Ce nereguli a descoperit Curtea de Conturi la primăriile din Teleorman
0La majoritatea primăriilor din judeţ, ”călcate”anul trecut de inspectorii Curţii de Conturi care au luat la puricat visteriile locale au fost depistate nereguli. Pentru că nu au gestionat legal sau eficient bani din buget, multe dintre autorităţi au produs prejudicii pentru care au primit sancţiuni sau pentru care vor răspunde în faţa Parchetului.
Primăria Băbăiţa a vândut unei firme private iazul din comună şi drepturile de exploatare aferente contra sumei de 127.000 de lei. Patru luni mai târziu cumpărătorul a revândut iazul la un preţ de şapte ori mai mare.
Fapta cu iz penal de care este suspectată instituţia a ieşit la iveală în urma unui control efectuat de Curtea de Conturi, anul trecut . Instituţia a sesizat Parchetul. Aceasta nu este însă singura neregulă descoperită la Băbăiţa. ”În anul 2013, s-a plătit fără bază legală din bugetul local contravaloarea reparaţiei a două autovehicule, care nu aparţin entităţii auditate, în valoare totală de 4.205 lei , O.P. nr.124/24.05.2013, suma de 2.331 lei şi cu O.P. nr.392/20.11.2013, suma de 1.874 lei, prejudiciindu-se astfel entitatea auditată cu suma de 4.205 lei”, au mai descoperit inspectorii Curţii de Conturi.
Tot în 2013, la Băbăiţa, din viseria locală, s-au făcut plăţi nelegale pentru consumul de carburant. ”Au fost efectuate cheltuieli nelegale în valoare de 3.419 lei, ca urmare a depăşirii consumului de carburant stabilit prin normativele legale în materie cu cantitatea de 592 litri de benzină. Potrivit celor consemnate de auditorii publici externi în Procesul verbal de constatare, consecinţa acestei abateri de la legalitate este prejudicierea comunei Băbăiţa cu suma de 3.419 lei”, se mai arată în raportul Curţii de Conturi.
Alt prejudiciu, în aceeaşi localitate s-a creat ca urmare a efectuării unor plăţi fără bază legală pentru salarii. ”În perioada 2011 - 2013, au fost efectuate plăţi fără bază legală în valoare totală de 13.700 lei, din care suma de 10.749 lei reprezintă drepturi salariale nelegale, în valoare brută, iar suma de 2.951 lei reprezintă contribuţii aferente acestor drepturi salariale, prin stabilirea
eronată a indemnizaţiilor acordate primarului şi viceprimarului, precum şi a salariului de bază acordat secretarului unităţii administrativ - teritoriale, ca urmare a încadrării necorespunzatoare a localităţii Băbăiţa în categoria a II-a de localităţi. Potrivit celor consemnate de auditorii publici externi în Procesul verbal de constatare, consecinţa acestei abateri de la legalitate este prejudicierea comunei Băbăiţa cu suma totală de 13.700 lei”, s-a mai consemnat în raportul organului de control.
Salariu peste limita legală pentru consilierul primarului de la Botoroaga
La Botoroaga, pentru doi dintre salariaţii primăriei, s-au acordat lefuri mai mari decât valoarea dmisă de lege. ”Din bugetul local au fost plătite unui număr de doi salariaţi ai Primăriei Comunei Botoroaga, respectiv lui Mocanu Vasile Ion, consilier personal al primarului, în perioada 01.08.2012 - 17.06.2013, şi lui Mihai S. Marian, consilier personal al primarului, începând cu 15.08.2013, până la data efectuării misiunii de audit, ambii având calitatea de personal contractual, drepturi salariale mai mari decât cele prevăzute de legislaţia aplicabilă în domeniul
salarizării, a căror valoare a fost estimată de auditorii publici externi la suma totală de 19.803 lei, din care suma de 15.532 lei reprezintă drepturi salariale în valoare brută, iar suma de 4.271 lei reprezintă contribuţiile angajatorului aferente acestor drepturi salariale”, se menţionează în raport.
La Plosca plăţi nelegale pentru lucrări nefectuate
Inspectori Curţii de Conturi au constatat că, la Plosca, s-a plătit nelegal din bugetul local, către S.C. Muntenia Intermed Company S.R.L. -Cernetu, suma de 9.857 lei. ”Suma de 8.836 lei reprezintă contravaloarea unor cantităţi de lucrări neexecutate de aceasta din urmă, iar suma de 1.021 lei reprezintă diferenţe rezultate din aplicarea unor cote procentuale nelegale la manopera directă, constatate în situaţiile de lucrări acceptate la plată şi decontate de entitatea auditată, în cadrul derulării Contractului de lucrări nr.77/12.01.2009, pentru realizarea obiectivului de investiţii „Bază sportivă
multifuncţională model Tip II comuna Plosca judeţul Teleorman”, se arată în raport.