Lider al grupării infracţionale din dosarul „pensiilor ilegale“, eliberat din arest la Curtea de Apel Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul din liderii grupării “pensiilor ilegale”, aflat în arest preventiv, Sabin Coasian, a fost eliberat după aproape 1 an şi jumătate după gratii. Sentinţa definitivă a fost pronunţată vineri de Curtea de Apel Alba Iulia.

Instanţa a admis recursul inculpatului la măsura de prelungire a arestării pronunţată de Tribunalul Alba şi a impus obligativitatea de a nu părăsi ţara

Sabin Coasian este unul din cei doi lideri ai grupării infracţionale specializată în falsificări de dosare de pensie şi acte de studiu. Bărbatul se ocupa de falsificarea dosarelor de pensie, iar prejudiciul produs la bugetul de stat se ridică la peste 2 milioane de lei. Părţile vătămate în dosar sunt Casele Judeţene de Pensii din Alba, Arad, Bihor, Cluj, Satu Mare, Teleorman şi de la sectoarele 2 şi 3 ale municipiului Bucureşti.

În total, în acest dosar, au fost trimişi în judecată, în martie 2012, 167 de inculpaţi, membrii ai grupării şi beneficiari ai serviciilor acesteia. Nouă dintre inculpaţi fac parte din reţeaua de falsificatori: Constantin Toma, Sabin Coasian, Viorica Călin, Vasile Dacian Pop, Ionel Toma, Vasile Toma şi Marian Cosmin Toma. Aceştia sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional nestructurat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals.

Restul inculpaţilor au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni raportate la gradul de implicare. Cei care au găsit clienţi pentru falsificatori sunt acuzaţi şi de sprijinire grup infracţional nestructurat. Beneficiarii de pensii sunt judecaţi pentru înşelăciune, cei care nu au apucat să primească bani sunt acuzaţi de instigare la înşelăciune. Alte infracţiuni sunt instigare la fals, tentativă la înşelăciune sau complicitate la aceste acuzaţii.

121 de inculpaţi au recunoscut infracţiunile

În septembrie 2012, Tribunalul Alba  pronunţat prima sentinţă în dosarul pensiilor ilegale. 113 inculpaţi au recunoscut faptele şi au primit, în cea mai mare parte, pedepse cu suspendare. Patru membrii ai grupării au fost condamnaţi la închisoare cu executare. Dintre membrii grupării, cea mai mare pedeapsă a primit-o unul dintre cei doi lideri, Constantin Toma, condamnat la 6 ani de închisoare cu executare pentru înşelăciune în formă continuată. Pentru aceeaşi infracţiune a fost condamnat la 5 ani de închisoare Vasile Toma. Alţi doi membri ai grupării infracţionale, Alexandrina Marcela Pop şi Vasile Dacian Pop, au primit 2 ani cu executare pentru complicitate la înşelăciune în formă continuată.

Dosarul este în faza de recurs la Curtea de Apel Alba Iulia. Constantin Toma şi Vasile Toma sunt, în continuare, în arest preventiv. Ultima prelungire a măsurii arestării a avut loc în 17 ianuarie 2013. Vasile Toma a contestat soluţia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Alţi opt inculpaţi au recunoscut, de asemenea, faptele şi sunt judecaţi într-un alt dosar. Coman Gabriela, judecată, pentru săvârşirea infracţiunii de sprijinire grup infracţional nestructurat, complicitate la înşelăciune în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, fals material în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, a fost condamnată la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu executare. Ceilalţi şapte au primit pedepse cu suspendare. Sentinţa a fost pronunţată de Tribunalul Alba în decembrie 2012.

Sunt judecaţi, în continuare, la Tribunalul Alba restul de 46 de inculpaţi care nu au recunoscut faptele, printre care şi restul de patru membrii ai grupării: Sabin Coasian, Viorica Călin, Ionel Toma, Olenici Dan Vasile. Sabina Coasian este al doilea lider al grupării şi riscă pedeapsa cea mai mare. Viorica Călin este angajată a Casei de Pensii Alba şi a intermediat obţinerea pensiilor ilegale de către beneficiari. Următorul termen în dosar va fi în 18 februarie 2013.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite