Muzeul viu din Apuseni. Gospodărie mocănească veche de peste 100 de ani, restaurată de voluntari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Voluntarii în ”târnaţul” casei pe care o restaurează în cadrul campaniei din 2018
Voluntarii în ”târnaţul” casei pe care o restaurează în cadrul campaniei din 2018

În satul Tecşesti din comuna Întregalde,se desfăşoară până în 15 august 2018 o nouă etapă a proiectului „La Origini” iniţiat de Asociaţia Culturală pentru Dezvoltare Durabilă Groove On. Proiectul a început în anul 2014 şi are că scop revitalizarea zonei prin amenajarea unui Muzeu Viu, ce va cuprinde ansambluri de locuit specifice fiecărei perioade istorice principale.

Este vorba despre un concept nou în România, însemnând un muzeu unde turiştii nu doar vizitează, ci pot şi locui o perioadă, pentru a simţi pe viu traiul simplu de zi cu zi de la sat. În cadrul acestui proiect, între anii 2014-2017 s-au reprodus colibe din perioada neolitică, construite cu tehnici specifice epocii, folosind doar pământ, paie, apă şi balegă de cal, pe o structură din lemn, fără îmbinări, doar cu legături din sfoară.

În anul 2018 se trece la exemplificarea unei noi etape istorice a locuirii, prin restaurarea unei gospodării mocăneşti, datând de la începutul secolului XX. De-a lungul anilor, Casa Petric a fost, pe rând, scoală, primărie, apoi locuinţă, până acum 25 de ani, iar în momentul începerii proiectului de restaurare, casa se află într-un stadiu avansat de degradare. Prima etapă a taberei de anul acesta (15 iulie-29 iulie) este dedicată restaurării acestei gospodării tradiţionale şi este în plină desfăşurare, având participanţi studenţi de la facultăţile de arhitectură din ţară şi străinătate, dar şi voluntari care doresc să înveţe tehnicile moderne de restaurare. Se efectuează reparaţii la acoperiş, la tavane, la bârnele din lemn, se recondiţionează ţărnatul, se refac tencuielilor interioare şi exterioare şi se recondiţionează inclusiv mobilierul original, ce va fi amplasat în camere, spre încântarea vizitatorilor şi a turiştilor care vor fi cazaţi aici, de îndată ce casa va fi introdusă în circuitul turistic.

muzeu apuseni

Tabăra este coordonată de Cristina Cândea, arhitect cu o vastă experientă în organizarea taberelor de restaurare-6 tabere la RYMA în Cetatea Alba-Iulia şi 3 tabere la Corna, comuna Roşia Montană. Ea s-a alăturat  membrilor Asociaţiei Groove On şi voluntarilor care au participat la ediţiile anterioare şi au rămas

muzeu apuseni

dedicaţi proiectului, încă din 2014.  Studenţii participanţi, majoritatea din anul 1 şi 2 de facultate, au ocazia să aprofundeze cursurile teoretice învăţate la scoală prin aplicaţii practice în restaurare, într-un peisaj natural nealterat, contribuind astfel la renaşterea satului Tecşeşti şi la realizarea proiectului „La Origini”. Pentru perioada 5 - 15 august este planificată finalizarea lucrărilor de reproducere a locuinţelor din epoca neolitică.

Sectorul neolitic este un proiect de arheologie şi arhitectură experimentală, creat pentru a testa idei diferite despre structurile supraterane ale caselor, tipurile de materiale folosite şi metodele de construcţie, în bază unei comparaţii cu dovezile arheologice reale. Întregul proiect La Origini – Muzeul Viu de la Tecşeşti este realizat din donaţii, sponsorizări şi munca voluntară a celor care au crezut în idealul de readucere la viată a acestui sat izolat (unde momentan, accesul se realizează doar cu maşini de teren). „Ne dorim ca prin amenajarea Muzeului Viu de la Tecşeşti, satul să fie conectat la traseele turistice existenţe deja în munţii Trascăului şi să constituie un punct de atracţie pentru cei pasionaţi de istorie dar şi de traiul simplu şi sănătos de la ţară din acest sat tradiţional mocănesc”, a declarat Ionuţ Onea, preşedintele Asociaţiei Culturale pentru Dezvoltare Durabilă Groove On şi iniţiatorul proiectului

Citiţi şi:

 

FOTO VIDEO Autostrada A10 a fost recepţionată între Aiud şi Turda. Când se deschide circulaţia

 

Primarul din Alba Iulia: „În invitaţia de 1 Decembrie pentru premier, o să-i rog pe colegi să ataşeze coordonate GPS. Să n-o pierdem pe la Blaj“

 

Gheţarul de la Vârtop, casa omului de Neanderthal. Cum arată cea mai veche urmă umană descoperită în România

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite