milioane de lei şi că, desigur, sunteţi plătitor de TVA.

Plătim din nou taxa auto

Taxa de primă vânzare auto, suspendată de fostul Guvern doar până la începutul anului viitor, va fi din nou obligatorie începând cu 1 ianuarie.

„Primul-ministru i-a cerut ministrului Mediului să vină în prima sau a doua şedinţă de guvern din 2013 cu o informare şi o propunere pentru subiectul acesta“, a spus ministrul vicepremierul Liviu Dragnea.

„Acum nu ştiu câte maşini se vor vinde pe 1 şi 2 ianuarie, nu mi se pare ceva foarte grav“, a adăugat Dragnea.

Salariile bugetarilor ”îngheaţă”

Salariul minim pe economie pare să fie îngheţat în 2013, dacă ne luăm după ultimele declaraţii oficiale. Oricum, pentru data de 1 ianuarie nu se ştie nimic sigur, întrucât salariile din sectorul public se stabilesc odată cu definitivarea bugetului de stat pe 2013, care deocamdată nu este conturat.

Cât despre diversele bonusuri salariale sau tichete de masă pentru bugetari, Guvernul a dat ca sigur că acestea nu se vor acorda nici în 2013, aşa cum nu s-au dat nici în 2012.

citeste totul despre: