VIDEO Dezvăluiri despre gruparea cămătarilor din Deva: victime lovite cu ciocanul, ameninţate cu focuri de armă şi obligate la muncă forţată în Libia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Litera a fost adus pentru audieri la DIICOT Alba Iulia. Foto Adevărul
Constantin Litera a fost adus pentru audieri la DIICOT Alba Iulia. Foto Adevărul

Gruparea de interlopi şi cămătari din Hunedoara destructurată joi de procurori DIICOT Alba Iulia şi poliţişti de investigare a fraudelor din IPJ Alba acţiona cu o violenţă extremă pentru a-şi atinge scopurile infracţionale. Una din victimele grupării a suferit răni grave, după ce i-a fost spartă rotula genunchiului cu un ciocan. Alte victime erau ameninţate cu pistolul pentru a plăti banii solicitaţi.

Liderul grupării, Constantin Cristian Litera, de 36 de ani, din Deva, a fost adus la DIICOT Alba Iulia pentru audieri, alături de alţi 13 membri ai grupării. Până acum, anchetatorii au identificat opt părţi vătămate, dar este posibil ca numărul acestora să crească dacă vor avea curajul să vorbească despre traumele suferite.

"Gruparea acţiona prin acordarea unor împrumuri specifice activităţii de cămătărie a căror clauze convenţionale nu erau respectate şi nu erau aduse la cunoştinţă. Ulterior părţile vătămate erau suspuse unor presiuni şi violenţe fizice deosebite cerându-se sume importante de bani în plus, modificându-se dobânzile. S-a ajuns ca pentru sume împrumutate de 20.000 – 30.000 de euro să se plătească cash sume de 400.000 de euro plus alte diferite bunuri mobile sau imobile, active ale unor societăţi aflate în proprietatea părţilor vătămate”, a declarat Ioan Mureşan, procurorul şef al Serviciului Teritorial DIICOT Alba Iulia.

Bătuţi ca să pară răniţi în accidente

În cazul în care nu puteau plăti oamenii de afaceri erau ameninţaţi şi se exercitau violenţe extreme asupra lor. Una din victimele grupării a suferit răni grave, după ce i-a fost spartă rotula genunchiului cu un ciocan. De asemenea, erau luate bunurile societăţilor, bunurile personale ale aparţinătorilor victimelor sau erau determinaţi să săvârşească infracţiuni de înşelăciune în dauna unor firme de leasing. Victimele erau determinate să cumpere autoturisme pe care să le asigure în regim CASCO, după care să le accidenteze ulterior în mod fictiv pentru a primi contravaloarea asigurării, care era plătită acestora. Pentru a fi credibili în raport cu firma de asigurare, unele victime erau bătute ca şi cum ar fi suferit răni în accidentele fictive.

S-a ajuns la obligarea plăţii unor sume de ordinul sutelor de miii de eruo şi pentru că embrii grupării cereau aşa-zise amenzi pentru diverse motive, cum ar fi că: “ai vorbit urât de mine şi pentru asta trebuie să plăteşti o amendă, am auzit că ai vorbit la un client ceva despre mine, trebuie să determini o persoană să facă nişte plăţi, pentru că în caz contrar vei plăti o amendă de o anumită sumă”.

Muncă forţată în Libia

“Unele părţi vătămate au fost duse la muncă forţată în Libia, iar sumele de bani provinte erau trimise pe adresele membrilor grupării. Docamdată perioada identificată şi cercetată este de aproximativ un an de zile. Probabil cercetările se vor extinde şi vor fi identificate şi alt părţi vătămate”, a mai spus procurorul Ioan Mureşan. 

În Libia, se exercitau ameninţări cu focuri de armă spre locuinţele victimelor. Oamenii lucrau ca muncitori necalificaţi în construcţii. Un om de afaceri a rămas fără toate bunurile şi proprietăţile, precum şi fără o benzinărie pe care o deţinea în Deva. De frica interlopilor a fost nevoit să îşi ducă familia în străinătate, după care a ajuns la muncă în Libia. Procurorii fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de iniţiere, constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, trafic de persoane, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, şantaj. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este de peste 800. 000 de Euro. Interesant este că în derularea anchetei nu au fost implicaţi poliţişti din Hunedoara. Procurorii DIICOT au lucrat cu poliţişti de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din IPJ Alba.

Constantin Litera a fost cercetat în 2007, pentru agresarea şi ameninţarea unui fotbalist al clubului Jiul Petroşani, deţinut de fostul său patron, afaceristul Alin Simota, dar dosarul nu a ajuns în instanţă. Litera este judecat de trei ani la Tribunalul Hunedoara pentru înşelăciune în dauna a peste 20 de societăţi comerciale şi a Direcţiei de Finanţe Publice.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite