Monumentul Unirii de la Alba Iulia va costa peste 2 milioane euro. Autorităţile solicită urgentarea alocării banilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dezbaterea de la Alba Iulia pe tema investiţiilor şi evenimentelor din anul Centenarului
Dezbaterea de la Alba Iulia pe tema investiţiilor şi evenimentelor din anul Centenarului

Reprezentanţii judeţului Alba au solicitat în cadrul dezbaterii ”România Centenară” desfăşurată joi la Alba Iulia alocarea fondurilor necesare pentru derularea investiţilor ce au legătură cu sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire. Monumentul Unirii ar urma să coste peste 2 milioane de euro.

La eveniment au participat parlamentarii de Alba, reprezentanţii Primăriei Alba Iulia, Consiliului Judeţean, Prefecturii Alba, secretarul de stat Cristian Ioan Videscu, şeful Departamentului Centenar, primari şi alte persoane invitate.

”Timpul este marele nostru duşman, acum, vizavi de marele eveniment. Dacă în august nu o să se înceapă lucrările nu numai la monument, la Muzeul Unirii, dacă nu vom avea deja deschise finanţări, dat drumul la lucrări, o să avem marea plăcere ca în 2018, la 1 Decembrie, să avem un frumos şantier prin care ne vom plimba prin gropi şi prin mizerie, nu cred că aceste este lucrul pe care-l dorim. Alba Iulia îşi doreşte Monumentul Unirii, reparaţii capitale la toate clădirile, începând de la Sala Unirii, la Muzeul Unirii, Parcul Unirii şi alte lucruri legate de Unire”, a spus Mircea Hava. 

Doar realizarea şi amplasarea Monumentului Marii Uniri va costa peste 2 milioane de euro, respectiv aproape 10 milioane de lei. ”Eu nu cred că ţara nu are posibilitatea de a discuta şi de a înfăptui ceva măreţ pentru sărbătorirea a 100 de ani. O să îmi spună cineva <sunt mulţi bani>. Da, sunt mulţi bani, dar la 100 de ani putem să punem banii aceştia. Păcat că nu există un proiect european ca să ne serbăm noi 100 de ani, pentru că fi-ţi siguri că îl accesam înainte şi nu mai aveam nevoie de nimic decât să vină multă lume la Alba Iulia să se bucure de ceea ce înseamnă Unirea. Monumentul Marii Uniri nu este nici Statuia lui Mihai Viteazul, nu este nici altceva, nu mai vreau să spun alte lucruri că unii s-ar simţi jigniţi. Sunt clădiri care au fost construite, dar pentru Încoronare, nu pentru Marea Unire”, a mai spus Mircea Hava.

dezbatere centenar alba iulia

„Viziunea mea, ca şi conducător al Departamentului Centenar, este ca în 2018 să ne concentrăm cât mai mult pe momentele fericite ale Marii Uniri, începând cu comemorarea personalităţilor care au săvârşit Marea Unire, la marcarea tuturor paşilor care au stat la baza evenimentului de la 1 Decembrie. Parteneri trebuie să ne fie autorităţile locale, Guvernul prin toate ministerele, Parlamentul, Academia Română, Patriarhia, absolut oricine este binevenit”, a transmis secretarul de stat Cristian Ioan Videscu.

dezbatere centenar alba iulia

Macheta viitorului monument al Marii Uniri de la Alba Iulia

Preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Dumitrel, a completat că la Alba Iulia există deja structuri specializate în cadrul instituţiilor care lucrează la proiectele pentru anul 2018. „Cel mai important loc în România în 2018 este Alba Iulia. Dacă este Bucureşti, e grav. Pornind de la experienţele pe care le avem în ceea ce priveşte sărbătorirea 1 Decembrie la Alba Iulia, noi Consiliul Judeţean suntem pregătiţi să sărbătorim şi fără Bucureşti. Lucrăm la programul <Alba România 100>. Ceea ce s-a scris în programul de guvernare noi deja le avea făcute şi prinse în program pentru 2018”, a spus Ion Dumitrel.Dezbaterea a fost organizată la Universitatea ”1 Decembrie 1918” şi a fost moderată de senatorul Daniel Breaz, rectorul instituţiei.

dezbatere centenar alba iulia

Încadrarea în zonă a monumentului

Proiectul construirii unui monument al Marii Uniri la Alba Iulia este vechi de nouă decenii, însă, din considerente financiare, a fost abandonat şi reluat de mai multe ori. În 1993 s-a organizat un concurs pentru realizarea monumentului, care a fost câştigat de sculptorul Mihai Buculei. Concursul a fost reluat în 2008 şi a fost câştigat de acelaşi artist.

În 2015, Senatul României a aprobat 15 milioane de lei pentru construirea Monumentului Unirii de la 1918. Proiectul prevedea că suma de 15.388.700 lei să fie alocată în tranşe egale, în perioada 2015-2018. La Camera Deputaţilor proiectul a fost blocat. Alocarea banilor prin lege ar fi singura soluţie, având în vedere că în bugetul de stat pentru anul 2017 nu a fost cuprinsă o asemenea cheltuială. Monumentul va fi o sculptură în piatră, înaltă de aproximativ 22 metri.

Citiţi şi:

Memoria constructorului Cetăţii Alba Carolina „secerat“ de ciumă,  scoasă din cenuşa uitării

Povestea celei mai vechi grădini botanice înfiinţate pe lângă o şcoală secundară din lume. Superlativul, găsit de edilii din Blaj

Ce înseamnă şi cum se folosesc simbolurile ® şi TM. Cum se poate obţine o marcă înregistrată

„Cel mai fioros cap“ al Răscoalei din 1784 într-o imagine rară: înarmat „până-n dinţi“ şi însoţit de un câine de luptăLegende cu vâlve şi holoangări în viaţa aurarilor din ApuseniAlba Iulia, transfigurată de ciumă la începutul anilor 1700. Blestemul bolii asupra celor care au proiectat CetateaPrimele curse cu maşini organizate în România acum un secol. Raliul Feleacului era cunoscut în toată Europa

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite