Monument istoric, vechi de peste 500 de ani, aproape de dispariţie. Acţiune pentru salvarea bisericii de la Gârbova de Sus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Voluntarii implicaţi în proeict au curăţat vegetaţia din incinta monumentului istoric
Voluntarii implicaţi în proeict au curăţat vegetaţia din incinta monumentului istoric

Mai multe organizaţii şi voluntari ai acestora încearcă să salveze ruinele Bisericii Medievale de la Gârbova de Sus, judeţul Alba. Cu acordul Direcţiei de Cultură Alba, aceştia au îndepărtat vegetaţia pentru a face primele măsurători şi evaluări ale stării generale de conservare a monumentului.

Toate acestea vor sta la baza documentaţiei pentru intervenţii de urgenţă şi devize, necesare apelului la donaţii în vederea conservării ruinei şi a suprafeţelor sale de pictură. Iniţiativa salvării ruinei „Bisericii din Deal” de la Gârbova de Sus (sec. XIV-XVIII) aparţine pictorului restaurator Loránd Kiss şi Atelierului „Monumenta Transsylvaniae”.

Atelierul „Monumenta Transsylvaniae” este format dintr-un grup de pictori restauratori, arhitecţi şi istorici de artă preocupaţi de salvarea patrimoniului cultural din Transilvania. Are sediul la biserica fortificată din Filitelnic (jud. Mureş) pe care au salvat-o de la dispariţie. Grupul a dorit să atragă atenţia societăţii civile şi a autorităţilor asupra unui monument arhitectural şi istoric valoros, ruina bisericii medievale ortodoxe din Gârbova de Sus (sec. XIV-XVIII), a cărui dispariţie este iminentă; de asemenea, să iniţieze intervenţii de urgenţă care să stopeze degradarea zidăriei şi a fragmentelor de pictură medievală. 

biserica garbova

În acest scop, a atras colaborarea unor specialişti şi voluntari grupaţi în jurul Departamentului de Istorie, Arheologie şi Muzeologie al Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, reprezentată de lect. univ. dr. Ileana Burnichioiu (specialist atestat de Ministerul Culturii), în Asociaţia ”Momentum”, reprezentată de arh. Eugen Vaida, în Asociaţia Neuer Weg/Verein Neuer Weg, reprezentată de Hans Hedrich, şi Asociaţia „Pro Gârbova de Sus”, reprezentată de Istina Sima.

În următoarele zile, asociaţiile şi Departamentul se vor concentra pe întocmirea documentaţiei şi obţinerea avizelor necesare intervenţiilor, pe strângerea de fonduri şi de materiale de construcţie adecvate, prin donaţii. Primul apel la donaţii în bani vizează curăţarea şi consolidarea picturii, pentru care ar fi nevoie de circa 2000 lei.

biserica garbova

Donaţiile se pot face prin ASOCIAŢIA NEUER WEG/VEREIN NEUER WEG.

IBAN: RO60RNCB0055137249280001

Banca Comerciala Română, Sucursala Făgăraş

BIC/SWIFT: RNCB ROBU

Menţiune: „Gârbova de Sus”.

Biserica din Deal

Biserica medievală din Gârbova de Sus mai este cunoscută sub denumirea de „Biserica din deal”. Reprezentanta Asociaţiei ”Pro Gârbova de Sus”, Istina Sima, a adunat o serie de date istorice legate de acest monument. Potrivit acesteia, Vechimea acestei biserici este încadrată între secolele XIV – XV, primele cercetări fiind făcute de istoricul Eugen Hulea în anul 1962, apoi de istoricul Radu Heitel (1969- 1976), care în timpul cercetărilor a descoperit un mormânt în care a găsit o monedă datând din anul 1464 şi  a cărei groapă ar fi fost tăiată de nivelul de construcţie al bisericii.

image

Ca arhitectură, „Biserica din deal” a fost construită din ziduri groase de piatră iar în absida altarului mai are şi astăzi o boltă semicilindrică din piatră, la fel ca şi majoritatea caselor din Gârbova de Sus. Şi acestea sunt construite din piatră având pivniţe cu boltă din piatră, iar casele care erau construite din lemn erau aşezate pe o pivniţă cu bolta semicilindrică din piatră. Aceste pivniţe se întâlnesc foarte des şi astăzi, cu toate că majoritatea caselor din lemn de deasupra lor s-au dărâmat.

biserica garbova

Citiţi şi:

România lucrului prost făcut. Barajul abandonat într-un paradis natural după o cheltuială de 11 milioane de lei

Efectul a 200 de milioane de euro din fonduri europene pentru Alba Iulia: mai multe construcţii, record de creştere a populaţiei, o maşină la doi locuitori

Satul necunoscut din Alba transformat în atracţie turistică: are stânci uriaşe, chei şi peşteri

Artistul care a dus folclorul românesc la Balul Operei din Viena. Povestea de viaţă a lui Liviu

 

Burz, românul care a plecat în lume cu 100 de mărci în buzunar

Aventura vieţii pentru un IT-ist român: Africa traversată pe bicicletă de la nord la sud, pe o distanţă de 11.000 de kilometri

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite