Mitropolitul Andrei Andreicuţ, distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Alba Iulia
0ÎPS Andrei Andreicuţ, fost arhiepiscop de Alba Iulia, în prezent mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a primit marţi, 5 mai 2015, titlul de „Doctor Honoris Causa” din partea Universităţii „1 Decembrie 1918”. Andreicuţ a condus instituţia religioasă din Alba Iulia timp de 21 de ani.
Într-o Aulă a Facultăţii de Teologie Ortodoxă arhiplină, Părintelui Andreicuţ i s-a acordat un titlu simbolic care reprezintă practic o recunoaştere a meritelor sale atât în dezvoltarea infrastructurii materiale, cât şi a celei de distribuţie a bunurilor şi serviciilor sociale şi cultural-spirituale. În sală, pe lângă cei peste o sută de studenţi, au venit să-şi exprime respectul lideri locali din administraţie, învăţământ şi cultură. “Bine aţi venit în casa pe care aţi ctitorit-o Înaltpresfiinţia voastră!”, a spus rectorul Daniel Breaz.
Laudatium-ul a fost susţinut de decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă Alba Iulia preotul prof. Ioan Emil Jurcan şi a cuprins o scurtă biografie a ÎPS Andrei Andreicuţ, în special din perioada în care a condus activitatea Arhiepiscopiei de Alba Iulia. Au fost enumerate câteva dintre distincţiile oficiale acordate ÎPS-lui Andrei Andreicuţ – Ordinul Naţional „Pentru Merit” în gradul de „Mare Ofiţer”, titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), acceptarea ca membru al Academiei de Arte şi Ştiinţe din Salzburg. S-a amintit de asemenea de activitatea depusă ca profesor şi dascăl, muncă pe care o continuă şi în prezent în cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca, unde predă cursuri de Spiritualitate Ortodoxă şi îndrumă teze de doctorat în cadrul Facultăţii de Teologie.
Profesorul Jurcan a subliniat faptul că IPS Andrei nu a construit doar ziduri în judeul Alba ci lucruri chiar mai importante cum sunt conştiinţele unor oameni care dau sensul cuvenit acestor bunuri materiale şi culturale. “Pentru toată paternitatea spirituală, pentru toate lucrurile pe care le-aţi construit aici, pentru umbra sfântă şi binecuvântată pe care aţi imprimat-o lucrărilor înfăptuite, vă mulţimim!”, a conchis preotul prof. Ioan Emil Jurcan.
Foto: alba24.ro
IPS Andrei a vorbit despre rolul Bisericii Ortodoxe Române în formarea şi propăşirea naţiunii româneşti. Acesta nu a ocolit nici perioada comunismului, o perioadă sumbră pentru biserică, pe care a părut să şi-o asume cu înţelepciune spunând “Am făcut ce am putut!”, “Biserica Ortodoxă a confirmat că este coloana vertebrală a poporului român” sau vorbind despre sechelele lăsate de perioada comunistă în mentalul şi spiritualul tuturor celor care au prins acele vremuri, şi nu numai. Merită remarcat de asemenea şi prezenţa, alături de IPS Andrei Andreicuţ, a lui IPS Irineu, cel căruia i-a predat în 2011 “misiunea” de a conduce mai departe Arhiepiscopia de Alba Iulia. Este una dintre puţinele situaţii în care cei doi lideri ortodocşi apar alături unul de celălalt fiind cunoscute relaţiile glaciale dintre aceştia.
Pe parcursul perioadei cât Andrei Andreicut a condus Arhiepiscopia Ortodoxa Romana a Alba Iuliei au fost construite 120 biserici, au fost pictate (sau au beneficiat de o restaurare a picturii) 160 de biserici (inclusiv Catedrala Arhiepiscopală şi au fost construite 65 de noi case parohiale. De asemenea, a fost infiinţat Radioul creştin-ortodox „Reîntregirea” Alba Iulia, patronat de Arhiepiscopia Ortodoxa Română a Alba Iuliei. Au fost înfiinţate 30 de noi mănăstiri şi schituri în cele doua judete (Alba şi Mureş) din cuprinsul Arhiepiscopiei Alba Iulia.