„Fortificaţiile“ de porţelan ale Cetăţii Alba Iulia. O poveste vizuală pusă „în scenă“ la un hotel din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Povestea Cetăţii Alba Iulia prin obiecte din porţelan
Povestea Cetăţii Alba Iulia prin obiecte din porţelan

Ce legătură există între cele trei fortificaţii de la Alba Iulia şi tradiţia porţelanului în oraş? Echipa unui hotel din Alba Iulia a reuşit să le aducă sub aceeaşi „umbrelă“ vizuală şi să le exprime artistic pe perete.

Povestea Cetăţii se scrie zi de zi. O poveste mai puţin spusă este cea a porţelanului, a cărui producţie are la Alba Iulia o tradiţie de aproape 50 de ani. Se poate face o legătură între cele două poveşti? Cu un răspuns practic a venit echipa Hotelului Transilvania din Alba Iulia. Cu ajutorul istoricilor şi artiştilor a reuşit să aducă sub aceeaşi „umbrelă“ vizuală atât povestea celor trei fortificaţii de la Alba Iulia, cât şi tradiţia porţelanului. Pentru a transpune proiectul în practică s-au folosit de 80 de farfurii de dimensiuni şi nuanţe diferite, produse de fabrica „IPEC“ din Alba Iulia. 

„Fortificaţiile“ de porţelan 

Sistemul de „fortificaţii“ din porţelan este amplasat în restaurantul hotelului, pentru a fi văzut şi descoperit de fiecare client în parte. Povestea oraşului „celor trei fortificaţii“ a început în urmă cu aproape 2.000 de ani, atunci când împăratul roman Traian a hotărât să trimită la Apulum o legiune romană, Legiunea a XIII-a Gemina. Hotărârea a fost sinonimă cu ridicarea castrului de la Apulum (n.a.denumirea romană a oraşului Alba Iulia).  În opera de artă la care facem referire, conturul fostului castru este redat cu ajutorul a patru farfurii de porţelan vişinii, sub forma unui pătrat. 

Zidurile fostului castru au fost folosite şi de medievali pentru a se apăra în faţa migratorilor. Cetatea medievală a Bălgradului a fost supusă mai multor atacuri, ceea ce a dus la distrugerea parţială a zidurilor. În sistemul de „fortificaţii“ din porţelan este marcată cu farfurii oranj. Sunt redate şi cele două bastioane din cărămidă păstrate până în zilele noastre: Bethlen şi Saşilor.

portelan alba iulia

Cetatea ridicată de austrieci în urmă cu 300 de ani, Alba Carolina, înglobează atât elemente ale Castrului roman, cât şi ale Cetăţii Bălgradului. Artiştii care au conceput opera de artă i-au redat forma de stea, prin marcarea celor şapte bastioane cu farfurii albe pe care au pictat câte o imagine reprezentativă. Pentru cei care nu cunosc ordinea bastioanelor în teren, luăm ca punct de reper Poarta a III-a a Cetăţii. De aici,  spre sud, în sensul mersului acelor de ceasornic, se află bastioanele: Eugeniu de Savoia, Steinville (Sf. Ştefan), Trinitarienilor, Sf. Mihail, Sf. Carol, Sf. Elisabeta şi Sf. Capistrano (Transilvaniei).

portelan alba iulia

Cum bastioanele poartă denumiri speciale, legate de numele unor patroni laici sau religioşi, artiştii au ales să-l reprezinte pe fiecare printr-un simbol reprezentativ. Bastionul Eugeniu de Savoia este evidenţiat printr-un monoclu, de care s-ar fi folosit prinţul pe terenul de luptă. Printr-o biserică este marcat bastionul Sf. Ştefan, făcând referire la primul martir, Sf. Ştefan, pe ale cărui moaşte s-a clădit biserica şi locul de rugăciune pentru credincioşi. Prin două mâini împreunate, semn de rugăciune, este simbolizat bastionul Trinitarienilor. O sabie înconjurată de flăcări ne spune că avem în faţă bastionul Sfântul Mihail. Bastionul Carol este reprezentat prin monograma împăratului Carol al VI-lea: două litere „C“, încadrând cifra romană „VI“ . O coroană de regină ne spune că privim bastionul Sf. Elisabeta. Printr-o cruce dublă este simbolizat bastionul Sf. Capistrano. 

portelan alba iulia

Traseul celor Trei Fortificaţii 

La Alba Iulia există şi un tarseu turistic dedicat celor trei fortificaţii. Este ca o „maşină“ a timpului, care te poartă de-a lungul a 2.000 de ani de istorie. Şi, asta pentru că aici puteţi descoperi urmele a trei Cetăţi, din epoci diferite: castrul roman de la Apulum, Cetatea medievală şi Cetatea de tip Vauban, a cărei piatră de temelie s-a pus în 4 noiembrie 1715. Prin gradul de conservare, putem spune că este unic în România. Este locul vizitat anual de mii de turişti. (Text scris de NICU NEAG)

Citiţi şi:

 

Final fericit în povestea „doamnei cu pantofi albaştri“, judecătoarea care a încântat România

 

Alternativă „melodioasă“ la telefoane şi tablete: copiii care fac cursuri gratuite de chitară

 

Omul care tratează cărţile vechi de boala trecerii timpului: lucrează în Cetatea Alba Carolina

    

Cum i-au umilit austriecii pe capii Răscoalei de la 1784-1785: plimbaţi în lanţuri prin satele româneşti

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite