UPDATE Patron de la Arieşul Cîmpeni, către angajat: „Faci planul, altfel mergi să lucrezi la mină în Congo“. Şoferii în libertate, patronii rămân în arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţimonea Mihaiu şi Ţimonea Gheorghe, patronii celor două firme de transport călători
Ţimonea Mihaiu şi Ţimonea Gheorghe, patronii celor două firme de transport călători

Şoferii societăţilor comerciale de transport călători din Apuseni, arestaţi preventiv în dosarul înşelăciunii de peste două milioane de euro cu bilete de subvenţionate, susţin că erau ameninţaţi de patroni cu „trimiterea la mină în Congo“, dacă nu făceau planul stabilit pentru traseele pe care efectuau curse. Curtea de Apel a judecat luni recursul formulat de inculpaţi, doi patroni şi patru şoferi, la măsura arestării dispusă de Tribunalul Alba.

UPDATE Curtea de Apel Alba Iulia a decis cercetarea în stare de libertate a celor patru şoferi arestaţi preventiv la Tribunal. Bucea Aurelian, Gligor Sorin, Bucea Ovidiu, Cîrja Voicu au fost eliberaţi din arest şi au interdicţia de a părăsi ţara. Magistraţii au confirmat, în schimb, mandatele de arest preventiv emise pe numele celor doi patroni, Ţimonea Gheorghe şi Ţimonea Mihaiu. Aceştia rămân în arest cel puţin 29 de zile. Instanţa a mai respins cererea Parchetului cu privire la arestarea preventivă a inculpatului Olar Aurel, şofer la Arieşul SA.

La Tribunal au fost arestaţi preventiv Ţimonea Gheorghe şi Ţimonea Mihaiu, patroni ai societăţilor Arieşul Cîmpeni SA şi Crinul Arieş SRL, acuzaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, respectiv şoferii de autobuz: Bucea Aurelian, Gligor Sorin, Bucea Ovidiu, Cîrja Voicu, care sunt acuzaţi de complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Pentru Olar Aurel, Iovan Voichiţa Doina, Crăciun Sorin Nicolae, instanţa de fond a dispus cercetarea în stare de libertate. Dintre aceştia, doar pentru Olar Aurel, Parchetul a formulat recurs în sensul admiterii propunerii de arestare preventivă.

Dosarul penal se transformă într-o dispută în care fiecare parte încearcă să arunce vina asupra celeilalte. Şoferii susţin că au fost ”terorizaţi” cu planuri imposibil de realizat, în timp ce patronii Ţimonea Gheorghe şi Ţimonea Mihaiu afirmă că nu au ştiut niciodată că angajaţii lor adună ilegal bilete de călătorie subvenţionate. Şoferii arestaţi preventiv au solicitat la Curtea de Apel să îşi completeze declaraţiile pe care le-au susţinut la Tribunal. Toţi au reclamat impunerea unor planuri care nu puteau fi realizate, iar în caz contrar erau ameninţaţi cu trimiterea în şomaj.

Ce au declarat şoferii

Bucea Aurelian: „Nu am ştiut niciodată la ce risc mă supun. Am făcut la comanda conducerii, a patronului Ţimonea Mihaiu. În 2010 aveam un plan de 1.200 de lei pentru cursa Cîmpeni  - Timişoara. Până în 2013 a crescut la 2.900 de lei. Nu se mai putea face planul în aceste condiţii. Am fost stresaţi în ultimul hal, am avut şi certuri în familie. Eram permanent sunaţi de Ţimonea Mihai şi întrebaţi de ce nu facem planul. Ne teroriza. De multe ori ne zicea de ce nu mai aducem cupoane (bilete subvenţionate pentru veterani, persoane cu handicap – n.r.). Ne ameninţa tot timpul că ne dă în şomaj. Ne spunea să mergem să ne angajăm la mină în Congo. Când nu reuşeam să facem planul, cumpăram cupoane pe care plăteam 5, 6 sau 7 lei, iar banii îi luam din costul transportului de bagaje. Majoritatea cupoanelor de la o cursă erau legale, iar restul le cumpăram sau le primeam gratuit de la diverse persoane. Am ajuns să luăm tratamente medicale din cauza lor“.

Gligor Sorin: „Am fost constrâns să fac planul. Dacă se apropia sfârşitul lunii şi nu făceam planul venea la noi şi ne stresa. Eram stresaţi tot timpul. Am cumpărat cupoane. Era o practică în societate, pentru că altfel nu aveai cum să scoţi planul. Au fost colegi care au fost trimişi în şomaj din această cauză. Patronii mi-au spus că dacă nu ne îndeplinim planul ne pierdem locul de muncă. Avem familii, copii, iar în zona noastră nu găseam alte locuri de muncă. Din cauza stresului am fost internat în spital cu o pareză pe partea dreaptă. Ni s-a spus, faci planul altfel pleci la muncă în Congo. Nu mi s-a spus verbal să aduc cupoane nevalabile, dar altfel nu aveai cum să faci planul“.

Cîrja Voicu: ”Am fost şofer pe traseul Baia de Arieş – Arad. Am avut un plan de 2.500 de lei pe o cursă, dus-întors. Cel mai mult am reuşit să vând bilete de 1.300 de lei. Am luat cupoane fie de la persoane cu handicap, fie de la alţii care ni le dădeau de bună voie. Plăteam 6-7 lei pentru un cupon. Ţimonea Gheorghe ne suna tot timpul să ne spună că trebuie să ne facem planul altfel ne ameninţa că ne trimite acasă. Dacă reuşeam să facem planul în procent de 80 la sută nu aveam probleme“.

Bucea Ovidiu: ”Am efectuat curse pe traseul Cîmpeni – Turda – Alba Iulia. La început am avut plan de 650 lei, apoi l-au crescut la 750 lei. M-am plâns că este imposibil de realizat şi atunci au scăzut la 700 lei. Reuşeam să scot 300 – 400 lei, iar într-o zi bună, 500 lei. Într-o zi era în faţa autogării împreună cu un coleg şi i-am spus lui Ţimonea Gheorghe că nu pot face planul. Atunci mi-a zis să bag cupoane”. Primi trei dintre inculpaţii şoferi au recunoscut că au semnat în urmă cu mai mulţi ani un document prin care se angajau să nu ia cupoane decât pentru persoanele pe care le transportau cu autobuzul, dar au completat că nu au avut altă soluţie. „Dacă nu semnam tabelul plecam, iar dacă îl semnam şi nu făceam planul, tot plecam”, a spus în faţa instanţei Gligor Sorin.

Ce susţin patronii firmelor

Cei doi patroni de la Arieşul SA Cîmpeni şi Crinul Arieş SRL Baia de Arieş nu au dat declaraţii şi au spus că îşi menţin ceea ce au spus la Tribunal. A vorbit pentru ei avocatul care îi reprezintă în instanţă, Ioan Rus, decanul Baroului Alba. ”La dosar nu există probe din care să rezulte că inculpaţii ar fi ştiut că angajaţii colectează cupoane cu încălcarea dispoziţiilor legale. Toţi aceşti şoferi au fost instruiţi să nu ia cupoane decât pentru pentru persoanele care călătoresc cu autobuzul. Fiecare societate trebuia să supravieţuiască şi să aibă o cotă de profit. Acesta era planul şi au fost de bună credinţă. S-a constatat că şoferii nu eliberau bilete şi îşi însuşeau banii. Societatea nu avea interesul să colecteze cupoane, ci bani”, a afirmat avocatul Ioan Rus. Acesta a completat că din probe nu se susţine acuzaţia de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave ci doar de înşelăciune, care poate însemna cercetarea inculpaţilor în libertate.

Prejudiciu de peste două milioane de euro

Prin ordonanţă, Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, a dispus instituirea masurilor asiguratorii, prin aplicarea sechestrului pentru sumele existente şi a popririi pentru sumele viitoare încasate de cele două societăţi comerciale cercetate precum şi instituirea masurilor asiguratorii, prin aplicarea sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile aparţinând la 5 dintre învinuiţi şi celor două societăţi comerciale, până la concurenţă sumei de 9.862.873 lei (2.216.375 Euro).

”Din cercetările efectuate până în prezent, s-a stabilit că reprezentanţii celor două societăţi comerciale de transport persoane din Câmpeni şi Baia de Arieş, au impus angajaţilor ce deţin calitatea de conducători auto, să realizeze venituri ţintă, pe fiecare rută de transport, prin obţinerea de bilete subvenţionate, chiar daca persoanele beneficiare ale acestora, nu au efectuat deplasări. Pentru realizarea scopului, conducătorii auto şi-au stabilit legături cu diferite persoane din localităţi situate pe rutele de transport, care in schimbul unor sume de bani, obţineau bilete de transport subvenţionate, ce erau ulterior folosite la decontare. Activităţile ilicite s-au desfăşurat începând cu anul 2009, pe rute de transport rutier de persoane de pe raza judeţelor Alba, Bihor, Arad, Hunedoara, Cluj şi Timiş, iar pentru sporirea veniturilor, învinuiţii au colectat şi decontat în mod fraudulos, cupoane statistice ale biletelor speciale pentru călătorii gratuite, cu autobuzele, destinate veteranilor de război, pensionarilor şi persoanelor cu handicap”, se afirmă într-un comunicat al IPJ Alba.

Cu ocazia percheziţiilor efectuate, la domiciliile şi firmele persoanelor învinuite, au fost găsite importante sume de bani respectiv 121.395 Euro, 243.517 lei şi 2,300 USD, 14.080 tichete, 2 liste privind persoane cu handicap, un laptop, un calculator şi mai multe documente contabile. Dintre acestea la sediul uneia dintre firme au fost găsite 3,000 bucăţi bilete pentru pensionari şi persoane cu handicap neprocesate (care nu au fost depuse pentru decontare) şi 10.000 bucăţi bilete pentru pensionari şi persoane cu handicap procesate pe borderouri, în perioada aprilie - august 2013, dar nedecontate.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite