Primăria Ocna Mureş a câştigat definitiv procesul de 2 milioane de euro cu LIDL. Autorizarea magazinului Plus, prăbuşit în 2010, a fost legală
0Primăria Ocna Mureş a câştigat definitiv procesul civil cu compania LIDL Discount SRL, care solicita în justiţie nelegalitatea autorizaţiei de construcţie emise în 2009 de Primăria Ocna Mureş pentru supermarketul Plus, prăbuşit în 2010. Compania privată a solicitat şi despăgubiri de 2 milioane de euro administraţiei locale.
Curtea de Apel Bucureşti a respins în 24 februarie 2015 acţiunea companiei care a cerut instanţei să constate nelegalitatea autorizaţiei de construcţie emise în 2009 de Primăria Ocna Mureş. Prin documentul respectiv a fost autorizată construirea magazinului, însă reprezentanţii LIDL afirmă că se ştia încă de atunci că zona este în pericol de scufundare, fiind în imediata apropiere a fostelor mine de sare, motiv pentru care Primăria nu ar fi trebuit să elibereze autorizaţia.
De soluţia din acest proces depinde şi dosarul prin care LIDL cere despăgubiri administraţiei locale din Ocna Mureş. Procesul prin care compania LIDL cere Primăriei Ocna Mureş şi Regiei Naţionale a Sării daune de 10 milioane de lei în cazul prăbuşirii supermarketului, în decembrie 2010, a fost suspendat până la pronunţarea asupra legalităţii autorizaţiei de construire a clădirii.
LIDL Imobiliare Management şi LIDL Discount SRL doreau să recupereze pierderile înregistrate prin prăbuşirea supermarketului Plus din Ocna Mureş în urma alunecărilor de teren din decembrie 2010. Magazinele PLUS a fost preluate de LIDL în martie 2011, iar procesul a fost iniţiat în ianuarie 2012. Pârâţii în dosar au fost Primăria Ocna Mureş şi Societatea Naţională a Sării – Salrom. Compania cere daune pentru pierderile financiare suferite în urma distrugerii magazinului şi a mărfii aflată la momentul respectiv în interior.
Alunecarea de teren de la Ocna Mureş a avut loc în 22 decembrie 2010. O suprafaţă de teren de peste 10.000 de metri pătraţi s-a prăbuşit într-un crater uriaş format în apropierea centrului oraşului. Supermarketul Plus s-a prăbuşit în apă, împreună cu alte câteva imobile din apropiere şi cu drumul care asigura accesul în oraş. Motivul prăbuşirii solului l-a reprezentat formarea unui gol în subteran, în galeriile fostei mine de sare din oraş. Zona este administrată de Salina Ocna Mureş, subordonată Societăţii Naţionale a Sării.
Fostul primar din Ocna Mureş, Augustin Drăguţ, a fost amendat în ianuarie 2011 cu 15.000 de lei de Inspectoratul în Construcţii Alba pe motiv că a eliberat ilegal autorizaţia de construire, fără a aştepta un aviz de la Institutul de Cercetări Miniere de la Cluj-Napoca. Fostul primar nu a plătit amenda după ce a câştigat procesul prin care a contestat sancţiunea în instanţa de judecată. Primarul a spus la vremea respectivă că documentul de la instituţia din Cluj a existat la momentul emiterii autorizaţiei dar a fost înregistrat cu întârziere la primărie. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului în Construcţii, în documentul de la Institutul de Cercetări Miniere se afirma că nu este recomandabilă construirea magazinului Plus în zona respectivă. Construcţia a fost ridicată după ce reprezentanţii firmei Plus au dat o declaraţie pe propria răspundere şi şi-au asumat orice consecinţe ulterioare.
Comunicatul de presă al Primăriei Ocna Mureş:
“22 decembrie 2010 a fost pentru oraşul Ocna Mureş o zi care ne-a reamintit că galeriile din vechea exploatare de sare reprezintă un pericol constant şi de multe ori cu urmări din cele mai dramatice.
Prăbuşirea magazinului Plus a fost o catastrofă care din fericire nu a avut victime, dar distrugerile materiale au fost mari, afectând şi o serie de clădiri din apropierea hipermarketului. Evident, după prăbuşire s-a început căutarea vinovaţilor. Fiecare dintre cei implicaţi intr-un fel sau altul în etapele de construire a magazinului s-au declarat nevinovaţi, în timp ce proprietarul magazinului, Lidl, a incercat prin orice mijloace să scoată vinovată Primăria Ocna Mureş şi cerând daune enorme.
Au urmat patru ani de procese în care mărul discordiei a fost eliberarea autorizaţiei de construcţie a hipermarketului, dacă trebuia sau nu eliberată, dacă a fost eliberată legal sau nu. În 24.02.2014, Curtea de Apel Bucureşti s-a pronunţat definitiv şi irevocabil în procesul 27510/3/2013 care a avut ca obiect <excepţie nelegalitate act administrativ>, respectiv legalitatea acelei autorizaţii de construcţie mult discutate. Recursurile au fost respinse ca nefondate. Pentru oraş, pentru administraţie, aceasta înseamnă încheierea în mod fericit a unei lungi perioade de procese în care finalitatea părea perspectiva achitării daunelor provocate de prăbuşirea magazinului. Daune care depăşesc cu mult bugetul local şi aşa tăiat drastic de guvernanţi.
Astăzi, Primăria a ieşit din acest proces. Autorizaţia de construcţie eliberată a fost şi este perfect legală şi în deplin acord cu legile României. Pentru administraţia locală a oraşului Ocna Mureş, dosarul este închis”.