Incinerarea în România, între interdicţia impusă de Biserica Ortodoxă şi dorinţa exprimată în timpul vieţii
0Incinerarea persoanelor decedate este, încă, în România un subiect tabu. Biserica Ortodoxă interzice preoţilor să oficeze slujbe pentru cei care decid în timpul vieţii ca, atunci când vor deceda, să fie incineraţi.
Surse oficiale susţin că doar 0,5% dintre decedaţii din România sunt incineraţi. Spre comparaţie, în Ungaria procentul este de 63%.
„În România practica incinerării nu este una răspândită, în pofida faptului că ţara noastră a reprezentat un pionier al promovării acesteia, cel puţin în perioada interbelică. Deşi la prima vedere ar reprezenta o practică «străină» spaţiului românesc, incinerarea a constituit de-a lungul vremii o modalitate de dispunere asupra cadavrului asumată de către o parte a elitei româneşti. Astfel, dintre cele aproximativ 70.000 de incinerări performate în România de-a lungul a peste 80 de ani de istorie, se pot identifica în jur de 2.000-2.500 de nume ale unor personalităţi publice româneşti care au ales o asemenea modalitate de a ieşi demn din scena vieţii, aceasta cuprinzând scriitori, poeţi, pictori, sculptori, academicieni, personalităţi ale vieţii politice etc”, afirmă Marius Rotar, cercetător la Universitatea „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia şi preşedinte al Asociaţiei Cremaţioniste „Amurg“.
Potrivit acestuia pe această listă apar Garabet Ibrăileanu, Constantin Stere, Eugen Lovinescu, Anton Holban, Aurel Baranga, Felix Aderca, Oscar Han, Ştefan Mihăilescu Braila, Clody Bertola, Ilarion Ciobanu, Silviu Brucan sau, mai recent, Michaela Iordache, soţia regretatului actor Ştefan Iordache ori Sergiu Nicolaescu.
Şase incinerări a unor persoane decedate din Alba, în 2017
În Alba, în 2017 au existat şase cazuri de incinerare a unor persoane decedate. Ultimul caz este cel al unui bărbat care a murit după ce a fost lovit de un ATV în Munţii Apuseni. Acesta şi-a exprimat încă din timpul vieţii dorinţa de a fi incinerat.”Şi-a exprimat de mai multe ori, în timpul vieţii, dorinţa de a fi incinerat. Familia a decis să-i respecte dorinţa, situaţie care merită apreciată, ţinând cont de presiunile exercitate uneori în acest sens de către Biserica Ortodoxă Română. În conformitate cu deciziile Sinoadelor Bisericii Ortodoxe Române adoptate în 1928 şi 1933 şi reconfirmate în 2012, preoţii ortodocşi nu săvârşesc servicii religioase în cazul persoanelor care aleg incinerarea”, susţine Marius Rotar.
Incinerarea a avut loc în 15 ianuarie 2018, în Crematoriul Ignis, de la Bădeni, lângă Turda, singurul din Ardeal. Potrivit datelor prezentate de preşedintele Asociaţiei Cremaţioniste „Amurg“, anul trecut şase persoane din judeţul Alba au fost incinerate la Ignis. De la deschiderea crematoriului, în 2014, şi până acum numărul incinerărilor a ajuns la 600.