Irinel Buşcă a adus primul aparat RMN în Teleorman

  Irinel Buşcă este directorul general al centrului medical Diagno, de la Spitalul Judeţean.La centrul medical fondat şi condus de Irinel Buşcă, pe lângă RMN, funţionează şi singurul Computer Tomograf din Alexandria.Aici lucreză în permanenţă 11 oameni, dar există şi medici colaboratori din toată ţara: Bucureşti, Craiova, Râmnicu Vâlcea. Rezultatele analizelor şi interpretările lor se trimit online. „Este vorba de telemedicină” explică Buşcă Irinel.„Acesta este un concept care o să fie din ce în ce mai folosit în zonele în care nu există resurse umane specializate.Este, desigur, şi mult mai ieftin.Imaginile sunt stocate pe un server de viteză mare, care se accesează de oriunde” completează acesta.

Începuturile unei pasiuni

A plecat în 1993 din Teleorman în Bucureşti, la Facultatea de Medicină ,,Titu Maiorescu”.Nu a absolvit facultatea, dar s-a reorientat spre postliceala sanitară ,,Carol Davila” cu specialitatea de radiologie.Acesta mărturiseşte că nu dorit schimbarea neapărat din pasiune, ci pentru că exista un post liber într-un spital din Bucureşti.Din nefericire, în momentul absolvirii şcolii postul nu mai era disponibil.
Obligat să se reorienteze din nou, a lucrat un an de zile pe Salvare, ca în final să găsească un post la Spitalul de Urgenţă ,,Floreasca”.
„Acolo aveau nevoie de radiologi.Fiecare secţie de ortopedie de acolo are radiologul ei.De acolo m-am plimbat pe la diverse departamente: gardă ortopedie, gardă urgenţă.Adevărul este că am avut ce să învăţ.Acolo zici că e legiunea străină a spitalelor-lucrezi non-stop.Nici nu ştii când începi, nici nu ştii când te opreşti” descrie Irinel Buşcă experienţa de la Spitalul Floreasca.
În 2002 acesta a intrat în componenţa unei echipe de 5 persoane care se ocupau de RMN-ul din cadrul spitalului.„ Pur şi simplu, având în vedere că terminasem liceu de informatică, ştiam radiologie, am zis să încerc.Şi aşa s-a născut pasiunea mea pentru rezonanţă.Din 2002 până acum am avut timp destul să învăţ” povesteşte Irinel.

Înapoi acasă

Acum doi ani s-a născut ideea proiectului din Alexandria.„Atunci eram în concediu şi pur şi simplu am zis, ce s-ar întâmpla dacă m-aş apuca de afacerea asta.La momentul acela nu mi s-a părut atât de greu.” spune Buşcă Irinel.
A primit oferte de leasing pentru tomograf şi RMN şi a pornit în căutare de spaţiu.Spitalul Judeţean aveau nevoie de aşa ceva şi astfel Consiliul Judeţean a pus la dispoziţie un spaţiu pentru care a licitat şi a câştigat.Pe data de 11 septembrie 2009 septembrie s-a deschis centrul. „ La un moment dat mi-a venit foarte greu când cei de aici au pus la dispoziţie un spaţiu mai mare şi deja vroiau şi tomograf şi rezonanţă.Nu mai puteam să fac faţă cu banii şi a trebuit să caut asociaţi” mărturiseşte Irinel.
De ce aţi ales Alexandria pentru acest proiect?
„Sunt de aici.Rădăcinile nu ţi le uiţi niciodată indiferent unde te-ai duce.În plus ştiam că nu există în Teleorman.E altceva când vii în comunitatea în care te-ai născut şi faci ceva pentru comunitatea ta.”
Fac faţă aparatele la cererea mare din oraş şi judeţ?
„Sunt puţine aparate, întradevăr.Dar, la cât sunt de rapide fac faţă.Ele sunt fabricate anul trecut şi ca performanţă sunt extraordinar de bune.Putem acoperi tot judeţul fără niciun fel de problemă.”

Ce îi place
„Îmi plăcea să citesc tot ce îmi cadea în mână, nu am fost selectiv.Acum nu mai am timp decât pentru profesie”
Ce nu îi place
„Răutatea şi prostia sunt lucruri pe care nu le suport”

Născut: 18 mai 1975, comuna Peretu jud. Teleorman
Studii:Radiologie, Imagistică Medicală, Medicină nucleară „Universitatea Carol Davila”
Profesie:Tehnician imagistică medicală
Familie: căsătorit, are un băiat de 12 ani