Studenţii-hackeri de la Cugir. Au „spart“ calulatoarele unui liceu şi au furat adrese de mail şi parole de Facebook ale unor eleve

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hacker - acces ilegal calculator FOTO 123 RF

Patru tineri din Cugir, studenţi la informatică, sunt judecaţi pentru comiterea infracţiunii de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice după ce au folosit un program special pentru a accesa calculatoare din cadrul Colegiului Naţional ”David Prodan”, cu ajutorul căruia au obţinut adrese de mail şi parole la facebook şi messenger ale unor elevi.

D. Marius Ştefan, S. Darius, M. Daniel şi N. Sebastian au recunoscut faptele şi au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu procurori DIICOT Alba Iulia. Acordurile au fost înregistrate la Tribunalul Alba, iar două au fost admise până în prezent de instanţa de judecată. Astfel, M. Daniel (19 ani) a fost condamnat la 3 luni de închisoare cu amânarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de doi ani. De asemenea, D. Marius Ştefan (19 ani) a primit 2 luni de închisoare cu amânarea executării pe un termen de supraveghere de doi ani. În cazul acestuia, instanţa a mai dispus confiscarea a trei hard-diskuri folosite la săvârşirea infracţiunii. 

Deciziile au fost luate în 23, respectiv 30 octombrie 2017. Pe perioada teremenului de încercare, cei doi tineri trebuie să respecte o serie de condiţii cum ar fi: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Alba, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor de existenţă.

În cazul inculpatului S. Darius, Tribunalul Alba a decis amânarea discutării acordului de recunoaştere a vinovăţiei pentru data de 20 noiembrie 2017 din motive de procedură cu unele părţi vătămate. De asemenea, în legătură cu acordul încheiat cu N. Sebastian va fi luată o decizie în 11 noiembrie. În dosar sunt şase părţi vătămate, eleve de la liceul din Cugir. Potrivit acordurilor admise până în prezent, organele de cercetare penală din cadrul BCCO Alba Iulia s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că autori necunoscuţi au instalat fără drept, un program informatic de tip ”keylogger” pe mai multe calculatoare aflate în laboratoarele de informatică din cadrul Colegiului Naţional ”David Prodan” din Cugir. 

”În urma activităţilor investigative desfăşurate, s-a stabilit faptul că programul respectiv a fost instalat cu scopul de a rula în background şi a înregistra tot ceea ce se introduce de la tastatură, permiţând astfel unui utilizator extern să aibă acces la conţinutul introdus de către cel ce accesează calculatorul. Mai mult, programul respectiv a permis salvarea datelor conturilor aplicaţiilor utilizate de către elevii liceului, iar apoi a permis accesarea lor fără permisiunea celor în drept. Prin această modalitate au fost obţinute ilicit adrese de e-mail şi parolele aferente şi au fost accesate fără drept conturile aplicaţiilor facebook şi messenger ale mai multor elevi din cadrul instituţiei de învăţământ menţionate anterior”, se afirmă în document. Anchetatorii i-au identificat, ulterior, faptul că programul a fost instalat de către doi tineri, care au oferit datele obţinute ilegal şi celorlali doi.

”Urmare percheziţiei domiciliare efectuată în data de 1 martie 2017 la locuinţa inculpatului unuia dintre inculpaţi, au fost ridicate mai multe sisteme informatice şi mijloace de stocare a datelor informatice, pe care ar putea fi stocate informaţii, care pot ajuta la clarificarea stării de fapt reţinute în sarcina acestora. Aspectele referitoare la activitatea infracţională desfăşurată de inculpaţi, au fost confirmate de către aceştia în declaraţiile lor, în care au recunoscut faptele săvârşite, fiind totodată susţinute şi de declaraţiile martorilor audiaţi şi de rezultatele percheziţiilor informatice efectuate în cauză asupra sistemelor informatice şi mijloacelor de stocare a datelor informatice ale inculpaţilor şi instituţiei de învăţământ menţionată”, se mai susţine în acordul de recunoaştere a vinovăţiei.

Citiţi şi:

Un meşteşugar român face biciclete din lemn şi le vinde cu 1.000 de euro în străinătate

Licitaţie de 26 de milioane de euro în Alba: Consiliul Judeţean a pierdut procesul cu CNSC şi trebuie să renunţe la redevenţa cerută operatorului

Cum acţionează un escroc care vrea să înşele prin metoda „Accidentul“. Povestea unei tentative, relatată de o victimă: „Era o voce de bărbat, plângând“

FOTO VIDEO Protest faţă de modificarea legilor justiţiei la Alba Iulia. Oamenii au scandat ”PSD, ciuma roşie” şi ”DNA să vină să vă ia”

Comandorul american de origine română care a distrus şase avioane japoneze în opt minute. I se spunea „Indestructibilul“

VIDEO Cum se aeriseşte corect caloriferul. Sfaturi pentru un randament maxim al instalaţiei de căldură

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite