Jurista unui spital, pedepsită de şefi să lucreze într-un spaţiu insalubru şi neîncălzit pentru că a reclamat probleme în instituţie. Ce au decis judecătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Condiţiile de muncă reclamate de angajata spitalului din Blaj. Foto: Facebook/ Carmen Spătăcean
Condiţiile de muncă reclamate de angajata spitalului din Blaj. Foto: Facebook/ Carmen Spătăcean

O angajată a Spitalului Municipal din Blaj a învins în instanţă instituţia după ce a fost mutată disciplinar la arhivă, într-un spaţiu neîncălzit, pentru că ar fi reclamat unele probleme din cadrul unităţii sanitare.

Carmen Spătăcean este jurist al spitalului din Blaj, la Biroul de Achiziţii. De-a lungul timpului, aceasta a semnalat public mai multe probleme din interiorul instituţiei.

În luna mai a anului 2020, în plină pandemie de COVID, angajata a semnalat pe Facebook, cu trimitere directă la primarul din Blaj, Gheorghe Rotar, mai multe nereguli referitoare la spaţiul în care lucrează mai mulţi angajaţi ai spitalului.

Câteva luni mai târziu, managerul spitalului, Iacob Suciu, a dispus ca jurista să lucreze pentru 60 de zile în vechea arhivă a spitalului. Aici, la 9 grade Celsius, jurista trebuia să supravegheze procesul de arhivare a documentelor, care era realizat de o firmă privată. Femeia a fost obligată să lucreze în arhivă, de la 1 octombrie 2020.

Femeia a dat în judecată instituţia şi a cerut anularea deciziei deirectorului, precum şi daune morale în valoare de 20.000 de lei. A susţinut că mutarea la arhivă şi procesul de supraveghere nu se află în atribuţiile sale de serviciu şi nici nu sunt conforme pregătirii sale de jurist.

Schimbarea ilegală a ”felului muncii”

În a doua etapă a procesului, la Curtea de Apel Alba Iulia, Carmen Spătăcean a avut câştig de cauză. Instanţa a stabilit definitiv că angajatei i-au fost încălcate mai multe drepturi pe care le are ca titular pe postul de jurist.

”Din analiza comparativă a atribuţiilor pe care reclamanta le avea înainte de delegare şi a celor stabilite pe durata delegării, rezultă ca atribuţiile incluse prin decizia atacată sunt specifice unei cu totul altei funcţii, cea de arhivar, funcţie pentru care nu sunt necesare studii de specializare juridică. (...) Reclamanta a dovedit fapta ilicită a pârâtului, constând în schimbarea în mod nelegal a felului muncii, prin delegarea pe o funcţie inferioară celei ocupate, pentru care nu este necesară o pregătire de specialitate juridică, cu atât mai puţin în domeniul achiziţiilor publice în care îşi desfăşoară activitatea reclamanta.

O asemenea încălcare a dispoziţiilor privind modificarea contractului de muncă înbracă forma unei retrogradări, care produce, în mod evident, un prejudiciu moral, prin atingerea demintăţii reclamantei şi a stimei de sine”, au precizat magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia, în cuprinsul hotărârii din 26 ianuarie 2022. Astfel, magistraţii au decis obligarea Spitalului Municipal Blaj la plata a 2.000 de lei cu titlul de daune morale. Femeia a revenit între timp la vechiul loc de muncă, în cadrul Biroului de Achiziţii.

Vă mai recomandăm:

 

Alba Iulia, oraş inteligent: drone pentru trafic, camere cu recunoaştere facială, poliţişti antrenaţi în mediul virtual

 

Un bărbat care a încercat să-şi ucidă soţia şi fiica, trimis în judecată. Cum s-au salvat cele două femei

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite