Primăria Alba Iulia are datorii de 10 milioane de lei. 85% din sumă trebuie „stinsă“ în două luni
0
Administraţiile locale care înregistrează datorii trebuie să achite 85 la sută din sume în următoarele două luni. În caz contrar se vor trezi cu conturile blocate. Decizia este motivată de Guvern prin necesitatea deblocării activităţii firmelor care au furnizat bunuri, servicii şi au executat lucrări, prin recuperarea banilor de la autorităţile publice locale.
Cum vor reuşi autorităţile publice să iasă din impas? Soluţia extremă găsită de Executiv, printr-o Ordonanţă de urgenţă, este ca statul să-i împrumute pe primari din Trezorerie cu suma necesară achitării datoriilor, cu obligaţia de a începe rambursarea, în tranşe lunare egale, în luna imediat următoare după contractarea împrumutului. Coincidenţă sau nu, suma pusă la bătaie de Guvern este egală cu valoarea arieratelor primăriilor-800 milioane lei. Împrumuturile ar urma să se acorde pe o perioadă de 5 ani la dobânda de politică monetară (5,255%).
Restanţele la bugetul local, două treimi din totalul arieratelor
Administraţia locală din Alba Iulia înregistra la sfârşitul lunii ianuarie datorii de 10.334.087 lei. Executivul Primăriei mizeză pe recuperarea sumelor de bani pe proiectele cu finanţare europeană, dar şi pe încasările la bugetul local din taxe şi impozite.
„În primul rand încercăm să recuperăm la bugetul oraşului sumele de bani nerambursabile de la autorităţile de management care gestionează programe cu finanţare europeană, drept contribuţie la proiectele de dezvoltare a oraşului. De asemenea, se ştie că majoritatea contribuabililor persoane fizice şi juridice îşi achită taxele şi impozitele către bugetul local, în primele trei luni de zile ale anului, ţinând cont de reducerea de 10 la sută. În plus, restanţele persoanelor fizice şi juridice către bugetul local sunt de aproape 7,7 milioane de lei. Altfel spus, suma reprezintă aproape două treimi din totalul arieratelor pe care le avem de achitat. Printr-o administrare judicioasă a acestor sume de bani considerăm că ne vom achita de datoriile către firmele care au furnizat bunuri, servicii sau au executat lucrări publice, cum ar fi locuinţele sociale“, susţine Nicolaie Moldovan, administratorul public al oraşului.
Calculele făcute de reprezentanţii Primăriei arată că din recenta majorare a taxelor li impozitelor locale cu 16 procente se va încasa în plus la buget aproximativ 900.000 de lei.
Potrivit deciziei Guvernului, după reducerea volumului de arierate cu 85 la sută până la sfârşitul lunii martie, autorităţile locale trebuie să reducă lunar datoriile cu cel puţin 3-5 la sută, sub sancţiunea sistării fondurilor centrale din impozitul pe venit şi din alte surse bugetare.
Corecţii financiare de 6,3 milioane de euro pe proiecte cu fonduri europene
Primăria Alba Iulia are de suportat şi corecţii financiare de 28,7 milioane lei (6,3 milioane de euro) în cazul a opt proiecte de investiţii finanţate din fonduri europene finanţate prin Programul Operaţional Regional. Proiectele vizate de corecţiile Direcţiei de Control din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale sunt cele referitoare la modernizările efectuate în Cetate, respectiv la reparaţiile pe drumurile naţionale de acces în oraş. Suma de achitat reprezintă mai mult de 10 procente din valoarea totală a proiectelor, de aproximativ 217 milioane de lei, inclusiv TVA (circa 50 milioane de euro). (Articol scris de Nicu Neag).