Patronii firmei Arieşul Cîmpeni arestaţi preventiv în dosarul fraudei cu bilete de călătorie
0
Cele două firme din Cîmpeni şi Baia de Arieş vizate în dosarul înşelăciunii de peste 2 milioane de euro cu bilete de călătorie subvenţionate aparţin unei singure familii cu activităţi de 15 de ani în domeniul transportului de călători. Firmele deţinute de familia respectivă sunt Arieşul SA Cîmpeni şi Crinul Arieş SRL Baia de Arieş. Şase dintre inculpaţii reţinuţi au fost arestaţi preventiv.
Acţionarii de la Arieşul SA sunt Ţimonea Gheorghe şi Ţimonea Mihai, respectiv persoana juridică Crinul Arieş SRL Baia de Arieş. Administratorul firmei este Ţimonea Gheorghe. La Crinul Arieş SRL sunt doi asociaţi: Ţimonea Gheorghe şi Ţimonea Maria. Administratori sunt Ţimonea Răzvan Emanuel şi Ţimonea Maria. SC Arieşul SA a avut în 2012 o cifră de afaceri totală de circa 19 milioane de lei (peste 4 milioane de euro), un profit de aproape 90.000 de lei şi 61 de angajaţi. Crinul Arieş a înregistrat o cifră de afaceri de 3,7 milioane de leicu 50 la sută mai mică faţă de 2011. Firma a avut anul trecut 21 de angajaţi.
Procurorii au propus judecătorilor arestarea preventivă a 9 persoane dintre cei 17 vizaţi de anchetă. 7 sunt din Alba, iar 2 din Hunedoara. Cinci dintre inculpaţi au primit mandate de arestare preventivă pe 29 de zile, iar ceilalţi patru au primit interdicţie de a părăsi ţara.
Propunerea de arestare preventivă s-a aflat pe rolul Tribunalului Alba joi, pentru inculpaţii Gheorghe Ţimonea, Mihai Ţimonea şi alţi şapte angajaţi sau intermediari ai firmelor “Arieşul” SA Cîmpeni şi “Cris Arieşul” SRL Baia de Arieş. Aceştia sunt acuzaţi de săvârşirea următoarelor infracţiuni:
- Gheorghe Ţimonea, Mihai Ţimonea şi Aurel Olar – înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată
- Aurelian Bucea, Sorin Gligor, Voicu Cîrja, Ovidiu Bucea – complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată;
- Voichiţa Doina Iovan, Sorin Nicolae Crăciun – complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Ultimii doi sunt din judeţul Hunedoara
Tribunalul Alba a admis propunerea parchetului şi a dispus arestarea preventivă pe o durată de 29 de zile a următorilor inculpaţi: Gheorghe Ţimonea, Mihai Ţimonea, Aurelian Bucea, Sorin Gligor, Ovidiu Bucea, Voicu Cîrja. A respins propunerea parchetului în ceea ce îi priveşte pe Voichiţa Doina Iovan, Sorin Nicolae Crăciun şi Aurel Olar. Faţă de aceştia a dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile.
Prejudiciu de peste 2 milioane de euro
Prin ordonanţă, Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, a dispus instituirea masurilor asiguratorii, prin aplicarea sechestrului pentru sumele existente şi a popririi pentru sumele viitoare încasate de cele două societăţi comerciale cercetate precum şi instituirea masurilor asiguratorii, prin aplicarea sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile aparţinând la 5 dintre învinuiţi şi celor două societăţi comerciale, până la concurenţă sumei de 9.862.873 lei (2.216.375 Euro).
”Din cercetările efectuate până în prezent, s-a stabilit că reprezentanţii celor două societăţi comerciale de transport persoane din Câmpeni şi Baia de Arieş, au impus angajaţilor ce deţin calitatea de conducători auto, să realizeze venituri ţintă, pe fiecare rută de transport, prin obţinerea de bilete subvenţionate, chiar daca persoanele beneficiare ale acestora, nu au efectuat deplasări. Pentru realizarea scopului, conducătorii auto şi-au stabilit legături cu diferite persoane din localităţi situate pe rutele de transport, care in schimbul unor sume de bani, obţineau bilete de transport subvenţionate, ce erau ulterior folosite la decontare. Activităţile ilicite s-au desfăşurat începând cu anul 2009, pe rute de transport rutier de persoane de pe raza judeţelor Alba, Bihor, Arad, Hunedoara, Cluj şi Timiş, iar pentru sporirea veniturilor, învinuiţii au colectat şi decontat în mod fraudulos, cupoane statistice ale biletelor speciale pentru călătorii gratuite, cu autobuzele, destinate veteranilor de război, pensionarilor şi persoanelor cu handicap”, se afirmă într-un comunicat al IPJ Alba.
Cu ocazia percheziţiilor efectuate, la domiciliile şi firmele persoanelor învinuite, au fost găsite importante sume de bani respectiv 121.395 Euro, 243.517 lei şi 2,300 USD, 14.080 tichete, 2 liste privind persoane cu handicap, un laptop, un calculator şi mai multe documente contabile. Dintre acestea la sediul uneia dintre firme au fost găsite 3,000 bucăţi bilete pentru pensionari şi persoane cu handicap neprocesate (care nu au fost depuse pentru decontare) şi 10.000 bucăţi bilete pentru pensionari şi persoane cu handicap procesate pe borderouri, în perioada aprilie - august 2013, dar nedecontate.