De ce sunt considerate fructele uscate gustările ideale. Ajutorul curmalelor, stafidelor sau smochinelor, de nepreţuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fructele uscate sunt cea mai sănătoasă sursă de zahăr, după fructele proaspete. Curmalele, smochinele sau prunele uscate asigură micronutrienţii de care are nevoie organismul pentru o viaţă sănătoasă. Nutriţioniştii recomandă consumarea fructelor uscate sub formă de gustări, între mesele principale.

După fructele proaspete, cele uscate reprezintă cea mai sănătoasă sursă de zahăr şi una dintre cele mai eficiente surse de vitamine şi minerale cu beneficii pentru organism. O mână de prune uscate sau de curmale, câţiva sâmburi de migdale sau caju consumate ca gustare de după-amiază înseamnă o sursă sigură şi importantă de micronutrienţi, vitali pentru buna desfăşurare a sănătăţii.

Fructele uscate sunt o sursă excelentă de ceva bun dulce care dă rapidă energie şi care nu are zahăr adăugat, ci este pur şi simplu zahărul lor natural, zahărul din fructe care s-a şi concentrat pentru că apa s-a evaporat. Este bun şi dulce şi nu este aşa de dezechilibrant ca un produs cu zahăr adăugat pentru că are foarte multe fibre”, a explicat medicul nutritionist Ruxandra Maria Pleşea, specialist la Institutul Naţional de Diabet şi Boli de Metabolism "Nicolae Paulescu".

Printre cele mai indicate fructe uscate se numără curmalele. Sunt considerate o sursă excelentă de energie, asigurând necesarul de fibre de care are nevoie organismul. Curamele sunt, de asemenea, o sursă de magneziu, un oligoelement care protejează organismul împotriva cancerului.

Studiile au confirmat faptul că în zonele în care curmala reprezintă aliment de bază, boli precum cancesul sau tumorile canceroase sunt foarte rare. Curmalele sunt bogate în fosfor, calciul, potasiu si cupru. Ajută la calcifierea oaselor, au beneficii asupra bolilor de prostată sau rinichi. Fiind o sursă bună de energie sunt recomandate anemicilor, convalescenţilor, copiilor, dar şi persoanelor aflate la vârsta a treia. 

Prunele uscate protejează împotriva osteoporozei

Prunele uscate sunt cele mai la îndemână fructe uscate. Se găsesc în orice anotimp pe tarabele din piaţă sau la magazinele naturiste. Banalele prune uscate au beneficii uriaşe pentru sănătate. Sunt recomandate  în afecţiuni precum anemie, constipatie sau intoxicaţii alimentare. Au efect laxativ şi reglează tranzitul intestinal. Datorită conţinutului bogat de micronutrienţi, sunt recomandate persoanelor care suferă de osteoporoză. Spre deosebire de alte fructe uscate care în urma procesului de deshidratare mai pierd din conţinutul de zahăr, prunele uscate au mai mult zahăr decât prunele proaspete. 100 grame de prune uscate conţin peste 300 de calorii, aşa că se recomandă consumarea lor cu moderaţie.

calarasi stafide

Stafidele ajută la sănătatea inimii

Stafidele sunt struguri uscaţi, fără seminţe. Au un conţinut ridicat de fructoză şi glucoză, însă zahărul din stafide fiind unul natural, neprelucrat, nu are efecte nocive asupra sănătăţii, din contră. Studiile specialiştilor au demonstrat faptul că stafidele ajută la sănătatea inimii, contribuind la întărirea muşchiului cardiac. 

Persoanele care consumă în mod regulat stafide au un risc mai scăzut de apariţie a bolilor cardiovasculare. Bogate în antioxodanţi, stafidele ajută la prevenirea cancerelor de colon sau de col. Strugurii uscaţi sunt bogaţi în vitamina B şi ajută la prevenirea sau tratarea  stărilor de anxietate.

Stafidele sunt, de asemenea, un aliat în lupta cu căderea  părului. Sunt considerate de medici o gustare excelentă, fiind o sursă de energie naturală pentru organism şi un mod de a combate oboseala şi depresia. Sunt, de asemenea, considerate cei mai buni înlocuitori ai bomboanelor atunci când organismul resimte nevoia de ceva dulce. 

Hrană pentru creier

Nucile, una dintre cele mai la îndemână surse de Omega 3 sunt considerate hrană pentru creier. ”Grăsimea de tip Omega 3 este foarte importantă pentru structura creierului. Este foarte importantă pentru structura nivelului nervos. În fiecare zi trebuie să ne gândim să ne asigurăm acest Omega 3. Stă în peştele gras crescut în libertate, în nuci şi seminţe, în anumite uleiuri. Nu prea o găsim în alte produse. Este foarte perisabilă şi se râncezeşte imediat. Dieta foarte săracă în Omega 3 este asocată cu celulita”, mai spune medicul specialist. Antioxidanţii şi mineralele din nuci asigură o bună oxigenare a sângelui şi ajută la menţinerea sănătăţii sistemului circulator.

Smochinele, sursă importantă de calciu

Uscate în mod natural, la soare, smochinele sunt o sursă sigură de energie şi vitamine. Asigură energie, ajută la constipaţie şi sunt benefice sistemului respirator, ajutând la eliminarea secreţilor din căile respiratorii. Dintre toate fructele uscate, în smochine se găseşte cea mai mare sursă de calciu. O singura porţie de smochine uscate reprezintă 12% din necesarul zilnic de calciu.

Smochinele  conţin potasiu magneziu, mangan si fosfor, vitamina K şi vitamine din complexul B. Pentru că au un conţinut caloric ridicat, aproximativ 371 de calorii la o ceasca de fructe, specialiştii recomandă consumarea smochinelor cu moderaţie, sub formă de gustare.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite