FOTO Linişte, relaxare şi credinţă: mănăstiri teleormănene în care poţi să-ţi petreci noaptea de Înviere
0Credincioşii pot alege să petreacă noaptea de Înviere într-una din mănăstiri din judeţul Teleorman. Cea mai cunoscută mănăstire se află în satul lui Moromete din Silişte Gumeşti. De Mănăstirea ”Sfântul Pantelimon” este legat fenomenul cunoscut în întreaga ţară sub numele de ”jalea icoanelor”.
Dacă vrei să scapi de stresul cotidian şi să-ţi reîncarci bateriile, eşti invitat, măcar pentru o zi, în oaza de linişte din jurul oricărei mănăstiri din judeţul Teleorman. Credincioşii care îşi doresc să petreacă noaptea de Paşti în judeţul Teleorman pot participa la slujba de Înviere într-una din mănăstirile din judeţ.
Mănăstirea Sfântul Mare Mucenic Gheorghe - Ţigăneşti
Mănăstirea Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a luat fiinta în luna aprilie 2004, când s-a hotărât ca aşezământul să fie zidit în extravilanul comunei Ţigăneştin şi să aibă, după dorinţa ctitorilor, regim alimentar fără carne.
Piatra de temelie a fost pusă la data de 10 decembrie 2004, iar lucrările de construire a mănăstirii au fost încredinţate părintelui ieroschimonah Prodromos Bele Vasile.
Astfel că după 8 ani, în data de 6 mai 2012, Prea Sfinţitul Părinte Galaction, a târnosit Biserica Mănăstirii Sfântul Gheorghe - Ţigăneşti.
Mănăstirea Naşterea Maicii Domnului – Adămeşti
Piatra de temelie a fost pusă în anul 1991 de PS Calinic Argatu, episcop al Argeşului (şi al Teleormanului, până în anul 1996). Mănăstirea de la Adămeşti a fost mănăstire de maici până în anul 1996, când a fost închisă. În anul 2002, PS Galaction o redeschide şi devine mănăstire de călugări. Din 1996 şi până în anul 2002 în mânăstire nu s-a mai ţinut nici un program liturgic. Stareţul Mănăstirii este ieromonahul Fanurie Beldiman.
Biserica este sub formă de cruce cu 3 abside una altarul, iar cealalte două stranele, pe naos este asezată turla cea mare, pantocratorul, iar pe pronaos se află aşezate două turle înfundate mai mici. Intrarea bisericii se face prin lateral printr-un pridvor pentru credincioşi, iar pentru monahi intrarea se face direct de pe cerdacul corpului de chilii.
Mănăstirea Sfântul Pantelimon – Siliştea Gumeşti
Cea mai cunoscută mănăstire din Teleorman se află în satul lui Moromete din Silişte Gumeşti. Mănăstirea Sfântul Pantelimon a devenit renumită după ce în urmă cu 9 ani, zeci de sfinţi din icoane au plâns. De la prima icoană care a plâns s-au adunat 12 litri de mir. Acesta a fost împărţit credincioşilor care au venit la mănăstire de Paştele din acel an. Aceasta nu a fost singura minune. În Săptămâna Patimilor, din Sfânta Cruce care trebuia scoasă zilele acelea din altar, a început să curgă sânge.
Locaşul de cult a fost ridicat cu binecuvântarea PS Galaction episcop al Alexandriei şi Teleormanului. Mănăstirea funcţionează în clădirea unei unităţi militare dezafectate.
La câteva sute de metri se află şi Mănăstirea Sfântul Fanurie. În anul 2001, cu binecuvantarea PS Galaction ia fiinţă schitul cu hramul Sfântul Fanurie, aparţinând de Mănăstirea Sfântul Pantelimon. În septembrie 2007, schitul este ridicat la rangul de mănăstire.
Mănăstirea Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul – Brânceni
Mănăstirea Braâceni a luat fiinţă în anul 1998. Nefiind nici un aşezămând monahal, PS Galaction Stângă a avut iniţiativa înfiinţării mănăstirii cu destinaţia pentru maici. Pe data de 7 ianuarie 1998 s-a făcut sfinţirea locului, iar pe 17 mai a fost construită o clădire cu parter şi etaj din cărămidă BCA, acoperită cu ondulin de culoare grena închis. Mănăstirea este situată în apropierea bisericii din centrul comunei. Mănăstirea este înconjurată de un zid înalt, având la intrare o frumoasă clopotniţă.
Mănăstirea Sfântul Nicolae - Năsturelu
Mănăstirea Năsturelu este cea mai sudică mănăstire din ţară. Ea a fost întemeiată în anul 2002 pe moşiile vestitei familii boiereşti Udrişte Năsturel. Pentru început s-a ridicat o biserică de lemn. Construcţia locaşului a durat până în toamna anului 2004, iar la 14 octombrie s-a sfinţit cu hramul ”Sfânta Cuvioasă Parascheva”. S-au ridicat anexe gospodăreşti, pentru animale şi pentru materiale de construcţie.
Majoritatea mănăstirilor din judeţul Teleorman oferă şi posibilităţi de cazare inclusiv în zilele de Paşte, numărul de locuri fiind însă limitat.