Consiliul Judeţean a împărţit primăriilor din Teleorman 275.000 de lei pentru echilibrarea bugetelor locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă
Foto arhivă

În ultima şedinţă de Consiliul Judeţean, primăriile din Teleorman au primit 275.000 de lei pentru echilibrarea bugetelor locale. Banii nu au ajuns însă pentru toate administraţiile locale.

Pe ordinea de zi a  şedinţe ordinare a Consiliului Judeţean  Teleorman, de marţi, 19 decembrie,  s-a aflat şi proiectul de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a cotei de 20% din cota de 18,5% din impozitul pe venit, pentru echilibrarea bugetelor locale, pentru anul 2017. Prin votul consilierilor care au aprobat proiectul a fost împărţită suma de 275 mii lei celor 97 de unităţi adminstrativ-teritoriale din Teleorman. Proiectul nu a adus bani tuturor primăriilor, ci doar unora.

Cea mai mare sumă de bani, respectiv 68,20 mii lei, a fost repartizată Primăriei Talpa, una dintre adminstraţiile locale cu mari găuri în buget. La Talpa, angajaţii primăriei nu îşi mai primiseră salariile de patru luni şi în aceeaşi situaţia se aflau şi angajaţii Azilului de bătrâni din localitate. Bani au mai primit : Beuca (20 mii lei), Călmăţuiu (20 mii lei), Saelele (20 mii lei), Uda Clocociov (20 mii lei) şi Zâmbreasca (20 mii lei). Sume mai mici au fost repartizate primăriilor Buzescu, Ciolăneşti, Bujoru, Cosmeşti, Dideşti, Drăcşenei, Drăgăneşti de Vede, Drăgăneşti Vlaşca, Frăsinet, Furculeşti, Lisa, Mavrodin, Mereni, Moşteni, Năsturelu, Necşeşti, Olteni, Plosca, Răsmireşti, Sârbeni, Sfinţeşti, Siliştea Gumeşti, Suhaia, Troianul, Vârtoape şi Viişoara. Împărţirea banilor a stârnit nemulţumiri din partea primăriilor care nu au primit cât se aşteptau sau nu au primit nimic.

"Criteriile pe care le-am respectat atunci când am împărţit sunt cele prevăzute în lege, respectiv Legea 273 a finanţelor publice locale. Sigur că primăriile au solicitat sume de bani la rectificarea bugetară, însă noi, la nivelul judeţului Teleorman, am discutat deja şi cu Direcţia Finanţelor Publice, am avut anumite venituri suplimentare până la sfârşitul anului, iar rectificarea s-a făcut la nivelul judeţului, nu sunt sume primite de la nivel central. Este vorba de suma de 275 de mii de lei, sunt prevăzute anumite criterii, arierate, proiecte de dezvoltare locală şi împrumuturi acordate în baza Ordonanţei de Guvern nr.2. Am ţinut cont de aceste lucruri şi am solicitat fiecărei primării din judeţ să transmită arieratele şi ce proiecte de dezvoltare au la nivelul comunităţii respective, însă primul criteriu pe care l-am avut în vedere sunt arieratele. Aşa am decis ca anumite primării să primească aceste sume de bani, într-adevăr suma a fost foarte mică şi nu am putut să repartizez bani decât la câteva comune din judeţ”,a declarat preşedintele CJ Teleorman, Dănuţ Cristescu.

Potrivit şefului CJ Teleorman, de anul viitor, fiecare unitate administrativ-teritorială va trebui să-şi asigure bugetul de funcţionare şi să-şi prevadă cheltuielile de personal. ” Sigur că anul viitor s-au putea să fie anumite datorii către furnizori, anumite primării s-ar putea să fie în imposibilitatea să-şi plătească salariile, însă pe proiecţia de de buget pentru 2018, sumele de bani din taxa defaltcată, dar şi din impozitul pe venit sunt mult mai mari la fiecare unitate administrativ-teritorială", a mai declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Dănuţ Cristescu.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite