Sistem unic în România: copiii cu paralizii cerebrale şi cu probleme la coloană pot reînvăţa mersul într-un centru din Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistemul îi ajută pe  copii cu paralizii cerebrale, afecţiuni osteoarticulare şi musculo-scheletale să reînveţe mersul/Sursa foto mariabeatrice.ro
Sistemul îi ajută pe  copii cu paralizii cerebrale, afecţiuni osteoarticulare şi musculo-scheletale să reînveţe mersul/Sursa foto mariabeatrice.ro

Şedinţele de recuperare îi ajută pe copii cu paralizie cerebrală şi cu probleme la coloană să perceapă şi să coordoneze mişcările picioarelor, să obţină echilibrul ortostatic, iar, în final, să ajungă la mersul independent.

Sistemul este funcţional în Centrul „Maria Beatrice“ din Alba Iulia, pus pe picioare de doi dascăli din Alba Iulia, Iulia şi Sebastian Onac, a căror fetiţă s-a născut cu probleme locomotorii. 

Reprezentanţii Centrului susţin că sistemul este unic în România şi este destinat copiiilor cu paralizii cerebrale (n.r. în funcţie de zona cerebrală în care se află problema, copilul nu poate merge, nu poate vorbi, mânca, sau nu se poate juca), cu spina bifida (n.r. denumirea provine din latină şi înseamnă coloană „ruptă“ sau „deschisă“), cu afecţiuni osteoarticulare şi musculo-scheletale. Ansamblul a fost conceput, în aşa fel încât să „dirijeze“ copilul cât mai aproape de mersul natural, nu spre unul robotizat. 

Sistemul este compus dintr-o platformă de mers cu aderenţă sporită, ce este prevăzută în lateral cu bare paralele ajustabile; o şină de 5 metri cu patină ultra-culisantă; mecanism de ajustare a greutăţii corporale; două corsete pentru posturare.

Sursa foto: mariabeatrice.ro

Sistem reinvatare mers Maria Beatrice

„Sistemul dezvoltă un pendul inerţial, care corectează tendinţa de cădere a copilului înspre în faţă sau înspre în spate folosind tocmai reacţia la cădere a copilui, ajutând astfel la posturarea corectă a acestuia pe vertical“, explică specialiştii Centrului.

Reînvăţarea mersului

Într-o primă etapă, cea de formare a automatismelor, copilul, încălţat cu papuci speciali, este ajutat şi încurajat de kinetoterapeuţi să păşească pe o platformă cu aderenţă sporită şi să treacă peste mici obstacole. Copilul îşi sprijină mâinile pe cele două bare laterale, iar trunchiul îi este ţinut drept cu ajutorul a două corsete. De faţă este şi unul dintre părinţi, care, potrivit medicilor, cunoaşte cel mai bine potenţialul nemanifestat al copilului.

Sursa foto: mariabeatrice.ro

Centru

În cea de-a doua etapă se trece la mersul  asistat, când copilul are picioarele „libere“, iar kinetoterapeutul îi trasează direcţia şi îl încurajează să păşească pe bandă. 

Ulterior, se face trecerea spre cea mai aşteptată etapă, cea a mersului independent. În această fază, după ce copilul traversează platforma şi ajunge la finish, este scos corsetul care-i menţine trunchiul drept, iar micuţul este încurajat să ajungă la punctul din care a plecat pe propriile picioare, fără ajutor. 

„Prin participarea la şedinţele de mecanoterapie, micuţii dobândesc o realtivă autonomie în posturarea corpului. În plus, sistemul permite persoanelor cu paralizii cerebrale, spina bifida, să perceapă şi să coordoneze mişcările membrelor, să obţină echilibrul ortostatic, iar ca etapă finală, să reînveţe mersul“, specialist Centrul „Maria Beatrice“ Alba Iulia.

Şedinţele de mecanoterapie pot dura între trei luni şi patru ani, în funcţie de afecţiunile copilului, dar şi de progresele înregistrate. Costul unei şedinţe este de 40 de lei. Sistemul de reeducare a mersului a costat 20.000 de lei şi a fost achiziţionat cu sprijinul a două companii din România.

Trebuie subliniat că şedinţele de mecanoterapie dau rezultate în asociere cu: hidroterapia, kinetoterapia, terapia psiho-somatică cognitiv-comportamentală, masajul terapeutic, terapia pentru comunicare, terapia Balance Suit (măreşte capacitatea unei persoane de a se deplasa din diverse posturi: genunchi, cvadrupedie, ortostatism şi îmbunătăţeşte abilităţile funcţionale, echilibru, coordonare şi integrare senzitivo-motorie). 

Specialiştii Centrului susţin că un copil poate participa la şedinţele de mecanoterapie, abia după ce se dovedeşte că există perspectiva de a umbla, atât mental, cât şi fizic. Altfel spus, dacă creierul său are „programat“ umblatul pentru copilul în cauză. 

„Fiecare copil îşi doreşte ceva… să vadă lumea, să devină doctor, pilot de avion, un mare sportiv… copiii noştri îşi doresc să umble. Tot fericire este. Nivelurile diferă”, Sebastian Onac, director „Complexul Socio-Medical Maria Beatrice“ Alba Iulia.

Cum s-a născut Centrul din Alba Iulia

La Centrul „Maria Beatrice“ din Alba Iulia ajung copii cu afecţiuni cauzate de boli precum: paralizie cerebrală infantilă, tetrapareză, hemipareză, monopareză, parapareză, tulburări de coordonare, retard psiho-neuro-motor, diferite sindroame neurologice, boli ale măduvei spinării. Tot aici sunt trataţi şi copii care au suferit accidentări şi au nevoie de o perioadă mai lungă de recuperare.

Primăriile din Alba Iulia şi Sebeş subvenţionează (90%) tratamentul de lungă durată pentru un număr de 35 de copii. Lunar primesc ajutor de specialitate, contra cost, alţi 25 de copii din ţară şi Diaspora. Cheltuielile de cazare şi tratament pentru două săptămâni se ridică la 1.800 de lei. 

Harta Centru

Cifrele de pe hartă indică numărul sesiunilor de tratament făcute în Centrul de la Alba Iulia/Sursa www.mariabeatrice.ro

În recuperarea copiiilor sunt implicaţi 15 specialişti. Numele Centrului a fost dat după cel al fetiţei soţilor Onac, care s-a născut cu paralizie cerebrală infantilă, tetrapareză spastic-diskinetică.  

„După ce am cheltuit 23.000 euro la Clinici din Germania şi Ucraina, am realizat că banii necesari tratamentului în străinătate pentru un singur copil pot fi utilizaţi în România, la Alba Iulia, pentru dotarea unui Centru de recuperare similar celor din străinătate care să ajute mult mai mulţi copii. Şi asta am făcut! Acum, mulţi români, nu se mai duc la tratamente în străinătate, ci vin la Alba Iulia“, argumentează Sebastian Onac, directorul Complexului Socio-Medical ”Maria Beatrice“ Alba Iulia.

De la deschidere, în martie 2012, şi până acum, Centrul a fost frecventat de aproximativ 500 de copii cu probleme de sănătate, din ţară şi străinătate. 

Pentru viitor, se intenţionează extinderea Centrului şi a gamei de servicii medicale oferite copiilor. Proiectul pentru anii 2016-2020 propune construirea „noului Centru Naţional Maria Beatrice la Alba Iulia” în cadrul căruia să primeze profilaxia gravidei şi a noului născut, prevenţie, diagnoză, terapie şi reabilitare post-traumatică pentru copii accidentaţi. „Ideea este să creăm un cadru logistic şi funcţional care să prioritizeze prevenţia cu scopul de a minimiza pe cât posibil cazuistica paraliziei cerebrale la noul născut. Centrul se va axa şi pe dizabilitatea temporară la copii, datorată accidentărilor – reabilitare pre şi post-operatorie”, afirmă Sebastian Onac. Noul Centru îşi propune ca nivel de accesibilitate: 50 de locuri pentru naţional, 40 de locuri pentru judeţean şi 60 de locuri pentru municipiul Alba Iulia. (Articol scris de NICU NEAG)

Citiţi şi:

 

Inspectorul de la Administraţia Fondului de Mediu care a luat mită de la patronul unei firme din Alba, trimis în judecată

 

Povestea de succes cu fonduri europene continuă la Ciugud: proiect de 1,6 milioane euro pentru străzi şi un drum comunal

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite